Wypadające wycieraczki z "zawiasów"

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ponsia » 3 lut 2008, 01:08

,,z zawiasów" bo nie wiem jak nazwać ta cześć
tu w linku na zdjeciu jest pokazany(podaje link bo nie wiem jak wkleic na forum zdjęcie)
http://cgi.ebay.de/Mazda-Premacy-CP-Wis ... otohosting
dokładnie to wypada mi ten biały jopek wyrobił sie i nie trzyma ramienia wycieraczki
Przebywam teraz w Niemczech a tu oczywiście zalecane jest wymienienie całego ramienia(najlepiej z silniczkiem który ja mam dobry)koszt z robocizna trochę mnie przeraza
Moze ktoś ma pomysł jak to naprawić jakimiś innymi sposobami niż wymiana wszystkiego??
Samochód to mazda pr macy z 2002r
Dziękuję jeśli podziela sie państwo swoimi pomyslami
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 3 lut 2008, 10:48 przez ponsia, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 2 lut 2008, 19:55

Postprzez magicadm » 3 lut 2008, 02:32

ponsia napisał(a):tu w linku na zdjeciu jest pokazany(podaje link bo nie wiem jak wkleic na forum zdjęcie)

Gdzie ten silnk???

Nie wiedziałem, że w Dieslu są jakieś specjalne wycieraczki...:|
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Grzyby » 3 lut 2008, 10:41

magicadm napisał(a):Gdzie ten silnk

tu link
Ostatnio edytowano 3 lut 2008, 10:43 przez Grzyby, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez ponsia » 3 lut 2008, 10:56

wlasnie; dotyczy modeli z silnikami disel a nie samych silnikow
link zapodalam
a zalozylam temat ,,wycieraczki"bo jak wpisuje w ,,szybkie wyszukiwanie"– wycieraczki to kompletnie nic nie znajduje
Na internecie cos znalazlam ale i tak trzeba sie naszukac wiec jesli problem dotyczy mazdy o dlaczego nie znalezc go i tutaj??
Mialam kiedys mazde i tez mialam taki problem z wycieraczkami wiec cos musi byc na rzeczy skoro to sie psuje
to tak po krotce- dlatego ten wybuch
pozdrawiam
Początkujący

Postprzez ponsia » 3 lut 2008, 11:50

szukalam temat wycieraczki i nic nie znalazlam a nawet jesli takowy kiedys byl to musialabym poswiecic miesiac zeby to wszyszystko przeczytac
dziekuje za podpowiedz
ale i tak nie wiem dlaczego akurat premacy jest jako inne modele??a juz mazdy 6 ,3 itd maja swoje wyszczegolnienia??
pozdrawiam
Początkujący

Postprzez say » 3 lut 2008, 12:18

Pytanie dlaczego spada. Czy dlatego, ze jest wyrobiony czy dlatego, ze musi pokonywac duze opory spowodowane zapieczonymi oskami, do ktorych przykreca sie raniona wycieraczek. Przerabialem ten problem w nissanie. Ciagle spadal taki plastikowy zaczep. Po rozebraniu calosci okazalo sie, ze oski zapiekly sie w tulejach i stawialy ogromy opor, ktory powodowal duze naprezenia na tym zaczepie i w konsekwencji jego spadanie. Musialem wszystko rozebrac przeczyscic, przesmarowac.
ponsia napisał(a):nie wiem dlaczego akurat premacy jest jako inne modele??a juz mazdy 6 ,3 itd maja swoje wyszczegolnienia??
Premacy to zlepek dwoch modeli. Przod to 323 a tyl 626.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez ponsia » 3 lut 2008, 15:24

jutro rozbiore(mimo iz troche tego rozkrecania jest)sprawdze i ponaoliwiam
Ciezko mi powiedziec czy to powod wyrobienia tej zaslepki czy te zapieczone oski!
Pysle ze smarowanie nie zaszkodzi a moze akurat pomoze
Ja tak mialam w mazdzie 3 ce i tato jakas sruba albo czyms innym to zastapil oczywiscie w odpowiedni nie znany mi sposob!
Teraz nie moze mi pomoc bo dokladnie tez to samo przez telefon mi powiedzial co Pan
Tylko co zrobic jesli przyczyna bedzie jednak w tym ze sie wyrobil ten plastik?!
pozdrawiam
ps.
a ze zlepek dwuch modeli to nie znaczy ze nie powstal inny
mam wpisywac przod 323 i tyl 626??
to jak 3 powstala po 323 a mimo wszystko ma swoje wyszczegolnienie
mysle ze na forum jest troche balaganu lub moze jestem pedantyczka i chcialabym miec wszystko uporzadkowane jak trzeba
Mazda az tak wiele modeli(w porownaniu do bmw ,mercedesa itd) nie ma zeby nie zrobic dzialu do kazdego i tam wyszczegolnic ;sinik(diesel i benzyna),nadwozie,podwozie,inne!
chyba bylo by bardziej przejrzyście kilkajac na model i to co nas interesuje a nie godzinami szukac?!
ale to juz nie mi o tym decydowac
Początkujący

Postprzez ponsia » 3 lut 2008, 18:20

juz nie ma co myslec -wlasne ten biały plasticzek(zaslepka) mi pękł i ciagle mi wypada jak tylko zaczynam wlaczac i zostaja mi w polowie przedniej szyby!
Mamnadzieje ze ktos bedzie wiedzal czym i jak mozna to zastapic??
Moze ktos wie jak to sie fachowo nazywa??Lub jak sie nazywa ta cala czesc ktora widac w podanym linku??
Początkujący

Postprzez say » 3 lut 2008, 19:05

ponsia napisał(a):Teraz nie moze mi pomoc bo dokladnie tez to samo przez telefon mi powiedzial co Pan

Taki ze mnie Pan jak z mojej tesciowej krolowa hahaha...po prostu say :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez arti154 » 4 lut 2008, 12:28

Nazywa się to łącznik. Przerabiałem ten problem.
Zamówiłem oryginał w CARSPEED w Lublinie, kosztował chyba z 60 złociszy, wymieniłem i problemu już nie ma.
Łączniki są dwa jeden krótszy i jeden dłuższy. Ten krótszy (padł w mojej Premacy) ma oznaczenie katalogowe: CB0767361, 76659, ARM NO.1,LINK.
Jakakolwiek naprawa starego jest niemożliwa, pomaga tylko wymiana na nową część.
Obrazek
Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
Forumowicz

Od: 21 sie 2007, 10:05
Auto: Mazda 5 2.0B 2007

Postprzez Łukasz » 10 lut 2008, 23:11

Już dwie strony i nic.A ja wam powiem jak szybko i tanio naprawić ten plastik żeby było ok.Miałem taki problem w 323BG.Wystarczyło przewiercić na wylot ten plastik,zapodać śrubę i zrobione.Należy pamiętać,że śruba ma mieć na końcu dwie skontrowane nakrętki żeby nie wypadła ,oraz nie można jej skręcić na siłe żeby plastik mógł swobodnie się obracać.Zadać dobrego smaru i heyah.. ;) ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 21:52
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon

Postprzez ponsia » 11 lut 2008, 19:15

Obiecałam ze napisze jak juz będzie mi wszystko działało
Wiec do mazdy premacy pasuje ta zatyczka czy spinka (co człowiek to inna nazwa)od poloneza Caro
Dzięki Say-owi ; altruiście (a takich ludzi w dzisiejszych czasach mało)z naszego forum który pofatygował sie i stracił czas aby mi ta cześć kupić w Polsce i przesłać do Niemiec ( w Niemczech niestety o zatyczce z poloneza to można sobie pomarzyć!)-wycieraczki mam sprawne a bez nich ani rusz!
I tu wielkie podziękowania Say!!
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Marek podlaskie » 16 mar 2008, 12:41

No Say jest the best.Mily ,uprzejmy ,podobnie jak ja hahaha hahaha
Forumowicz

Od: 25 lut 2007, 22:14
Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km