jak juz niektorzy wiedza, niestety felgi z tylu nie pasuja...
Okazuje sie ze felga poprostu blokuje sie o amortyzator i to nie tylko o kielich ale o calosc.
Z przodu jest ok.
Tak wiec potrzebuje kupic dystanse... A ze felgi i tak juz sa na rowni z obrysem samochodu albo nawet minimalnie wystaja, to dokladajac dystanse sie wysuna jeszcze bardziej... :/ Dlatego chce jak najmniejsze mozliwe dystanse.
I teraz pare pytan:
– Podobno dystanse z tylu moga byc wieksze niz z przodu. Czy tak moze byc? Roznica by byla jakies 15mm na kolo, ale poprostu chce jak najmniej z przodu je wysunac.
– Czy kupowac dystanse przelotowe i do tego nowe szpilki czy takie ktore sie przykreca do tych szpilek i maja na sobie nowe szpilki do ktorych sie przykreca kolo? Podobno nie ma problemu z wytrzymaloscia, bo nawet w Evo takie montowali, no ale sam nie wiem... Cena w obydwu wypadkach wychodzi ok. 600-700zl za komplet... :/
I czy moglby ktos mi zmierzyc ile jest miejsca miedzy kolem z tylu a amortyzatorem i kielichem?? Bo wiem ze tam jest juz na 16" bardzo malo miejsca, chyba palec wchodzil ledwo.
No i czy ktos wie (albo moze sprawdzic, bo to pisze gdzies na felgach z tylu) jakie jest dokladnie ET w felgach 6,5x16" mazdy? Bo to mi bardzo potrzebne, a samochod jest wlasnie lakierowany i nie mam do neigo dostepu
W kazdym razie przeanalizowalem dokladnie rozne opcje i wychodzi troche dziwnie.
Na stronie o felgach do mazdy koles pisze ze felgi 7,5x18" z ET37 wchodza (akurat tam ma silnik 1.5, ale z tylu to to samo w kazdej). zakladajac ze oryginalne felgi 6,5x16" maja et38 (bo moga miec 35-42), to i tak taka felga zachodzi w glab 12-15mm, a na zewnatrz wystaje o 14mm
Czyli z tego wynika ze miedzy kolem 16" a amortyzatorem jest ok. 15mm odestepu, skoro tutaj weszlo w glab 12-15mm i nic nie ociera. Ale pameitam ze jak wkladalem tam palec to bylo juz bardzo malo miejsca fabrycznie...
Bo jesli bylo by te 15mm luzu od srodka, a ja mam roznicy 29mm, wtedy potrzebowalbym dystansow 15mm a nie 30mm. A to juz jest roznica.
Chodzi wlasnie o to zeby dobrac z tylu najmniejsze mozliwe dystanse zeby kolo jak najmniej wystawalo. Wiec czy ktos moze mi zmierzyc w miare dokladnie ile tam moze byc miejsca?
Juz myslalem nawet zmienic felgi na inne, ale z tego modelu nie ma wogole 7,5x18", no i AEZ i te lepsze firmy tez nie maja totalnie zadnych 7,5x18". Wszystkie maja po 8 albo 8,5" szerokosci. Wiec musze kombinowac z dystansami, nie ma wyjscia.
Ale nie mozna sie poddawac