branie oleju, kopcenie przy odpalaniu, klekot zaworów
Czy ktoś borykał się już z takim problemem, mianowice rozwaliły sie mi uszczelniacze zaworów i autko mi dymi przy odpalaniu nie jest tragicznie ale dymi. Przytym słychać delikatnie któryś zawór. No i tradycyjnie uszczelka pod głowicą. Jaką sumę muszę sobie przygotować. Wlałem do silnika olej MOBIL 1 półsyntetyk. Auto to mazda 323F 1996 r. Po wymianie oleju nie dymi....
aha przejechane mam 164 tys..
Ostatnio edytowano 16 lut 2008, 08:37 przez piottr, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 13 lut 2008, 21:39
- Auto: Mazda 323F BA 1996 r 1.5 dohc
ahh tak... mam silnik 1.5 dhoc 16 V... tak wogóle to słyszałem że przy wymianie zaworu jakigoś musiałbym wymienić popychacze razem ze szklankami na wszystkich zaworach ... może się mylę nie znam zabardzo tego silnika, a chętnie kupiłbym książkę od tego modelu .... coś w stylu sam naprawiam 
Piotrek napisał(a):dziwna sprawa, nie kojarzę, żeby ktoś miał taki problem w maździe. Chyba jesteś pierwszy.
piottr napisał(a):mam silnik 1.5 dhoc 16 V
Faktycznie dziwna sprawa. W sam raz, żeby przeczytać dział 323 i dowiedzieć się na ten temat bardzo dużo...
piottr napisał(a): tak wogóle to słyszałem że przy wymianie zaworu jakigoś musiałbym wymienić popychacze razem ze szklankami na wszystkich zaworach ... może się mylę
tak mylisz sie.Zmieniasz tylko zaworek i po sprawie(pod warunkiem,ze w Twoim silniczku wystepuje hydraulika)Koszt czesci to ok.70zl plus sylikon do miski olejowej
A dymienie jesli jest od oleju to pewnie zapieczone sa pierscienie olejowe.Jeszcze napisz skad jestes to ktos podjedzie i Ci zrobi,takie fajowe chopaki jestesmy

-
waldii
zawory są hydrauliczne!!! apropo to dymienie to jest mi podejrzane, ale dzisiaj jak wymieniłem olej przestało może dlatego że wlałem mobila 1 półsyntetyk jest gęściejszy i dlatego!!! jeszcze jedno a co z tym zaworem silnik mruczy ładnie ale słychać jakiś klekot jeśli będzie uszkodzona też uszczelka to muszę ściągać głowicę ? przecież on może mi olej brać teraz będe pilnował tego oleju zaniedbałem trochę ale podejrzewam że mi bierze ...
jestem z sieradza
waldii napisał(a):Jeszcze napisz skad jestes to ktos podjedzie i Ci zrobi,takie fajowe chopaki jestesmy
10/10
- Od: 16 paź 2007, 11:37
- Auto: Nissan Primera '00 1,8
piottr napisał(a):jeszcze jedno a co z tym zaworem silnik mruczy ładnie ale słychać jakiś klekot jeśli będzie uszkodzona też uszczelka to muszę ściągać głowicę ?
wlej oleju do silnika na max(na bagnecie max a nie pod korek)i pomaga czasami.Samo cykanie nic nie szkodzi jedynie efekt akustyczny troche nieciekawy.
A po czym poznales,ze masz uszkodzona uszczelke pod glowica???Jak chcesz ja wymienic bez sciagania glowicy to tak jakby sciagnac gacie nie sciagajac spodni.Raczej sie nie da(Jas Fasola tylko to umie ale on Mazd nie naprawia)
-
waldii
bo widzę że uszczelka pod głowicą mi puszcza olejjj... jest mały wyciek.. i tak jak pisałem jeden zawór robi kleklekle
doslownie ... Czy jest jakaś książka do mazdy mojej ... sam naprawiam czy coś takiego ?
Zazwyczaj jeden zawor slychac.Wymien zaworek(fotorelacje znajdziesz na forum a kupisz go np. www.carspeed.pl)i bedzie cisza.W 626 mialem ten sam problem ale jezdzilem najpierw z cykaczem 2 lata.A ten olej w jakim miejscu wylatuje??Przy aparacie zaplonowym moze?
-
waldii
no zdjecie pierwsza klasa
Jaki masz aparat
smiena???
no jak z prawej strony to tam masz aparat zaplonowy.Czesto z niego leci.Musisz go odkrecic i jest tam jeden o-ring,ktory kupisz za 50gr a roboty na 5 minut.Wyczysc dokladnie to miejsce i zobacz jeszcze raz

no jak z prawej strony to tam masz aparat zaplonowy.Czesto z niego leci.Musisz go odkrecic i jest tam jeden o-ring,ktory kupisz za 50gr a roboty na 5 minut.Wyczysc dokladnie to miejsce i zobacz jeszcze raz
-
waldii
smaruwa pewnie spod dekla wyłazi
Waluś napisał(a):smaruwa pewnie spod dekla wyłazi
chyba nie,Waluś looknij na zdjecie<lol>

piottr napisał(a):____________________
| |
| + korek do olejju |
|___________________|
-
waldii