Wyciek ropy?
Strona 1 z 1
Mam problem z mazda Premacy 2002r w dieslu
Cos mi wycieka,smierdzi ropa(myslalam ze to normalne bo pierwszy raz mam diesla)i zostaje tlusta plama na ulicy
Nie wiem czy to ropa czy olej ;brazowawe i smierdzi
mam mazde dopiero tydzien,ma wszystkie przeglady itd a cos cieknie
Nie wiem jak moge dokladniej opisac bo nie wiem co jest isitone
I jeszcze jeden problem
wypada mi wycieraczka z takiego przegubu(mialam juz mazde 323 i mialam to samo)w niemczech wymiana tego(a mowia ze trzeba cale ramie wycieraczki z silniczkiem-ktory notabene jest dobry)kosztuje 250e a to wydaje mi sie duzo
Wypada taki plasticzek i wycieraczka staje mi na srodku szyby
czy jest jakas mozliwosc wymiany tego samemu lub doraznym naprawieniu (tato w polsce by mi naprawil ale to dopiero za 2 miesace)
Dziekuje z gory za odpowiedz -jesli ktos zechce pomoc kobietce
Cos mi wycieka,smierdzi ropa(myslalam ze to normalne bo pierwszy raz mam diesla)i zostaje tlusta plama na ulicy
Nie wiem czy to ropa czy olej ;brazowawe i smierdzi
mam mazde dopiero tydzien,ma wszystkie przeglady itd a cos cieknie
Nie wiem jak moge dokladniej opisac bo nie wiem co jest isitone
I jeszcze jeden problem
wypada mi wycieraczka z takiego przegubu(mialam juz mazde 323 i mialam to samo)w niemczech wymiana tego(a mowia ze trzeba cale ramie wycieraczki z silniczkiem-ktory notabene jest dobry)kosztuje 250e a to wydaje mi sie duzo
Wypada taki plasticzek i wycieraczka staje mi na srodku szyby
czy jest jakas mozliwosc wymiany tego samemu lub doraznym naprawieniu (tato w polsce by mi naprawil ale to dopiero za 2 miesace)
Dziekuje z gory za odpowiedz -jesli ktos zechce pomoc kobietce
- Od: 2 lut 2008, 19:55
ponsia napisał(a):ma wszystkie przeglady itd a cos cieknie
zdalnie nikt Ci w tym nie pomoże – musisz podjechać do jakiegoś warsztatu
co do wycieraczki to za bardzo nie kumam problemu z wypadającym plasticzkiem – może jakieś foto?
ach nie mam foto
szczerze to tylko tam palce wkladam i wkladam na taki bolec
jak czytalam na jakims forum to tam ludzie pisali ze mozna kupic jakis zamiennik z poloneza ale nie wiem jakiego ?:(i skad ja w niemczech wezme czesc z poloneza
Szukam tez jakis zdjec na internecie bo mniej wiecej wiem jak to wyglada(widzialam u mojego taty w warsztacie)
jak znajde to zapodam
nie bardzo da sie zrobic zdjecie bo musialabym wszystko wykrecac a boje sie ze jak odkrece to nie skrece sama
dzieki i tak za dopowiedz
szczerze to tylko tam palce wkladam i wkladam na taki bolec
jak czytalam na jakims forum to tam ludzie pisali ze mozna kupic jakis zamiennik z poloneza ale nie wiem jakiego ?:(i skad ja w niemczech wezme czesc z poloneza
Szukam tez jakis zdjec na internecie bo mniej wiecej wiem jak to wyglada(widzialam u mojego taty w warsztacie)
jak znajde to zapodam
nie bardzo da sie zrobic zdjecie bo musialabym wszystko wykrecac a boje sie ze jak odkrece to nie skrece sama
dzieki i tak za dopowiedz
ponsia napisał(a):skad ja w niemczech wezme czesc z poloneza
no fakt
ponsia napisał(a):Szukam tez jakis zdjec na internecie bo mniej wiecej wiem jak to wyglada(widzialam u mojego taty w warsztacie)
jak znajde to zapodam
może w międzyczasie ktoś będzie wiedział o co biega
Pachnie ci z nawiewów powietrza do kabiny????
Gryzacy jest ten zapach???
czy po otwarciu maski unosi sie para ,silnik nie jest wilgoty(błuyszcy sie) i czy plywaja ci delikatnie obroty na biegu jałowym.
co do wycieraczek mi wyskoczyły raz ze 4 miechy temu wcisnąłem na sile az zatrzeszczało na tym przegubie i nie mam problemow do dzisiaj
Gryzacy jest ten zapach???
czy po otwarciu maski unosi sie para ,silnik nie jest wilgoty(błuyszcy sie) i czy plywaja ci delikatnie obroty na biegu jałowym.
co do wycieraczek mi wyskoczyły raz ze 4 miechy temu wcisnąłem na sile az zatrzeszczało na tym przegubie i nie mam problemow do dzisiaj
- Od: 16 wrz 2007, 19:42
- Auto: M6 2.0 mzr-cd 121KM 03r. oraz MB W203 05 1.8K. M3 1.6pb 09,1.6dx2 07/09 2.0MZR-CD 09 , W163 400cdi 02, V50 2.0D 05.
mi wyskakuja dalej caly czas -chyba sie wyrobily
zapach nie gryzacy i jak dotknelam ta plame to nie jest lepka ani tlusta
nie mam tez pary,zapach jest taki jakby woda ze smarem(nie wiem zawsze tak pachnie u mojego tata w garazu)
silnik tez nie jest blyszczacy,obroty tez w porzadku
z nawiewow to mi taka ropa pachnie jak wlacze taki nawiew co idzie z silnika ale to niby normalne
Wiem ze mial cos nie tak z klima i bylo cos wymieniane
Poprostu mam zagadke na niedziele ,juz nie mowiac o modlitwach o ladna pogode zeby nie uzywac wycieraczek!
musze w poniedzialek pojechac do warsztatu bo mimo iz myslalam ze chociaz uda mi sie coskolwiek nakreslic to bez mechanika sie nie obedzie
Tylko ze czasami zamiast zrobic mala usterke wymieniaja wszystko czy trzeba czy nie
dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
zapach nie gryzacy i jak dotknelam ta plame to nie jest lepka ani tlusta
nie mam tez pary,zapach jest taki jakby woda ze smarem(nie wiem zawsze tak pachnie u mojego tata w garazu)
silnik tez nie jest blyszczacy,obroty tez w porzadku
z nawiewow to mi taka ropa pachnie jak wlacze taki nawiew co idzie z silnika ale to niby normalne
Wiem ze mial cos nie tak z klima i bylo cos wymieniane
Poprostu mam zagadke na niedziele ,juz nie mowiac o modlitwach o ladna pogode zeby nie uzywac wycieraczek!
musze w poniedzialek pojechac do warsztatu bo mimo iz myslalam ze chociaz uda mi sie coskolwiek nakreslic to bez mechanika sie nie obedzie
Tylko ze czasami zamiast zrobic mala usterke wymieniaja wszystko czy trzeba czy nie
dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Poszlem za ciosem bo mi z pod 2 wtryskow od strony rozrzadu ropka kapie
i czasami do wnetrza dociera fetor paliwa ale plam nie zostawiam bo sie wypala na silniku w poniedziałek do mechanika na rekonwalescencję jadę bo samemu jescze mozna coś zepsuć
pozdrawiam

pozdrawiam
- Od: 16 wrz 2007, 19:42
- Auto: M6 2.0 mzr-cd 121KM 03r. oraz MB W203 05 1.8K. M3 1.6pb 09,1.6dx2 07/09 2.0MZR-CD 09 , W163 400cdi 02, V50 2.0D 05.
wydaje mi sie ze to jednak jak mi Ktoś podpowiedział ze to z klimatyzacji bo plama znajduje sie za zderzakiem po stronie kierowcy i nie jest tłusta a taka wodnista i śmierdząca smarami
ale tak nie omieszkam podjechac do mechanika który ma zapewne wieksze pojecie ode mnie o samochodach
Pozdrawiam zyczac milej niedzieli
ale tak nie omieszkam podjechac do mechanika który ma zapewne wieksze pojecie ode mnie o samochodach
Pozdrawiam zyczac milej niedzieli
Witam, Splyw klimatyzacji w premacy jest po stronie pasazera i plama robi sie za prawym przednim kolem ( wystaje rurka z grodzi), wiec to nie to...ponsia napisał(a):wydaje mi sie ze to jednak jak mi Ktoś podpowiedział ze to z klimatyzacji bo plama znajduje sie za zderzakiem po stronie kierowcy
Pozdrawiam
jesli po stronie pasazera...oby to nie byla cieknaca
(zawor TCV ktory jest w niej od spodu). Jest kilka watkow o tym w tym dziale. Sprawdz, jak bedziesz mogla, czy nie masz mazi pod wykladzina po stronie pasazera. To czarny scenariusz, przychodzi mi do glowy jeszcze inny: pekniety ktorys przewod gumowy w ukladzie chlodzenia z ktorego cieknie delikatnie, krople spadaja na oslone silnika (ta od spodu), plyn miesza sie z brudem, ktory na niej jest i spada na ziemie. Pytanie czy ubywa plynu chlodzacego?
Ps. Przyczyn tego wycieku moze byc wiele, te ktore opisuje to pierwsze mysli jakie przychodza mi do glowy. Bez wizyty w jakims warsztacie lub dokladnego sprawdzenia przez ciebie (choc nie sadze bys chciala robic to sama, ale moge sie mylic), nie poznamy przyczyny.
Ps. Przyczyn tego wycieku moze byc wiele, te ktore opisuje to pierwsze mysli jakie przychodza mi do glowy. Bez wizyty w jakims warsztacie lub dokladnego sprawdzenia przez ciebie (choc nie sadze bys chciala robic to sama, ale moge sie mylic), nie poznamy przyczyny.
Pozdrawiam
pogrzebalam pod ta maska
to mi porostu leci taka brudna woda z pokrywy sinikowej-skrapla sie po nocy i jak rano patrze to w zasadzie nic nie ma ale jak odpale to pod wplywem wibracji jakie silnik powoduje z autem wszystko scieka
albo moze sie myle i tylko sama siebie pocieszam
Nie mam nic mokrego na wykladzienie po żadnej stronie.Bardziej mnie martwilo ze ta woda jest jednakbrozowawa i smierdzaca smarami
Jutro wszystko -mam nadzieje-wyjasnie mi mechanik bo faktycznie nie poznamy przyczyny
Milego popoludnia zycze!!!
to mi porostu leci taka brudna woda z pokrywy sinikowej-skrapla sie po nocy i jak rano patrze to w zasadzie nic nie ma ale jak odpale to pod wplywem wibracji jakie silnik powoduje z autem wszystko scieka
albo moze sie myle i tylko sama siebie pocieszam
Nie mam nic mokrego na wykladzienie po żadnej stronie.Bardziej mnie martwilo ze ta woda jest jednakbrozowawa i smierdzaca smarami
Jutro wszystko -mam nadzieje-wyjasnie mi mechanik bo faktycznie nie poznamy przyczyny
Milego popoludnia zycze!!!
Mam nadzieję, że się mylę, ale wygląda mi to na spory wyciek paliwa. Ta "brązowa woda" to ropa, która przy okazji myje blok silnika z brudów, stąd ten kolor. Może to być spora nieszczelność pompy wtryskowej, które w czasie jazdy daje duże ciśnienie. W takim przypadku nie ma znaczenia, po której stronie zderzaka są plamy, bo paliwo leci gdzie popadnie i może spływać w innym miejscu, niż mogłoby to sugerować umiejscowienie pompy. Jeśli się okaże, że auto nagle zaczęło "sporo palić", może to tylko potwierdzać, że gubi spore ilości paliwa.
Najlepiej poszukaj jakiegoś warsztatu diesla, żeby zweryfikować dokładnie miejsce wycieku.
Najlepiej poszukaj jakiegoś warsztatu diesla, żeby zweryfikować dokładnie miejsce wycieku.
- Od: 1 wrz 2005, 00:43
- Auto: Audi 80 B4 1Z '94r.
Strona 1 z 1