Moje autko to Xedos9 2.3L V6
Vademecum obsługi/serwisu/napraw ASB
ralv1 napisał(a):Czy ma to jakiś negatywny wpływ na skrzynie?
Taaak. Zniszczysz skrzynię. D + Hold powoduje jazdę głównie na 3 biegu (czasem do ruszania włączy 2).
Pomyśl jakie to obciążenie dla skrzyni.
Jeśli już kombinować możesz jeździć na S ... ja polecam spokojna jazda na D, plus wyczucie skrzyni
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
no u mnie HOLD używa sie zamiast kontroli trakcji
, wiecie jak jest – śnieg+ 200KM + tylny napęd + brak szpery
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 
- Od: 27 lis 2005, 21:39
- Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC
Przez jakiś czas jeździłem i faktycznie zużycie paliwa było nieco mniejsze. Wycofałem się z tego jednak, szkoda skrzyni, to co wspominał „Puhcio” to raz a poza tym jeżdżąc w mieście czasami naprawdę bardzo przydaje się nadbieg, którego niema przy funkcji „Hold”.
- Od: 23 mar 2007, 19:27
- Auto: Mazda 323 BG, Mazda 323 BA aktualnie jest Mazda 3 BK 1.6 2007, Mazda CX-5 KF.
Witam
Od niedługiego czasu posiadam Mazde millenie 2.3 millera , i mam nastepujace objawy
Jezeli auto jest zimne (postoi przez noc) to lewarek od zmiany biegów chodzi lekko bez problemów natomiast jak sie auto zagrzeje to chodzi coraz cieżej po jakis 3 godz. tak jakby sie zacierał moze ktos mial taki problem ?
codzi oczywiscie o automat
Od niedługiego czasu posiadam Mazde millenie 2.3 millera , i mam nastepujace objawy
Jezeli auto jest zimne (postoi przez noc) to lewarek od zmiany biegów chodzi lekko bez problemów natomiast jak sie auto zagrzeje to chodzi coraz cieżej po jakis 3 godz. tak jakby sie zacierał moze ktos mial taki problem ?
codzi oczywiscie o automat
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Od: 27 sty 2006, 23:08
- Auto: mazda Millenia 2.3 miller
ok dzieki sprawdze , a tak wogóle to chetnie bym sie wybrał do twojego warsztatu bede w sobote w krakowie to bym podjechał do debicy masz otwarte w soboty ? jak tak to do której ? chciałbym zebys przegladnął to auto bede w krakowie do poniedziałku 21 .01.2008
aha czy to mozliwe zebym nie miał gniazda diagnostycznego pod kierownica to jest 95 r.
?
aha czy to mozliwe zebym nie miał gniazda diagnostycznego pod kierownica to jest 95 r.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Od: 27 sty 2006, 23:08
- Auto: mazda Millenia 2.3 miller
Witam.
Mam pytanie,gdzie i jak mozno sie doczytac jaki mam model asb.I jescze jedno mam filtr i chlodnice oleju za zdezakem-to przyrobka czy tak juz jest w orginale,pytam dla tego ze po nr VIN w serwisie wycenili mi taki filtr na 250z,poprostu nie chce naciagac sie na koszty jezele to jest przerobka.
Pozdrawiam
Leszek
Mam pytanie,gdzie i jak mozno sie doczytac jaki mam model asb.I jescze jedno mam filtr i chlodnice oleju za zdezakem-to przyrobka czy tak juz jest w orginale,pytam dla tego ze po nr VIN w serwisie wycenili mi taki filtr na 250z,poprostu nie chce naciagac sie na koszty jezele to jest przerobka.
Pozdrawiam
Leszek
- Od: 15 maja 2007, 10:06
- Auto: 626 GE FP 1.8 ASB
Mam problem ze skrzynią automatem 2,5 v6 24 zawory.mam tylko trzy biegi i dalej mi nieprzeźuca olej i filer mam nowy po trzecim piegu rosną mi tylko obroty.
-
slimak1973
voytecku napisał(a):Zauwazylem, ze takie dziwne zachowanie (kopanie) wystepuje tylko w pozycji S. Na D nie ma czegos takiego.
Biegi zmieniaja sie gladziutko i bardzo subtelnie – w drodze do domu az chcialo sie gazowac, odlot po kickdownie jest niesamowity. W pozycji S tragedia, kopanie jest nie do zniesienia, caly samochod skrzypi, gdy wyrywa do przodu, nawet TCS na poslizg kol nie jest w stanie zareagowac.. Czy orientujecie sie, dlaczego skrzynia tak dziwnie pracuje?
Przeciez mechanizm jest ten sam, tryb pracy tylko inny.
Pozdrawiam,
voytecku
I co było/jest przyczyną takiego kopania ? Pytam bo nie znalazłem zakończenia historii.

pozdrowienia
Robert
- Od: 26 mar 2005, 00:44
- Auto: była Millenia S 2.3 V6 24v
Wiatm
Czeka mnie wymiana oleju w skrzyni,ale nie wiem gdzie kupic filterek do niej :/
Poradzicie coś?
Czeka mnie wymiana oleju w skrzyni,ale nie wiem gdzie kupic filterek do niej :/
Poradzicie coś?
trojanrob napisał(a):I co było/jest przyczyną takiego kopania ? Pytam bo nie znalazłem zakończenia historii.
Nie wiem. Nauczylem sie zmieniac biegi tak, ze nie kopie. Podejrzewam, ze tarczki zuzyly sie, a w samko nie wymienili ich. Nawet zaryzykuje i powiem, ze nic w mojej skrzyni nie zrobili, ale odpowiednio skasowali.
mckoper napisał(a):Czeka mnie wymiana oleju w skrzyni,ale nie wiem gdzie kupic filterek do niej :/
Poradzicie coś?
Zadzwon do ASO i tam zapytaj. Gdybys mial 2.3L, to mam nowy filtr i uszczelke
Pozdrawiam,
voytecku.
ok jutro bede musiał zadzwonić i sie zapytać 
potrzebuje pomocy. Złożyłem skrzynię, powymieniałem w niej co mogłem, założyłem do auta i ZONK. z 1 na 2 bieg zmienia się idealni, czasem nawet nie czuć że bieg się zmienił. Problem jest w pozostałych dwóch biegach a konkretnie ich brak. Skrzynia dochodzi do biegu drugiego i dalej nic. Nie wrzuca 3 i 4.
Jeśli ktoś miał z takim zjawiskiem do czynienia, lub wie cośna ten temat to bradzo proszę o radę.
troche głupio jeździć z dwoma biegami
ppozdrawiam
[/quote]
Jeśli ktoś miał z takim zjawiskiem do czynienia, lub wie cośna ten temat to bradzo proszę o radę.
troche głupio jeździć z dwoma biegami
ppozdrawiam

- Od: 11 wrz 2005, 01:09
- Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG
Witam..Bardzo prosze o porade i odpowiedz..Mam Mazde Millenie 1996r. Problem polega na tym ze chcac zaoszczedzic zalozylismy do niej gaz sekwencyjny,i po wyjechaniu z zakladu ,ktory nam zakladal ten gaz zaczely sie problemy ze skrzynia biegow a po krotkim czasie wyswietlil sie komunikat hold ..czy zalozenie takiej instalacji moglo wplynac na zepsucie skrzyni??Auto wczesniej dzialalo swietnie i tydzien wczesniej bylo w przegladzie i byl zmieniany olej w skrzyni...bardzo prosze o odpowiedz ,bo jezdzimy po mechanikach i nie moga sobie z tym poradzic...
-
marzenahk
Napisz PW do Wieśka http://forum.mazdaspeed.pl/profile.php? ... ile&u=2732 na pewno Ci pomoże 
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL