Hałasują wtryski?

Postprzez grodek » 11 gru 2007, 09:11

oj a gdzie jest punkt 1.1 ? i dla silnika Z5 jet tak samo? (10-1)?
teraz to troche inaczej wygląda:P
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły :]
Forumowicz

Od: 4 paź 2007, 15:32
Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC

Postprzez grodek » 11 gru 2007, 09:12

a i z kąd macie takie fajne manuale?
Forumowicz

Postprzez radomir » 14 gru 2007, 18:27

Jestem po wizycie w warsztacie... Diagnoza odmienna.... najprawdopodobniej panewka... <killer>
Jeszcze wskoczę do jednego warsztatu, zobaczymy co kolejny powie. Dla mnie dziwne, żeby to była panewka, skoro hałas pojawia się tylko w małym zakresie obrotów, niezależnie od temperatury silnika, obciążenia itp. Zaraz w ruch idzie szukaczka, zobaczymy co powie na hasło panewka....
Miłego weekendu, milszego niż mojego :| ...
Co nas nie zabije to wzmocni, najwyżej portfel mocno odchudzi
Forumowicz

Od: 5 mar 2007, 18:18
Auto: 323f 1.5 '96r.

Postprzez soul » 14 gru 2007, 18:51

kurcze to moze byc panewka skoro halasuje tez przy schodzeniu z obrotow :/ a przy gwaltownnych zmianach obciazanie... typu dodanie gazu lub odjecie gazu stuk sie pojawia/nasila?
Forumowicz

Od: 25 wrz 2007, 10:07
Auto: było 323F Z5, 323F KF, Honda Accord Coupe, Audi A4 B6 1.8T Sedan, Audi A4 B6 1.8T Avant, Audi A4 B6 2.4 V6

Postprzez grodek » 14 gru 2007, 23:02

hmmm u mnie to raczej wtryski jutro bede wiedział bo bede u mechanika likwidacja wycieku z pod aparatu zapłonowego i świece NGK a wydaje mi sie ze wtryski bo zaley jakei paliwko mam wlane i wyraznie słysze ze to od strony wtrysiwaczy ale sie okaze co to jest tonapisze byc moze jestem przewrażlwiony pozradwiam miłego weekendu
Forumowicz

Postprzez radomir » 15 gru 2007, 09:39

soul napisał(a):a przy gwaltownnych zmianach obciazanie... typu dodanie gazu lub odjecie gazu stuk sie pojawia/nasila?

Ja tego nie słyszę w takich sytuacjach, dźwięk pojawia się tylko około 2600-2900 i jest to rzężenie a nie pukanie, chyba, że to pukanie jest tak wysokiej częstotliwości, ze przechodzi w rzężenie. To co poczytałem o panewce na forum raczej do mnie nie pasuje – zwykle jak to była panewka to było to pukanie, nie doczytałem czy tylko w wąskim zakresie obrotów czy w całym. Z tego co przeczytałem to zrozumiałem, że chodzi o cały zakres obrotów.
Cóż do diagnozy trzeba zrzucić michę, olej i pooglądać a samo to już generuje koszty. Zobaczę, co powiedzą inni, jak potwierdzą to dolina :|

grodek napisał(a):u mnie to raczej wtryski jutro bede wiedział

Daj znać jak u Ciebie wyszło, życzę Ci, aby nie było jak ze mną...
Forumowicz

Postprzez grodek » 15 gru 2007, 20:47

Witam wtryski troche brzeczą i mechanik powiedział ze to zalezy od paliwa bo teraz na przykład wlałem sobie vipower racing i jest duzo lepiej jak to mechanik powiedział tak ma być :] z drugiej strony dzis słyszałem inna mazde taka jak moja identyczna i silnika wogule nie było słychać prawie sie nabrałem i myslałem ze jest zagaszona moze była ta nowsza i nie miała łancuszka napedzajacego wałki moze dlatego ciszej jedyny nieprawidłowy dźwieka jaki zdiagnozował mechanik to alternaror łożyska w nim sa do wymiany a tak to wszystko jest oki:] naszczęście i powiedział ze jestem przewrażliwiony na punkcie tego samochodu a ufam temu mechanikowi bo to mój wujek:]
mam nadzieje ze problem sie rozwiąże.
Pozrawiam.
Forumowicz

Postprzez zeusik » 15 gru 2007, 20:56

radomir mam z5 i mam dokladnie to samo.

rzezi mi w okolicach 2700-2900 , 3000 i wiecej to bloga cisza.

Nawet przy glosno grajacej muzyce nie tyle co slysze, ale czuje ;'rzegot' na pedale gazu. Gdy jade 90na piatce mam jakies 2500, jadac juz setka rzezi, ale 110 juz nie.

Brat cioteczny powiedzial mi ze jesli wystepuje to na kazdym biegu w takim samym przedziale obrotow moze to byc oslonka katalizatora.

Gdy jedziesz w tym przedziale obrotow czujesz na pedale gazu mikrodrgania?
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez radomir » 15 gru 2007, 21:10

Hej, byłem u kolejnego mechaniola, nie u tego co chciałem, ten już miał wyłączoną komórę, ale u takiego, co zawsze ma full roboty (to chyba dobra reklama). Powiedział, ze to nie jest raczej panewka, ale może być, że zawory walą po tłokach, może rozrząd przeskoczył o ząbek...W poniedziałek atakuję już ostatniego, z listy polecanych warsztatów. Co najdziwniejsze, po wnikliwej analizie zagadnienia <lol> stwierdzam, że te niepokojące dźwięki pojawiają się wtedy, gdy wysprzęglam – zmiana biegu, redukcja. W czasie nabierania prędkości ich nie słyszę, w czasie schodzenia z obrotów sporadycznie, jak wrzucę na luz to słyszę wyraźnie.
Co prawda dwóch mechaniorów powiedziało, ze dalsza jazda z tym grozi kaput <killer>
Myślę, że ostatni polecany mechanior jak posłucha to da w końcu trafną diagnozę. Pożyjemy – zobaczymy
Najważniejsze, ze mam już wszystkie prezenty gwiazdkowe, poza tym jak zadzwonił dziś do mnie kupel z roboty i powiedział "Kali nie żyje, Brutus połamany a kierownik zaginął", a potem dodał – żart – stres związany z autkiem minął – dzięki Jakas – masz i tak [tiiit] ;) – są większe problemy w życiu
Forumowicz

Postprzez zeusik » 15 gru 2007, 21:17

w takim razie to nie to samo co u mnie bo ja slysze tylko przy pracy silnika, zarowno na przyspieszeniu jak i zwolnieniu. mam tzw 'dziure' hehe 'rzeznicka' gdzie wlasnie to rzezi.

glos jest u mnie z tlumika a nie z silnika, czuc to na pedale i czesciowo w podlodze.

twoj silnik to jakies zlo, najpierw olej teraz to.
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez radomir » 17 gru 2007, 21:39

Cóż, udałem się do Pana Piotra z Poznania, ul. Dolna 24. Na pewno to nie są wtryski, panewka, ale czy coś więcej nie wiadomo, w środku może być miazga, ale nie musi. Jak znam swoje szczęście to musi. Więc z reklamacją wróciłem do kumpla, co robił remonta. :| Wziął, zobaczy co i jak, jak mu się uda usunąć usterkę fajnie, jak coś poważnego to h.j.w... Jak sie dowiem co, dam znać na pewno. trzymajcie kciuki, żeby to tylko panewka była.....
Aha, Pan Piotr nie wziął ni grosza za poświęcony czas, dziękuję bardzo za pomoc, zarówno jemu, jak i dwóm pozostałym – Otulakowski Poznań i nn. z Podolan :)
Forumowicz

Postprzez radomir » 19 sty 2008, 00:09

Madzia od tygodnia gości w domu, silnik został rozebrany na części pierwsze, spakowany w kartony i wysłany do Japonii na zbadanie ;) Wszystko zostało zmierzone, zważone i oszacowane – tak na prawdę to do dzisiaj nie wiem co padło – ponoć silnik nie wytrzymał ciśnienia po remoncie i poleciały lekko panewki ( nie były wymieniane podczas remontu), a za nimi lekko wał. Wał został minimalnie przetoczony, panewki wymienione na nowe – odpowiednio nadwymiarowe, głowica ponownie splanowana, nowe uszczelki i całość złożona do kupy – ale to chyba nie jest kupa ta moja madzia :P . Teraz nie ma już rzężenia. Rzężenie było ponoć od tego, że wał dostał luzów na panewkach, tłoki wpadały w wibracje, przez wibracje rosło zużycie oleju. Na razie mam przejechane ponad 200km po poprawkach. Oleju nie bierze. po ostatnim remoncie przez pierwsze 200km. też nie brała. Co będzie dalej dam znać, tak po 1000km i dalej.
Przestroga dla wszystkich co Z5 i nie tylko remontują – wymieńcie ile się da w silniku – mniej nerwów i kasy w przyszłości stracicie.
Miłego łikendó :)
Forumowicz

Postprzez farciarz » 21 sty 2008, 21:24

pomyłka...do usunięcia
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
Forumowicz

Od: 1 kwi 2005, 21:35
Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008

Postprzez motolukas » 22 sty 2008, 02:44

Ja mam takie pytanie co moze mi stukac na zimnym silniku na gazie? Na benzynie auto nie chodzi bo ma walniętą przepływke. Kiedy silnik sie nagrzeje pracuje juz cicho. Kiedy osłuchiwlałem silnik wydaje si eze to na górze... Czy to cos powaznego?
Początkujący

Od: 3 sty 2008, 18:05

Postprzez radomir » 22 sty 2008, 10:51

farciarz napisał(a):pomyłka...do usunięcia

co chciałbyś, lub kogo chciałbyś usnąć? :D
Forumowicz