Mazda 6 VS Volvo S40
1, 2
Mam prośbę do forumowiczów o wyrażenie opini na temat dwóch modeli.Zaznaczam ,że chciałbym kupić auto jednakże mam dylemat na który samochód postawić.
Chodzi o Mazde 6 oraz Volvo S40.Oba samochody byłyby z 2003 roku z przebiegiem nieco ponad 100 000 oraz silnikiem diesla.
Interesuje mnie przede wszystkim koszt utrzymania , niezawodność, wyposażenie.
Mam naprawdę spory problem dlatego proszę doświadczonych ludzi o pomoc i konstruktywne wypowiedzi.
Chodzi o Mazde 6 oraz Volvo S40.Oba samochody byłyby z 2003 roku z przebiegiem nieco ponad 100 000 oraz silnikiem diesla.
Interesuje mnie przede wszystkim koszt utrzymania , niezawodność, wyposażenie.
Mam naprawdę spory problem dlatego proszę doświadczonych ludzi o pomoc i konstruktywne wypowiedzi.
-
piotrekpal
Porównanie auta większego (M6) z mniejszym (S40) – to 2 różne segmenty.
Na pewno S40 ma mniejsze wnętrze.
Silnik diesla w M6 to 2.0 i ma moc 121 lub 136KM – w zasadzie jeżdżą identycznie.
Wyposażenie? Poszukaj w dziale 3/5/6 – są tematy o tym.
M6 w zależności od wersji znajdziesz klimę (manualną lub auto), xenony, 8 poduszek, el. szyby, el. lusterka, el. szyberdach, ABS z EBD, DSC z TCS (lub sam TCS), webasto, radio z CD lub 6 płytową zmieniarką, 4 lub 7 głośników.
koszty utrzymania?
Wymiana rozrządu co 100-120kkm (koszt części oryginalnych ok. 1200zł), wymiany oleju co 20kkm (olej z filtrem w ASO to 250zł)
Niezawodność?
Zakrótko jeżdżę żeby się wypowiadać ale raczej na wysokim poziomie – co potwierdzają niby niezalezne testy
Na pewno S40 ma mniejsze wnętrze.
Silnik diesla w M6 to 2.0 i ma moc 121 lub 136KM – w zasadzie jeżdżą identycznie.
Wyposażenie? Poszukaj w dziale 3/5/6 – są tematy o tym.
M6 w zależności od wersji znajdziesz klimę (manualną lub auto), xenony, 8 poduszek, el. szyby, el. lusterka, el. szyberdach, ABS z EBD, DSC z TCS (lub sam TCS), webasto, radio z CD lub 6 płytową zmieniarką, 4 lub 7 głośników.
koszty utrzymania?
Wymiana rozrządu co 100-120kkm (koszt części oryginalnych ok. 1200zł), wymiany oleju co 20kkm (olej z filtrem w ASO to 250zł)
Niezawodność?
Zakrótko jeżdżę żeby się wypowiadać ale raczej na wysokim poziomie – co potwierdzają niby niezalezne testy

piotrekpal napisał(a):Chodzi o Mazde 6 oraz Volvo S40.Oba samochody byłyby z 2003 roku z przebiegiem nieco ponad 100 000 oraz silnikiem diesla.
jesli model 2003 to wybral bym Mazde jesli pokusil bys sie o rocznik 2004 wybral bym volvo
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
- Od: 11 kwi 2006, 18:25
- Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20
gari napisał(a):piotrekpal napisał(a):Chodzi o Mazde 6 oraz Volvo S40.Oba samochody byłyby z 2003 roku z przebiegiem nieco ponad 100 000 oraz silnikiem diesla.
jesli model 2003 to wybral bym Mazde jesli pokusil bys sie o rocznik 2004 wybral bym volvo
Takie pokuszenie kosztuje...
-
piotrekpal
gari napisał(a):piotrekpal napisał(a):Chodzi o Mazde 6 oraz Volvo S40.Oba samochody byłyby z 2003 roku z przebiegiem nieco ponad 100 000 oraz silnikiem diesla.
Podobnie. Ogladalem na jesieni S40 z 2003 – fajne auto, bylo swietnie wyposazone, jasne wnetrze, drewienko, skorka – ale kurde wnetrze jakies takie ala lata 90te
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.
Miala byc Mazda a jest Ford
- Od: 5 maja 2006, 16:23
- Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI
Ogólnie bardziej zależy mi na kosztach utrzymania, kosztach części itp. co do wyglądu to każdy ma swój gust...
-
piotrekpal
Jeżeli już pakujesz się w mniej popularne marki to wg mnie jednak Mazda. Jak szukałem auta to Volvo jakoś mnie nie przekonało. Zbyt mało entuzjastów...
No i na pewno Mazda mniej awaryjna, statystycznie rzecz jasna.
No i na pewno Mazda mniej awaryjna, statystycznie rzecz jasna.
Na korzyśc 6 przemawia mniejsza awaryjność i przestronność, S40 jednak segment niżej, ale wyposażenie porównywalne zklasą średnią.
Zgodzę się z gari i bkapust Volvo 2004r jest fajne, ale moim zdaniem nie powala na kolana
Zgodzę się z gari i bkapust Volvo 2004r jest fajne, ale moim zdaniem nie powala na kolana
I trzeba pamietac, ze zadna marka w Polsce nie ma tak fajnego forum
))
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.
- Od: 5 maja 2006, 16:23
- Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI
Odświeżę trochę temat.
Zastanawiam się między tymi dwoma autami. Interesuje mnie rocznik 2004-2005, benzyna. W obydwu przypadkach 1.8-2.0 ze skłonnościami ku 2.0. Sedan(s40)/liftback(w M6). Samochód stałby pod gołym niebem. Do niedawna byłem przekonany do Mazdy, jednak po dokładnym przeczytaniu wielu tematów na forum boję się, że po dwóch zimach na dworze, M6 będzie miała dziury w nadkolach. Z opinii, które czytałem s40 jest lepiej wyposażone(oczywiście zależy to od konkretnego egzemplarza). Moc mają porównywalną, s40 jest mniejsze, bo zbudowane na płycie podłogowej takiej samej jak Mazda 3. Zależy mi przede wszystkim na tym żeby samochód był dobrze zabezpieczony przed korozją, ze względu na miejsce jego parkowania. Ilość miejsca nie jest aż tak ważna, jestem kawalerem i nie prędko założę rodzinę. Spalanie z tego co działem mają podobne, ze wskazaniem na s40. Chciałbym aby auto miało skórzaną tapicerkę i climatronic(s40 ma dwustrefowy). Być może któryś z forumowiczów jeździ/ł s40 albo ma wiedzę w tym temacie, bo o Maździe wiem już sporo
Z góry dziękuję za aktywne zaangażowanie się w temat.
Zastanawiam się między tymi dwoma autami. Interesuje mnie rocznik 2004-2005, benzyna. W obydwu przypadkach 1.8-2.0 ze skłonnościami ku 2.0. Sedan(s40)/liftback(w M6). Samochód stałby pod gołym niebem. Do niedawna byłem przekonany do Mazdy, jednak po dokładnym przeczytaniu wielu tematów na forum boję się, że po dwóch zimach na dworze, M6 będzie miała dziury w nadkolach. Z opinii, które czytałem s40 jest lepiej wyposażone(oczywiście zależy to od konkretnego egzemplarza). Moc mają porównywalną, s40 jest mniejsze, bo zbudowane na płycie podłogowej takiej samej jak Mazda 3. Zależy mi przede wszystkim na tym żeby samochód był dobrze zabezpieczony przed korozją, ze względu na miejsce jego parkowania. Ilość miejsca nie jest aż tak ważna, jestem kawalerem i nie prędko założę rodzinę. Spalanie z tego co działem mają podobne, ze wskazaniem na s40. Chciałbym aby auto miało skórzaną tapicerkę i climatronic(s40 ma dwustrefowy). Być może któryś z forumowiczów jeździ/ł s40 albo ma wiedzę w tym temacie, bo o Maździe wiem już sporo
"Bez myślenia niewiele się w życiu nauczysz. Bez czytania niewiele jest do myślenia"
- Od: 19 sty 2011, 02:40
- Auto: rozglądam się :)
Dziękuję za odpowiedź. O tym wiem
Dla mnie jednak kwestią kluczową jest wyposażenie auta. Mogę mieć słabszy silnik, przy lepszym wyposażeniu. Oczywiście wolałbym mocniejszy, to naturalne. Na temat mazdy wiem dużo, chciałbym jednak dowiedzieć się więcej o s40.
"Bez myślenia niewiele się w życiu nauczysz. Bez czytania niewiele jest do myślenia"
blondaas napisał(a):chciałbym jednak dowiedzieć się więcej o s40.
oj to chyba lepiej znaleźć forum volvo
z mojej stromy miałem okazje pośmigać s40'08 w 2,0d
nowe auto to i czuć było klase premium, jeździł zdecydowanie lepiej niż focus (też nowy) silnik przyzwoity, ale... szału nie było – ot zwykłe wozidełko
blondaas napisał(a): jestem kawalerem i nie prędko założę rodzinę
to może coś bardziej męskiego niż stateczne limo dla tatusiów
Dlaczego akurat Ci dwaj użytkownicy? Są jakoś związani z volvo?
Na forum volvo nie będą niestety nic wiedzieli o M6. Poza tym volvo nie ma takiego fajnego forum jak Mazda
S40 to segment D, tak samo jak M6. Czy jest to klasa premium? Polemizowałbym.
Nie zależy mi na szpanowaniu autem, bardziej cenię sobie komfort jazdy niż osiągi. Poza tym na Lubelszczyźnie nie ma autostrad. Poza tym kupuję auto na 4-5 lat. Chciałem jakiś kabriolet ale nic sensownego z twardym dachem w tej cenie nie znajdę. Dlatego zdecydowałem się na segment D.
No i padło między s40 a M6, lub mógłbym rozważyć jeszcze Accorda. Nie chcę Passata, Mondeo, BMW 3, ani Mercedesa C. Audia A4 w sumie też mi nie podchodzi.
Na forum volvo nie będą niestety nic wiedzieli o M6. Poza tym volvo nie ma takiego fajnego forum jak Mazda
S40 to segment D, tak samo jak M6. Czy jest to klasa premium? Polemizowałbym.
Nie zależy mi na szpanowaniu autem, bardziej cenię sobie komfort jazdy niż osiągi. Poza tym na Lubelszczyźnie nie ma autostrad. Poza tym kupuję auto na 4-5 lat. Chciałem jakiś kabriolet ale nic sensownego z twardym dachem w tej cenie nie znajdę. Dlatego zdecydowałem się na segment D.
No i padło między s40 a M6, lub mógłbym rozważyć jeszcze Accorda. Nie chcę Passata, Mondeo, BMW 3, ani Mercedesa C. Audia A4 w sumie też mi nie podchodzi.
1, 2