Co sygnalizuje kontrolka – przepalona żarówka światła stopu
1, 2
Witam , nurtuje mnie jedno pytanie od czego jest ta kontrolka na desce rozdzielczej ostatnia<na samym dole> po prawej stronie, pod ładowaniem ..itd. Wygląda tak jakby od jakis swiateł..
Pali sie na czerwono po przekreceniu zapłonu, po odpaleniu silnika gasnie! Tak sie ostatnio zastanwaiałem..ale jakos nic mi nieprzychodzi do głowy! He he czysta ciekawośc.
....
- Od: 2 wrz 2004, 08:30
- Auto: mazda 323f 1.8 16V GLX 93r
Przenosze do dzialu technicznego.
Ja mam to samo, ale obejrzałem i świecą mi się wszystkie zarówki jakie mam w aucie, więc to chyba tak ma być.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Powiem tak, że kontrolka ta po odpaleniu silnika powinna zgasnąć i sygnalizuje ona awarię oświetlenia czyli przepalenie żarówki no i nie tylko bo tak samo zareaguje na uszkodzenie przewodów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
MAZDA ... To jest naprawdę ważne.
- Od: 20 sie 2004, 08:40
- Auto: 323F & 350Z
Koval napisał(a):A w momencie kiedy macie trzecie światło stopu to i tak po przepaleniu jednej żarówki kontrolka będzie gasnąć po odpaleniu silnika
To oczywiste bo żarówka dodatkowego światła stop połączona do obwodu równolegle nie przerwie go w momencie gdy przepali się żarówka podstawowa od stopu tylko ona będzie wtedy zamykać obwód i lampka ostrzegawcza zgaśnie.
P.S. Koval to jest bardzo trafne spostrzeżenie.
Pozdrawiam.
- Od: 20 sie 2004, 08:40
- Auto: 323F & 350Z
Odłącz kontrolkę. Powinna zgasnąć 

http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
No wlasnie to jest problem. Jest wajcha recznego a obok jest wlacznik ktory zapala kontrolke. I otoz ten wlacznik odlaczylem na kostce (tam obwod sie nie zamyka bo nie ma jak). Teraz wogole sie nie powinna palic, ale sie pali bez przerwy. A sama kontrolke mozna odlaczyc?
P.S. Na poczatku bylo tak ze jak ostro przyspieszalem to sie wlaczala, a jak hamowalem to wylaczala... I dlatego odlaczylem wlacznik ale nie pomoglo.
P.S. Na poczatku bylo tak ze jak ostro przyspieszalem to sie wlaczala, a jak hamowalem to wylaczala... I dlatego odlaczylem wlacznik ale nie pomoglo.
- Od: 23 wrz 2004, 17:55
- Auto: 323F BG 1.6 16V '91r (LPG)
vtk napisał(a):dolej płyn hamulcowy (DOT3) do zbiorniczka i problem powinien zniknąć
ALe najpierw skontroluj zużycie klocków hamulcowych. Poziom płynu obniza sie wraz z ich zużyciem, i jeśli się zapali kontrolka to może być problem klocków.
WITAM to oczywiste jak odłączyłeś kostke od ręcznego i świeci dalej to dolej sobie płynu hamulsowego bo masz za niski poziom w zbiorniczku wyruwnawczym. Kontrolka ta działa na dwie żeczy od ręcznego i od poziomu płynu hamulcowego , TAK JEST W WIĘKSZOŚCI SAMOCHODÓW POMOŻE NA 100%
- Od: 19 lis 2004, 16:04
- Auto: mazda 323F BA 1.5 16V 1995
1, 2