Witam wszystkich

podłączę się do tematu.Jeśli chodzi o rudego jest to dość znany problem w naszych szóstkach i ta niedoskonałość wynika z błędu zabezpieczenia na lini produkcyjnej i pewnych niedociągnięć. Była z tego powodu prowadzona akcja serwisowa na którą niestety sie nie załapałem

(autko po gwarancji) tego nie obejmuje. Jest to problem głównie z modelami przed liftem gdyż jak mi wiadomo pózniej postarali sie wyeliminować błąd korozji po lifcie i jak do tej pory nie slyszałem o przypadku walki z rudym w tych modelach
Ze względu na to że jestem na etapie konserwacji mojej kolejnej madzi gdzie rudy zaatakowal ranty tylnych nadkoli i gdzie niegdzie wystepuja ogniska rdzy na felcu progów czy zawieszeniu,dolnej partii dzwi polecam jedne z najbardziej znanych i sprawdzonych srodków do konserwacji ktore stosuje Saab czy Volvo w czasie produkcji samochodów.
Do odrdzewiania stosuje srodek " Fertan " to skuteczny produkt który umożliwia zamalowanie uprzednio zardzewiałych powierzchni. Nie trzeba już mechanicznie usuwać rdzy ponieważ FERTAN przekształca ją i usuwa. Jest także bardzo skuteczny we wnękach.
FERTAN to produkt na bazie wody, który penetruje rdzę wiąże ją chemicznie i pozostawia ‘zbrązowiały’ metal na powierzchni. Ważne jest, że FERTAN nie pokrywa rdzy, lecz ją rozpuszcza. Powstały w efekcie czarny proszek może być łatwo zmyty, a warstwa, która znajduje się pod spodem jest bardzo dobrze zabezpieczona dzięki nowemu wiązaniu z metalem. Warstwa ta zastępuje rdze dopóki nie stworzy wiązania z metalem pod spodem. Na powierzchni tworzy się zwarta warstwa – związek żelaza i taniny, który nie rozpuszcza się w wodzie oraz tworzy idealną bazę pod kolejne warstwy kryjące.
Ja osobiscie dla lepszego efektu czyszcze uprzednio ogniska rdzy szczotka np. zalozona na wiertarke zdaje egzamin a pózniej czyszczone ognisk rdzy traktuje Fertanem 1l okolo 100 zł lub 250ml 55zł
Dla mniej wymagajacych polecam "Brunox Epoxy " o podobnym dzialaniu lub "Cortanin" ktory jest tanszy od tego pierwszego.
Po procesie odrdzewiania mozna sobie zabezpieczyc dodatkowo podkladem epoxydowym który nie chlonie i nie zatrzymuje wilgoci aczkolwiek ja stosuje odrazu na to konserwacje do podwozi "Noxudol 900"125zł 5l któy można nanosic jedna warstwa i to bez podkladow a w profile zamkniete stosuje "Noxudol 750" 130zł 5l
Inny srodek w tym samym przedziale cenowym i zarówno skuteczny to "Valvoline Tectyl Bodysafe " i ML do profili zamknietych.
Po takim zabiegu mam spokoj na jakies 4-5 lat
To wszystko można zamówic na alledrogo
Pozdrawiam