brii napisał(a):Dlatego dla mnie wszystko co nie jest IBMem X, T lub R nie jest laptopem
Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
brii napisał(a):Dlatego dla mnie wszystko co nie jest IBMem X, T lub R nie jest laptopem
Ale nie wszyscy skaczą po laptopie jak Ty
Teraz zapanowała moda na laptopy. Część posiadaczy używa lapa przez 99% czasu w domu, podłączonego do zasilacza (pozostałe 1% czasu to jak musieli śmignąć do kibelka i nie chcieli przerywać rozmowy na gg). Że obudowa słaba w laptopie? No to co, za to ładna i do doniczek z kwiatkami pasuje
A potem jak się coś spierdzieli to płacz, zgrzytanie zębów, gruba kasa na naprawę (albo naprawa nieopłacalna) bo uszkodzeń mechanicznych (np.: zawiasów) nie obejmuje gwarancja... Jak już pojedzie do naprawy to dwa tygodnie bez kompa murowane. Lepiej zapłacić na początku trochę drożej i mieć spokój 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Sokool napisał(a):Teraz zapanowała moda na laptopy.
Bo są wygodne, nie zajmują tyle miejsca co PC, nie biorą tyle prądu, są cichsze. Poza tym można ich używać w całym domu, tak jak ja teraz – piszę z łóżka
If you’re in control, you’re not going fast enough.
jacobs napisał(a):nie biorą tyle prądu, są cichsze.
Nie mogę się z tym w pełni zgodzić – tanie laptopy nie mają tych cech...
a do tego mocno grzejący i jeszcze matryca ze zintegrowanym lustrem do przeglądania sięSiw-y napisał(a):prądożerny
W sumie to najbardziej właśnie nie rozumiem po co do laptopów motuje się te "szyby" – przeicież jak się nie pracuje w możliwie ciemnym i jednolitym kolorystycznie pomieszczeniu (a laptopy zazwyczaj w takim nie pracują – często pracują na dworze) to można dostać ataku mózgu...
Dlaczego stacjonranych paneli LCD z szybą jest tak mało??
Śmiem twierdzić, że większość ludzi kupuje laptopy do lansu nie do pracy...
brii napisał(a):W sumie to najbardziej właśnie nie rozumiem po co do laptopów motuje się te "szyby"
No jak się błyszczy jak lakier po polerce mechanicznej i 10 warstwach wosku to jest lans przecież
A to pewnie chodzi o aspekt ochrony danych – jak się odbija od tego światło to osoby z boku nie widzą co jest na ekranie. A w niektórych sytuacjach nawet użytkownik nie widzi
brii napisał(a):Śmiem twierdzić, że większość ludzi kupuje laptopy do lansu nie do pracy...
Toteż mówiłem. Taka moda teraz...
Sokool napisał(a):A to pewnie chodzi o aspekt ochrony danych – jak się odbija od tego światło to osoby z boku nie widzą co jest na ekranie. A w niektórych sytuacjach nawet użytkownik nie widzi

brii z twojego rozumowania wynika, ze tylko IBM sie nie psuje i zakup IBM jest gwarancja zadowolenia.... podejscie w stylu: tylko Mazdy sa najlepsze i jak kupisz mazde bedziesz super zadowolony.... nie powiem, sa dobre ale to nie znaczy, ze inne sa do pupy. Ja znam duzo uzytkownikow co uzywa tylko toshiby (i bynajmniej do ciezkiej pracy w terenie) i innych nie kupi. porownanie IBM`a serii T do Acera aspire czy extensa to jak porownanie Mazdy Xedos do fiata seicento. Pozatym z seria R serwis IBM nie dziala tak super sprawnie, trwa to swoje 2 tygodnie jak u kazdego.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
bajer0 – daleko mi do tego, zeby twierdzic, ze Mazdy sa najlepsze i ze jak ja kupisz to bedziesz super zadowolony
Jednak w przypadku laptopow roznica pomiedzy IBMem i reszta jest duza (niestety caly czas sie zmniejsza) i powiedziec moge z czystym sercem, ze nigdy nie spotkalem osoby ktora powiedzialaby, ze z IBMa nie jest zadowolona. Wiecej – nie spotkalem osoby ktora po tym jak miala laptop IBMa przez dluzej niz 2 tygodnie, kupila laptopa innej marki...
Wiem, ze ekspresowy serwis dziala w przypadku serii T, ale w jesli chodzi o inne serie to jednak zle nie jest a wsparcie jakiego IBM udziela jest nie do pogardzenia.
Wiem, ze jak komus potrzebny jest ladny mebel to nie widzi zalet tych komputerow i koniec
Co do Toshiby – zabilem dwie Satelitki w pracy i oprocz tego 3 dyski Toshiby (a nie znecalem sie nad nimi) po tamtych doswiadczeniach zaczynam sie bac, bo wiem, ze Toshiba jest jedym z najwieszych "producentow" elektrowni atomowych – mam nadzieje, ze robia je lepiej niz laptopy
Ja ich nie porownuje – twierdze, ze nie ma porownania, bo przy IBMach nie uwazam Acerow i takich tam za laptopy
Napisalem przeciez wczesniej, ze inne marki tez widze (niektore modele DELLa i HP tez sa dobre, ale niestety sa to pojedyncze modele w astronomicznych cenach).
Dodam jeszcze, ze w sumie to raczej Acery i reszta nie gonia IBMa, DELLa i innych, jest odwrotnie, te firmy majace po 20lat doswiadczenia z laptopami zaczynaja gonic Acrea i reszte cena (a przez to znacznie obnizaja jakosc)... Dobrze, ze nie zrezygnowali z drozszych modeli, bo bym sie pochlastal jakbym mial uzywac np.: takich Toshib jakich uzywalem (o wynlazkach na A nie wspominajac)
Jednak w przypadku laptopow roznica pomiedzy IBMem i reszta jest duza (niestety caly czas sie zmniejsza) i powiedziec moge z czystym sercem, ze nigdy nie spotkalem osoby ktora powiedzialaby, ze z IBMa nie jest zadowolona. Wiecej – nie spotkalem osoby ktora po tym jak miala laptop IBMa przez dluzej niz 2 tygodnie, kupila laptopa innej marki...
Wiem, ze ekspresowy serwis dziala w przypadku serii T, ale w jesli chodzi o inne serie to jednak zle nie jest a wsparcie jakiego IBM udziela jest nie do pogardzenia.
Wiem, ze jak komus potrzebny jest ladny mebel to nie widzi zalet tych komputerow i koniec
Co do Toshiby – zabilem dwie Satelitki w pracy i oprocz tego 3 dyski Toshiby (a nie znecalem sie nad nimi) po tamtych doswiadczeniach zaczynam sie bac, bo wiem, ze Toshiba jest jedym z najwieszych "producentow" elektrowni atomowych – mam nadzieje, ze robia je lepiej niz laptopy
bajer0 napisał(a):porownanie IBM`a serii T do Acera aspire czy extensa to jak porownanie Mazdy Xedos do fiata seicento.
Ja ich nie porownuje – twierdze, ze nie ma porownania, bo przy IBMach nie uwazam Acerow i takich tam za laptopy
Dodam jeszcze, ze w sumie to raczej Acery i reszta nie gonia IBMa, DELLa i innych, jest odwrotnie, te firmy majace po 20lat doswiadczenia z laptopami zaczynaja gonic Acrea i reszte cena (a przez to znacznie obnizaja jakosc)... Dobrze, ze nie zrezygnowali z drozszych modeli, bo bym sie pochlastal jakbym mial uzywac np.: takich Toshib jakich uzywalem (o wynlazkach na A nie wspominajac)
satelitka to acer... no może nie acer ale fujitsu-siemens
ja mam tecre i jestem mega zadowolony
co prawda wypalił mi się pixel na matrycy, ale to nie wina toshiby, która nie jest producentem matryc i podobnie jak IBM korzysta z produktów innych producentów (nota bene jest ich na świecie bodajże trzech), ale serwis zadziałał błyskawicznie i po tygodniu miałem lapka z nową matrycą (nie sądzę, żeby każdy producent wymianiał matrycę od ręki z powodu jednego pixela)
ja mam tecre i jestem mega zadowolony
co prawda wypalił mi się pixel na matrycy, ale to nie wina toshiby, która nie jest producentem matryc i podobnie jak IBM korzysta z produktów innych producentów (nota bene jest ich na świecie bodajże trzech), ale serwis zadziałał błyskawicznie i po tygodniu miałem lapka z nową matrycą (nie sądzę, żeby każdy producent wymianiał matrycę od ręki z powodu jednego pixela)
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Winetou napisał(a):nie sądzę, żeby każdy producent wymianiał matrycę od ręki z powodu jednego pixela
miales farta, z reguly smieja sie w twarz z taka usterka. Zawsze jest jakas dozwolona ilosc martwych pikseli od ktorych obowiazuje gwarancja.
P.S. mam Toshibe Sat. A210-16G i jak na razie wszystko jest super, choc w porownaniu z Lenova 3000C100 mojej dziewczyny to jakosc jej wykonania jest marna. Lenova jest znacznie solidniej wykoanan mimo ze wyglada jak od siekiery. W koncu to byl IBM
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
- Od: 8 lis 2005, 23:30
- Auto: Z5FBA->O1TDI
brii napisał(a):to raczej Acery i reszta nie gonia IBMa, DELLa i innych, jest odwrotnie, te firmy majace po 20lat doswiadczenia z laptopami zaczynaja gonic Acrea
Przecież Acer to były TI.
Acer miał/ma ofercie topowe modele TravelMate, które wydajnością, mobilnością, jakością wykonania i niezawodnością mogą spokojnie konkurować z najlepszymi Dell'ami i HP'kami. Modele "Txx" IBM'a są naprawde wyjątkowe, ale palma pierwszeństwa należy się tej firmie w zasadzie tylko i wyłącznie za serię "X".
the right man in the wrong place...
tco_tm napisał(a):TravelMate, które wydajnością, mobilnością, jakością wykonania i niezawodnością mogą spokojnie konkurować z najlepszymi Dell'ami i HP'kami
albo ktoś Cię okłamał, albo miałeś jakieś inne TravelMate'y w rękach niż ja, a przez moje przewinęło się ich sporo
Udesky napisał(a):miales farta, z reguly smieja sie w twarz z taka usterka. Zawsze jest jakas dozwolona ilosc martwych pikseli od ktorych obowiazuje gwarancja.
tą dozwoloną ilość określa norma ISO ileś tam (mniejsza o to), która rozróżnia martwe pixele, subpixele itd. całkowicie martwy pixel jak miało miejsce w moim przypadku zgodnie z tą normą obliguje producenta do wymiany matrycy, a jedynie martwe subpixele (czyli pixel o zmienionej barwie) kwalifikują się do wymiany dopiero po przekroczeniu 3 szt
nie mniej jednak wielu producentów zachęca klientów do zakupu swoich produktów poprzez nakładanie na siebie w warunkach gwarancji bardziej restrykcyjnych norm i wymienia matryce nawet przy 1 martwym subpixelu
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Szmacer działa, trzeba było zaktualizować bios i wrzucić wszystko od nowa.
Teraz biorę się za swój.
Wyczytałem gdzieś w necie że przy przywracaniu są dwie opcje
w drugiej nie usunie mi partycji. 20GB na system i te całe oprogramowanie Ibm'a starczy?
Czy te katalogi SWTOOLS itp. na dysku c są potrzebne? Co jest w katalogu I386?
Dużo prądu bierze laptop, gdy jest w stanie uśpienia?
Teraz biorę się za swój.
Wyczytałem gdzieś w necie że przy przywracaniu są dwie opcje
-Full factory recovery – przywraca system taki jak dostaliśmy wyciągając laptopa z pudełka.
-Custom factory recovery – przywraca czysty system z opcjami które sami sobie wybierzemy.
w drugiej nie usunie mi partycji. 20GB na system i te całe oprogramowanie Ibm'a starczy?
Czy te katalogi SWTOOLS itp. na dysku c są potrzebne? Co jest w katalogu I386?
Dużo prądu bierze laptop, gdy jest w stanie uśpienia?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Winetou napisał(a):albo ktoś Cię okłamał, albo miałeś jakieś inne TravelMate'y w rękach niż ja, a przez moje przewinęło się ich sporo
Ciekaw jestem, czy kiedykolwiek miałeś okazję dotknąć faktycznie topowego TM w obudowie z kompozytów, a nie te wszystkie buble (faktycznie) dla biedoty krajów rozwijających się.
the right man in the wrong place...
jacobs napisał(a):Szmacer działa, trzeba było zaktualizować bios
z tym bym uwazal, ja ostatnio dostalem z Toshiby uaktualnienie biosa zainstalowalem i w czasie fleszowania cos poszlo nie tak i lapek umarl teraz czekam na uratowanie biosa
tco_tm napisał(a):Acer miał/ma ofercie topowe modele TravelMate, które wydajnością, mobilnością, jakością wykonania i niezawodnością mogą spokojnie konkurować z najlepszymi Dell'ami i HP'kami. Modele
ja powiem to co slyszalem parokrotnie o tej firmie. Kiedy wchodzili na rynek ich produkty podobno byly bardzo dobre i godne polecenie, nie stety z czasem chyba po roku lub 2 istnienia na rynku spadla jego jakosc i obecnie nie jest polecany. Ale wszystko zalezy do czego i jak sie uzywa lapka. Niektorym IBM moze pasc po miesiacu a innym Acer dzialac przez 2 lata bez problemow.
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
- Od: 8 lis 2005, 23:30
- Auto: Z5FBA->O1TDI