Równomierne stuki przy hamowaniu tylko po rozgrzaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Baj » 26 sty 2008, 12:29

Mam problem z moją mazdą po przejechaniu kilku kilometrów podczas hamowania zaczeło mi coś równomiernie stukać w prawym przednim kole, czym większa prędkość tym szybciej itd. Jak auto chwile postoji stukanie zniknie jednak po paru kilometrach znowu to samo. Jak myślicie co to może być ??
Dodam że w tym samym kole jakieś 500 km temu wymieniłem łożysko.
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio edytowano 14 lut 2008, 21:15 przez Baj, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 31 mar 2007, 20:18
Auto: Mazda 626 Comprex 1992

Postprzez Baj » 31 sty 2008, 15:30

Sprawdziłem już zawieszenie, żadnych luzów, podmieniłem tarcze bez żadnego efektu . Ale zauważyłem ż e zacisk ma dość spory luz ( na moje oko większy niż z drugiej strony) na sworzniu mocującym zacisk !! Czy ktoś z was może spotkał się z takim przypadkiem żeby zacisk lub sworzen wyrobił się w tym miejscu.

Czy jeżeli zacisk byłby lużny na sworzniu to stukałby przy hamowaniu czy cały czas ??

Powoli brakuje mi pomysłów co możźna z tym jeszce zrobć jakby ktoś mial jakąś radę to z góry dzięki
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Bimbak » 1 lut 2008, 19:37

hmm a masz założone sprężynki na klockach hamulcowych? Źle zamocowany klocek też może stukać.
Mam kilka takich sworzni jeśli chcesz to mogę ci jednego po kosztach przesyłki podesłać. Jednak najpierw upewnij się czy ten luz to na pewno wina sworznia, bo jeśli masz gniazdo wyrobione to radze dorobić sobie większy sworzeń.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez Hazu » 1 lut 2008, 21:37

Krzywa piasta jeżeli podmiana tarcz nic nie dała.

Ja miałem takie stuki na starych mocno skorodowanych tarczach.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Baj » 9 lut 2008, 18:51

[quote="Hazu"]Krzywa piasta jeżeli podmiana tarcz nic nie dała.

Niestety Twoje proroctwo się sprawdziło czyli krzywa piasta, według mechanika gość który wymieniał łożysko zbijał piastę młotkiem uderzając po wewnętrznej stronie od szpilek. Więc czekam na dostarczenie nowej i zobaczymy czy wymiana pomoże. Mam tylko nadzieję że ni epokrzywiło tarczy przez to stukanie.
Dzieki za pomoc i trafny pomysł pozdrawiam

I niestety nie pomogło trzy dni spokoju i znowu to samo wymienilem łożyso piastę klocki zeby byc pewnym i nic znowu to samo stuka równomiernie przy hamowaniu i w momencie zatrzymania, wydaje z siebie taki dziwny dzieki jakby " trrrr" :D poważnie juz nie wiem co mam zrobic Pomocy
Początkujący

Postprzez Baj » 15 lut 2008, 18:06

Dzisiaj byłłem na przeglądzie i wyszlo ze tarzce sa krzywe i teraz moje pytanie czy to moze byc przyczyna ( tarcze chyba nie stukaja ) bo wczesniej mechanik stwierdzil ze to moze byc przegub wewnętrzny ?? ale czy skrzypial by na luzie ?? bo mi sie wydaje ze nie i co do tego ma hamowanie !!
Początkujący

Postprzez waldii » 15 lut 2008, 22:45

Baj Ty po pierwsze zmien tego mechanika <killer>

Wez lewarek,autko do gory,odkrec kolo,wsadz to kolo pod auto i opusc lewar by pewnie auto stalo,wkrec nakretki ponowni aby tarcza byla przymocowana.Jedna osoba wsiada do auta,odpala i wrzuca dwojke.Druga osoba stoi przy tarczy i patrzy co sie dzieje jak tamta zacznie naciskac pedal hamulca.Moze cos sie uda wyszukac w ten sposob.Oblookaj dokladnie tarcze.Moze byc peknieta na tych listkach od wentylacji.
waldii

Postprzez Baj » 15 lut 2008, 23:55

Własnie taki mialem plan na spokojna sobote, a mechaników to juz mam serdecznie dosc , wiec jutro podziele sie wnioskami i mam nadzieje ze cos madrego z tego wyniknie
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez waldii » 16 lut 2008, 00:49

Baj dzialaj,dzialaj.A mechaniorow w kosmos <killer>
waldii

Postprzez Baj » 17 lut 2008, 22:43

W sumie to chyba wina leżała po stronie tarczy jak podniosłem auto to tarcza w jednym miejscu dostawala "bicia", i caly zacisk sie ruszal nawet bez wcisnietego hamulca, wymienilem tarcze na nowa i w sumie na oko wyglada jakby bylo ok, narazie nie stuka i mam nadzieje ze juz nie zacznie :D i hamuje o niebo lepiej
Więc te pare setek na starej krzywej piascie zrobily swoje albo tokarz dal d....
Początkujący