Wymiana [jakich?] głośników na gwizdki
1, 2
Wyciągnąłem dzisiaj głośniki z [jakich?] drzwi bo się spaliły.
Wpadłem na pomysł, żeby zamiast nowych głośników włożyć gwizdki. Mam własnie dwa gwizdki ze starych kolumn, są one 40W 8 omów.
Moje pytanie dotyczy tego czy będe mógł je podpiąć i nic się nie stanie z nimi, albo radiem.
Radio jakie posiadam to PIONEER DEH-5900.
Dodam jeszcze że jako przód mam podpięte głośniki HERTZ DCX 690, a jako tył podpięte są głośniki w przednich drzwiach i do tego własnie chciał bym podpiąć gwizdki.
Wpadłem na pomysł, żeby zamiast nowych głośników włożyć gwizdki. Mam własnie dwa gwizdki ze starych kolumn, są one 40W 8 omów.
Moje pytanie dotyczy tego czy będe mógł je podpiąć i nic się nie stanie z nimi, albo radiem.
Radio jakie posiadam to PIONEER DEH-5900.
Dodam jeszcze że jako przód mam podpięte głośniki HERTZ DCX 690, a jako tył podpięte są głośniki w przednich drzwiach i do tego własnie chciał bym podpiąć gwizdki.

- Od: 9 gru 2006, 15:37
- Auto: Xedos6, 2.0 V6, 1999 :)
DROPKICK napisał(a):Dodam jeszcze że jako przód mam podpięte głośniki HERTZ DCX 690, a jako tył podpięte są głośniki w przednich drzwiach i do tego własnie chciał bym podpiąć gwizdki.
Ja tego nie rozumiem
Masz dwa systemy glośnikowe: z przodu i z tyłu?
Hehe. No pomysl mocno dziwny. Ale jak tak kombinujesz to wsadz te gwizdki do bagaznika zamiast subwoofera
A tak serio to naprawde nie radze tak robic. No chyba ze chcesz zeby to gwizdalo a nie gralo, to wtedy warto.
Pozdrawiam
A tak serio to naprawde nie radze tak robic. No chyba ze chcesz zeby to gwizdalo a nie gralo, to wtedy warto.
Pozdrawiam
- Od: 2 gru 2006, 20:58
- Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo
MvG napisał(a):Masz dwa systemy glośnikowe: z przodu i z tyłu?
Cztery głośniki fabryczne w drzwiach, a do tego dwa dodatkowe na półce.
Głośniki na półce podpięte są do radia jako przód, a cztery fabryczne chciałem podpiąć jako tył do radia.
darekk86 napisał(a):A tak serio to naprawde nie radze tak robic. No chyba ze chcesz zeby to gwizdalo a nie gralo, to wtedy warto.
Właśnie dla tego pisałem w tym dziale, żeby się dowiedzieć co z tym zrobić. Nie używam tych gwizdków więc myślałem że wcisne je do auta, ale w takim razie wcisnę je gdzieś w pokoju, a sąsiedzi mnie już wtedy

- Od: 9 gru 2006, 15:37
- Auto: Xedos6, 2.0 V6, 1999 :)
dziwneDROPKICK napisał(a):Głośniki na półce podpięte są do radia jako przód, a cztery fabryczne chciałem podpiąć jako tył do radia.
Podepne sie
Mam pytanko do kolegów ale nie zgładzcie mnie jak z poprzednim innym tematem Beny
Jednostke sterujaca mam;http://allegro.pl/item294509415_dvd_tv_wyswietlacz_3_5_sklep_raty_warszawa.html
Przod;JBL GTO 8627
Tył;JBL CS 2165
Wzmacniacz;Boschmann PCH-8000Z(5 lat a smiga ze hoho)
Kable Lanzar (tez maja 5 lat
Tuba JBL sr glosnika 30cm (znany walec,a glosnik niepamietam ale cos ok 200W tez 5 letnia a niedo zajeb..)
Czesc sprzetu mam jeszcze po Fiacie Punto.Wszystko gra pieknie powiedzmy,ale czegos mi brakuje.Czasami jak jest za duzo basu wylacza sie wzmak .Wystarczy wyl. i wl. radio i jest ok .Sądze ,ze glosniki graja troche cienko jak na JBL ale to pewnie wina Radia?(niby 4x60) I jeszcze zastanawiam sie nad gwizdkami
Macie jakies propozycje co by zmienic? Cz y przod zostawic? Wsadzic basowe w tylne drzwi? Z przodu gdzies ulokowac gwizdki? A moze rozwalic tube i glosnik z tuby wsadzic w polke?
Oczywiscie wszystko sie moze wiazac z wydatkiem ,bo na muzie nigdy nieoszczedzam
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
sps-snipers napisał(a):Mam pytanko do kolegów ale nie zgładzcie mnie jak z poprzednim innym tematem Beny
czemu ja
Napewno dobre rozwiazanie to wsadzic ten glosnik JBL w skrzynie (mamy podobne JBLe ) pytalem tu i tam lepiej to bedzie gralo niz tuba
Na przod jakies cykacze nie wiem dokladnie ale ponoc sinuslive (chyba tak sie pisze) maja ladne brzmienie,i wygluszenie dzrzwi i sprawdzisz czy przod sie poprawi czy bedziesz jednak chcial zmienic glosniki.jak masz miejsce to podepnij pod wzmak
polka raczej nie wytrzyma a glosnik lepiej bedzie gral w jakiejs zamknietej obudowie.sps-snipers napisał(a):A moze rozwalic tube i glosnik z tuby wsadzic w polke?
Ps:Cykl miszany 9,5l/100km
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Ale glosnikow z drzwi niechce pod wzmak,gdyz one zawsze musza byc podpiete pod radio a wzmacniacz niech jest odpowiedzialny za bas.No a z przodu jak na fabryczne obicie drzwi,to ci powiem,z enawet az tak niema strasznie,ze skrzypieniem.A tuba gra git tylko jest troche za duza.Myslalem tez ja sprzedac i kupic skrzyneczke.Sa takie z JBL na allegro po ok.380 zl z max moca 1000W ,ale ta jeszcze smiga,tylko chcialem zwiekszyc miejsce z bagazniku,zeby co chwile niewyciagac tuby to wsadzic ja w połke
sps-snipers napisał(a):kupic skrzyneczke.Sa takie z JBL na allegro po ok.380 zl z max moca 1000W
fajnie graja ostatni mialem okazje posluchac bardziej przyjemny basik
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Tylko ciekawe ile dostane z a swoja? 
jak rozebrac tylne boczki i i co trzeba usunać zeby je wyjąc bezx żadnych uszkodzeń?
aha i tam z tyłu sa jakies kosztyczki plastikowe trtzeba je wyciągnąć dając nowe głosniczki?
aha i tam z tyłu sa jakies kosztyczki plastikowe trtzeba je wyciągnąć dając nowe głosniczki?
TriCeratops 2.0 142 km
- Od: 30 maja 2013, 18:24
- Auto: była 323 f BA 1,8 BP
teraz TRICERATOPS 2.0 142 km benzynka
Banał 
Dopkick wkladajac gwizdki w dolne otwory w drziwach gdy nie beda ukierunkowane to moga byc prawie nieslyszalne chyba ze glowe dasz na ich wysokosc. Co do 8 omow spokojnie mozesz dawac wieksza impedancja troche bedzie ciszej ale czysciej wazne by nie zjechac w dol jesli radio nie obsluzy ponizej 4 ohm wowczas mozesz spalic koncowke mocy choc sa wzmacniacze co daja rade i na 2 ohmach. Co do mocy twego radia jest raczej wartosc muzyczna bo znaminionowej bedzie 20 wat na kanal ( moze ciut wiecej) tyle sie da w normalnych warunkach wycisnac wiec gwizdkow nie spalisz ale bym zastanowil sie nad celowoscia pomyslu bo gwizdek najlepiej gdy jest na wysokosci uszu sluchacza pozatym podpinaj go przez jakis kondensatorek np. 10uF by odciac conieco i mial lepsza zywotnosc to taka najprostsza "zwrotnica by byla".
Proponuje polacz je bez zakladania i posluchaj sam jak ci to bedzie pasowalo zakladaj..
Pozdrowka
dziubek
Proponuje polacz je bez zakladania i posluchaj sam jak ci to bedzie pasowalo zakladaj..
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
Dziubek czytając twoje posty,widze,ze jestes dobrym elektornikiem 
Bardziej amator
ale staram sie pomoc jak umiem
Sory sniper ze sie nie odezwalem ale czasowo w weekennd nie wyrobilem.
Pozdrowka
dziubek
Sory sniper ze sie nie odezwalem ale czasowo w weekennd nie wyrobilem.
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
+
1, 2