jarekj82 napisał(a):postawić na ekonomiczność i wybrać '14
ekonomiczność na 14? Będziesz bardziej kręcił Mazdę do odcinki, wiem to po sobie bo tylko szybciej się rozpędza.
jarekj82 napisał(a):efektowny wygląd i kupic '15
O wiele lepiej będzie wyglądała na 15, prowadzenie według mnie nie pogorszy się a nawet przy większych prędkościach i na zakrętach poprawi się. Takie moje zdanie.
Radek89 napisał(a):Mam bg 1.6 16v i chyba jednak zdecydowałem się na 195/50 R15
Ja w mojej eFce miałem takie zakładać, ale postanowiłem pojechać ostro i założyłem 215/40ZR16

Miałem kupować takie oponki z felgami, ale klubowicze z Włocławka (Jacol, Letki i cała reszta
Masakry ani w prowadzeniu ani w komforcie nie ma, mimo tego że auto jest swego rodzaju autem firmowym i ciągle lata w trasy. Spalanie było o 0,5-1 l/pb większe ale tylko przy bardzo ostrej jeździe, bo przy tempie emeryta spalała mi tak samo jak na 13. Twierdzenie że im mniejsza felga tym lepsza jazda można włożyć między bajki. W mojej F BG były 13 na lato/zimę, 15 z brata mazdy i moje 16. Na 15 i 16 najlepiej sie prowadzi, czuje się pewniej jadąc na tych 16 niż na 13 na których strasznie znosi i buja. Zresztą szerokość i profil opony robi swoje, im szersza i niższa opona tym większa powierzchnia styku z nawierzchnią.