Kto ma CB radio?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Marcin » 9 lut 2008, 17:55

DanP napisał(a):a nie mozesz anteny dac tutaj ?

No właśnie nie mogę,bo owiewka w moim aucie nie zostawia tyle miejsca od krańca szyby co ta na zdjęciu,ta moja daje max.2 cm dachu.
Uwierz mi kolego że jakbym miał identyczną jak ta ze zdjęcia,to bym się nie odzywał bo juz by było po problemie.
A co mówisz o opcji postawienia na dachu i promiennik przez otwór?
W antenie jest też cewka,prawda?W takim czarnym plastiku.Czy nie bedzie problemu jeśli znajdzie się ona pod owiewką?
Dokładnie,to my rozmawiamy o Sirio AS 100.
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez DanP » 9 lut 2008, 18:11

Marcin zrob dziurke w owiewce tylko daj antene jak najblizej przedniej szyby, tak aby wystawalo jak najwiecej promiennika.

Marcin napisał(a):Dokładnie,to my rozmawiamy o Sirio AS 100.

Mamy takie same antenki :)
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 27 sty 2008, 20:18
Auto: Mazda 626 (GE) 2.0 Comprex

Postprzez Marcin » 9 lut 2008, 18:24

DanP napisał(a):Marcin zrob dziurke w owiewce tylko daj antene jak najblizej przedniej szyby, tak aby wystawalo jak najwiecej promiennika.

Dokładnie tak jak mówisz,tak chciałem zrobić.
Dziś bede miał lutownicę od kolesia,więc polutuję do końca przewodzik,a jutro jadę na parking i stawiam bata na dachu (jakkolwiek to zabrzmiało,to prosze tym tazem bez skojarzeń <lol> )
Dzięki koledzy za porady i życzę miłego weekendu.
Forumowicz

Postprzez waldii » 9 lut 2008, 23:14

DanP napisał(a):Marcin napisał:
Antena magnetyczna pobiera masę za pośrednictwem magnesu przystawionego do np. blachy,prawda?

Prawda. Gdy bedzie slabe polaczenie anteny z masa samochodu karoseria bedzie slaba przeciwwaga i nie zestroisz anteny, SWR bedziesz mial bardzo duzy

przez magnes??On nie przewodzi a nie z pewnoscia przez lakier np.na dachu i jeszcze powiedzmy przez folie ochronna zapobiegajaca porysowaniu lakieru.Cos nie halo a moze ja sie niepotrzebnie 5 lat o tym uczylem :|

DanP napisał(a):Marcin napisał:
Czy umiejscowienie radia w aucie ma wpływ na jakość odbioru?Dochodze do wniosku że ma.

Ogolnie to nie ma, chyba ze masz liche radio i znajduje sie zbyt blisko anteny (bedzie sie wzbudzac radio i bedziesz strasznie piszczal)

u mnie samo radio od mocowania bata znajduje sie w odleglosci ok.5cm i dziala wysmienicie

DanP napisał(a):waldii napisał:
z pewnoscia wplyw na glosnosc ma dlugosc przewodu miedzy radyjkiem a grucha(wymienialem kiedys i kolosalna roznica)

Sprecyzuj swoja wypowiedz, bo z tego co mi wiadomo kabel od gruchy ma sie nijak do glosnosci radia.

a tego to nie jestem w stanie w racjonalny sposob wytlumaczyc.Teoria swoje a w praktyce wyszlo tak,ze po przedluzeniu przewodu(rowniez cienszy przekroj)jest kupe ciszej.Moze winny jest sam przewod,ktory nie ma ekranu(ori ma)
waldii

Postprzez Marcin » 10 lut 2008, 04:23

No to się koledzy określcie bo na serio widze odmienne zdania.
Ja rozbierałem akurat antene i wiem że część ekranowa jest połączona za pośrednictwem śrubki i podkładki z podstawą anteny,czyli w tym przypadku magnesem,a reszta mocujących śrubek jest odizolowana gumowymi podkładkami.
Forumowicz

Postprzez DanP » 10 lut 2008, 11:07

ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Marcin » 10 lut 2008, 11:44

Ale to waldii'ego zapraszasz,bo ja przychylam się do Twojego zdania ;)
Teraz ,tak na szybko wygooglałem dla niedowiarków:
http://forum.ocm.pl/showthread.php?t=17841
waldii napisał(a):wyszlo tak,ze po przedluzeniu przewodu(rowniez cienszy przekroj)jest kupe ciszej.Moze winny jest sam przewod,ktory nie ma ekranu(ori ma)

A gruche masz tą samą?Może mikrofon lepszy teraz jest?
Forumowicz

Postprzez Marcin » 10 lut 2008, 14:10

Dobra, polutowałem tą metrówkę (z oporami,bo chyba mam kiepskiej jakości cynę.Na innej lutownicy zachowuje się bardzo podobnie) i po obiadku lecę pod blok zobaczyć jak na niej niesie :D
Coś czuję że jak będzie bardzo oki,to zostanie na osobówce,a w dużym mobilu zostawię starą,ale zmienie jej lokalizacje na dach+dziurka w owiewce :)
Obecnie na iveco mam President'a na moje oko ma jakieś 70 cm.Myślę że przestawienie jej na dach znacznie poprawi zasięg.
Forumowicz

Postprzez DanP » 10 lut 2008, 15:04

Marcin daj znac po wszystkim
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Marcin » 10 lut 2008, 16:06

<dupa>
Nie działa :(
Kurde,nie mam pojęcia co jest nie tak...
Po podłączeniu,radyjko się zrobiło jakieś takie ciche,nawet po odkręceniu SQ na max. też cichutkie szumy zamiast trzasków jak na tej krótkiej.
Krótka chodzi oki,więc bankowo coś skopałem z anteną.
Ta, jakby ma słabszy magnes ale czy ja wiem że to przez magnes?Chyba nie.
Teraz tak myśle ze może to przez 1,5 cm. rurki termokurczliwej,którą osadziłem na końcówce anteny?
Przy dużym aucie narazie nie grzebałem,bo pojechałem na parking i go nie było.Chyba na serwis ktos pojechał,albo cuś.
Forumowicz

Postprzez DanP » 10 lut 2008, 16:33

Sprawdz dokladnie kabel, czy jest dobrz polutowany, czy nie jest zwarty i czy jest przejscie. Rurka w niczym nie przeszkadza

PS. Jaki kabel kupiles ?
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Marcin » 10 lut 2008, 16:41

Kabel jest no-name,pojechałem do sklepu z elektroniką i kupiłem poprostu kabel do anteny CB.Nie ma żadnych oznaczeń czy nadruków.

DanP napisał(a):Sprawdz dokladnie kabel, czy jest dobrz polutowany, czy nie jest zwarty i czy jest przejscie.

Sprawdze,sprawdze ale już mi się to nie podoba.Narazie leże i nic nie tykam ;)
Jak mnie najdzie wena to oblukam jeszcze raz.
Forumowicz

Postprzez waldii » 10 lut 2008, 21:11

truckmaster sorki tzn.DanP sam jeszcze raz to poczytaj,bo troche nie lapiesz o co mi chodzi(poszukaj kilka postow wczesniej)

Marcin napisał(a):A gruche masz tą samą?Może mikrofon lepszy teraz jest?

wszystko bez zmian tzn.grucha.Kabel cienszy,dluzszy i bez ekranu.Nic innego nie robilem.Dla sprawdzenia przelozylem kiedys z drugiego autka gdzie jest identyczny zestawik i dzialalo glosno czyli normalnie.
Ale widze,ze sie nie znam wiec spadam :|
waldii

Postprzez DanP » 11 lut 2008, 00:02

waldii napisał(a):Ale widze,ze sie nie znam

Kolego waldii jesli poczules sie urazony przeze mnie to przepraszam. nie mialem takiego celu

Jakbys mogl troche dokladniej wytlumaczyc o co Ci chodzi, bo juz sam sie pogubilem.
Z tego co pamietam to antena magnesowa uzyskuje mase (nie chodzi o mase elektryczna,bo i tak jest ona przez radio poprowadzona, tylko o mase w.cz.) poprzez pojemnośsc jaka sie wytwarza miedzy karoseria,a magnesem tworząc tym samym przeciwwage dla anteny (pojemnosc sprzęgajaca).

73!
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez waldii » 11 lut 2008, 00:30

DanP napisał(a):Kolego waldii jesli poczules sie urazony przeze mnie to przepraszam. nie mialem takiego celu

ja tylko niose pomoc <lol>

DanP napisał(a):Jakbys mogl troche dokladniej wytlumaczyc o co Ci chodzi, bo juz sam sie pogubilem

sam sobie odpowiedziales w nastepnym zdaniu.Wiec jednak nie lapie masy przez magnes i tyle a tak brzmialo pytanie kilka postow wczesniej ;) wszystko i na temat
masa elektryczna jest w tym ukladzie najwazniejsza i tyle.Tak jeszcze,zeby bylo smieszniej to napisze,ze pochylony bat antenki jest lepiej odbierany przez pochylone inne baciki i tak samo z prostym(tu dziala orbitalne rozprowadzenie sie fali)I nie jest to zaczerpniete z forum tylko zycia.Tak samo cena antenki,oraz dlugosc nie idzie w parze z zasiegiem.Ja mam teraz no name 70cm i lepiej ciagnie niz 130 president :]
Pozdrawiam
waldii

Postprzez DanP » 11 lut 2008, 00:38

Rozmowa o dwoch innych "masach"... i wszystko sie wyjasnilo :)

73!
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Marcin » 11 lut 2008, 12:13

Mądrale się znaleźli :P hehehehe!
Ale tak,czy siak magnes musi mieć styczność z czymś stalowym.O to chodziło,i fajnie że się wyjasniło.
Dziś mi się wolne zapowiada,to może oblukam jeszcze raz te moje wypociny. :|
Forumowicz

Postprzez arcziartur » 12 lut 2008, 17:54

a ja mam radio Midland 1001Z i antene Alan 9 plus 170cm bez ustawień ciągne na jakies 15 – 20 km :P
sprawuje się bez problemu polecam naprawde :D
ZOOM ZOOM
W ich sercach-motocykl rozpala ognisko miłości
i choć los czasem nie oszczędza, a życie nie zna litości,
oni pozostaną wierni swej miłości do samego końca
i będą wciąż gnać przed siebie drogą pełną słońca
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 19 maja 2007, 19:52
Auto: Mazda 323f 2.0 v6 1997r
Honda VFR V-Tec 800 2003r.

Postprzez arek_wgm » 13 lut 2008, 15:03

Takze posiadam Midlanda 1001Z i antene ML 170cm, co do tego zestwu niemam wogóle zastrzeżeń. Na tym sie nie powinno oszczędzać :D
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 12:55
Auto: Honda Civic 4G

Postprzez Marcin » 13 lut 2008, 21:26

Koledzy,doszedłem do wniosku że chyba "przekręce"/namówie swojego szefa na kupno nowej antenki :)
I tu prośba o pomoc,bo szukam na allegro jakiegoś odpowiednika potrzebnej mi antenki i nie mogę nic wyszukać :(
Wklejcie jakieś linki do stronek,gdzie mogę znaleźć taką antenkę:
-długość 1,5m (nie mniej,moze być więcej)
-magnetyczna podstawa
-możliwość regulacji pochylenia-ważne!
-najtańsza dostępna przez Was znaleziona.
-nie interesuje mnie marka/model,moze byc "no-name"
Dzięki z góry.
Forumowicz