Opadająca klapa bagażnika
Strona 1 z 1
Czy ktoś spotkał się z problemem opadającej klapy bagażnika?
Muszę przyznać, że to co prawda pierdóła, ale skutecznie uniemożliwia mi wkładanie i wyjmowanie cięższych przedmiotów, które zajmują dwie ręce.
Dodam jeszcze, że dzieje się to wyłącznie przy temperaturze od -1 w dół. Co powinnam z tym zrobić?
Nie przepadam za jeżdżeniem po mechanikach, bo wszyscy mają tendencje do znajdowania "poważniejszych" awarii za min. 300 PLN, więc wolałabym wiedzieć, co jest do zrobienia.
pozdro
ella
Muszę przyznać, że to co prawda pierdóła, ale skutecznie uniemożliwia mi wkładanie i wyjmowanie cięższych przedmiotów, które zajmują dwie ręce.
Dodam jeszcze, że dzieje się to wyłącznie przy temperaturze od -1 w dół. Co powinnam z tym zrobić?
Nie przepadam za jeżdżeniem po mechanikach, bo wszyscy mają tendencje do znajdowania "poważniejszych" awarii za min. 300 PLN, więc wolałabym wiedzieć, co jest do zrobienia.
pozdro
ella
- Od: 26 sty 2008, 14:28
- Auto: 5 2.0 MZR-CD 143kM '06
Pewnie masz amortyzatorek klapy do wymiany bo przepuszcza nie znam ceny ale poszukaj orginału albo jakieś używki ( z demontażu) bo zamienniki są kiepskawe i to przy dowolnej marce a po co płacić 2 razy.
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Dokladnie...mam to samo. Ogolnie watek juz byl zakladany na temat opadajacej klapy. Gdzies tam ktos pisal,ze kolo 70zl kosztuje teleskop jedna sztuka z tego co pamietam. Ale z tym opuszczaniem i podnoszeniem ponownym to dobry pomysl...sam tak robie;)
Aha montaz jest dosc prosty,ale lepiej robic to w dwojke,zeby nie porysowac lakieru.
Aha montaz jest dosc prosty,ale lepiej robic to w dwojke,zeby nie porysowac lakieru.
- Od: 13 paź 2007, 10:50
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 16V(Z5) '96
Elpigaz – 4 generacja
Tak też tak mam od jakiegoś czasu... Jak jest bardzo ciepło to nie opadają
Wsadz do bagaznika kawałek solidnej gałęzi. Najlepiej z leszczyny, jest bardzo giętka. Będzie w sam raz do potrzymania klapy

loockas napisał(a):Wsadz do bagaznika kawałek solidnej gałęzi. Najlepiej z leszczyny, jest bardzo giętka. Będzie w sam raz do potrzymania klapy język łoł
hehe, tak musiałem zrobić kiedyś w polonezie
jednak znajomy nie wiedział o podpórce w bagażniku i puścił klapę... ojojoj musiało boleć.., :/
- Od: 16 paź 2007, 20:39
- Auto: Mazda 323 1.5 16V '97
gałąź i mazda-przecież to auto powinno się na Ciebie obrazić:P
teleskopy to nei wydatek, a zwłaszcza jak coś wkłądasz większego, łatwo to strącić i w łeb dostać;/
wiem bo założylem spojler i mi zaczeło opadać, a moja mama to jej teraz nawet nie podniesie, można powiedzieć, jakby w ciągu miesiąca padły kompletnie i wogóle nie trzymały;/
teleskopy to nei wydatek, a zwłaszcza jak coś wkłądasz większego, łatwo to strącić i w łeb dostać;/
wiem bo założylem spojler i mi zaczeło opadać, a moja mama to jej teraz nawet nie podniesie, można powiedzieć, jakby w ciągu miesiąca padły kompletnie i wogóle nie trzymały;/
- Od: 29 paź 2007, 00:45
- Auto: 323F Z5 98r/6 2.0 RF7J 07/3 1.6 Y6 07
heh ja po założeniu spojlera miałem ten sam problem...dodatkowo mam cięższą półkę
pomysł z kilkakrotnym w górę i w dół czasami działał a czasami nie, więc od pewnego czasu odczepiłem półkę od klapy i problem zniknął. Klapa nie opada a półkę dużo łatwiej jest podnieść
wiem że mało profesjonalne, ale działa![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
pomysł z kilkakrotnym w górę i w dół czasami działał a czasami nie, więc od pewnego czasu odczepiłem półkę od klapy i problem zniknął. Klapa nie opada a półkę dużo łatwiej jest podnieść
wiem że mało profesjonalne, ale działa
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 28 lis 2006, 16:06
- Auto: 3 II 1.6 2010r.
Mam ten sam problem i kupie tu www.eurotechnika.com.pl/ 
tęsknię za mazdą... za polskimi drogami... nie tęsknię za polskimi kierowcami!!!
- Od: 15 gru 2007, 11:06
- Auto: passat 1.9TDI syncro i 323F1.5
Witam.
Najpierw usprawiedliwiam się za nieprawidlove pisanie, pochodze z Czeska.
Ja mialem ten samy problem s opadające klape bagażnika. Zrobilem niezłożone urządzenie – i wszystko OK. Tutaj – http://www.mazda-fast.com/forum/viewtop ... 1243#p1243 – to opisalem (nick JIHRA, date 19 Pro 2007 21:42).
Troche problem – jest to napisane po czesku.
Najpierw usprawiedliwiam się za nieprawidlove pisanie, pochodze z Czeska.
Ja mialem ten samy problem s opadające klape bagażnika. Zrobilem niezłożone urządzenie – i wszystko OK. Tutaj – http://www.mazda-fast.com/forum/viewtop ... 1243#p1243 – to opisalem (nick JIHRA, date 19 Pro 2007 21:42).
Troche problem – jest to napisane po czesku.
-
jihra
A czy ktoś próbował to regenerować ?>
Skoro na cieplo trzyma a dziś o mało co nie straciłem głowy....
Może trzeba je wykręcić i coś dokręcić, dolać, przeczyszcić, nasmarować ....
Skoro na cieplo trzyma a dziś o mało co nie straciłem głowy....
Może trzeba je wykręcić i coś dokręcić, dolać, przeczyszcić, nasmarować ....
- Od: 7 mar 2009, 13:32
- Auto: było: Mazda 323F BA 1,5 DOHC 98' SE
Nie da rady. W sroku najczesciej jest azot i odrobina oleju do swobodnego ruszania sie tloka. Moze i rozbierzesz, kapniesz oliwy ale sprezyc gazu i wpakowac go tam z powrotem pewno nie umiesz
Poza tym nie ma zadnych srube ani pokretel do regulacji.

Poza tym nie ma zadnych srube ani pokretel do regulacji.
- Od: 12 lip 2009, 20:59
- Auto: mazda 323 bg 1.8 16v SOHC
Strona 1 z 1