Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez GofNet » 16 sty 2008, 16:07

Dlatego najlepiej nie skupiać się na konkretnej przeglądarce i "picować" kod pod względem jej jednej, lecz opracowywać funkcje/struktury uniwersalne dla wszystkich przeglądarek lub indywidualne dla każdej odmiennie interpretującej z fukncją automatycznej selekcji odpowiedniej konfiguracji.

Nie można "spuścić" klientów, bo "klient nasz Pannnnnn" ;).

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 16:11

Ups, ktoś wymoderował jak pisałem.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez anonimka » 16 sty 2008, 16:12

Bardzo proszę o zasięganie porad odnośnie laptopów w tym wątku – ucinam dyskusję na temat Linuxów itp., założyłam do tego osobny wątek.

dziękuję

wasz zły moderator – anonimka <diabełek>
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 16:13

brii napisał(a):Widzę też nemi, że jesteś pod wpływem FUDu, marek masz zdrowe podjeście do tematu, ale nie jesteś zagłębiony w temacie, bo na systemie pracujesz i niczego od niego nie wymagasz poza uruchamianiem potrzebnych Ci aplikacji

Dokładnie jak ja. Net, Visual Studio, Rational Rose, OO, Mozilla Firefox. Właściwie tyle.
Forumowicz

Postprzez anonimka » 16 sty 2008, 16:14

proszę bardzo o kulturalną wojnę, i o pokazywanie swoich racji, tez i argumentów ze szczególnym naciskiem na poziom wypowiedzi

to mówiłam ja – wasz moderator :D
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 16:19 przez anonimka, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez anonimka » 16 sty 2008, 16:17

jacobs

zamieszczaj właściwe linki bo się wszystko rozłazi !!!!
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 16:18

marek napisał(a):porownująć windowsa do linuxa pod względem instalacji systemu, sterowników i programów można odnieść się do motoryzacji.
W windowsie klikasz tylko "dalej" "koniec" i po klopocie. W samochodzie wsiadasz, przekrecasz kluczyk, odpalasz i jedziesz.

Ale przypomnę jak to robiło się w latach przedwojennych: ustawienie zapłonu, ustawienie składu mieszanki, nieraz nasmarowanie jakiś łozysk pompką nożną i kręcimy korbą. Ssanie jeszcze do niedawna istniało ale już nie ma. Dlaczego w samochodzie dzieje się wszystko automatycznie ? bo 99% ludzi tego potrzebuje i nie muszą zaprzątać sobie głowy ustawieniami pierdół.
Ale taki xXx wsiada w swoje ZE i ustawia zaplon i czasy wtryskow w czasie jazdy z laptopa lezacego na siedzeniu obok, ludzie majacy turbo zmieniaja cisnienie doladowania w czasie jazdy itd. Dla nich jest Linux

marek ująłeś sedno sprawy, do którego dążę cały czas. Po co się męczyć, jeśli Windows Cię wyręczy? No chyba, że ktoś to lubi i sprawia mu przyjemność, bo tacy też są.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:22

nemi napisał(a):Po co się męczyć, jeśli Windows Cię wyręczy

ale w czym sie męczyć? Skoro po instalacji (ktora jest już znacznie uproszczona) masz wszystko gotowe. OO masz, Firefox masz, Kadu masz, odtwarzacze multimedialne masz. Problem tylko z np Visio, ktreog uzywasz. Ale nie kazdemu jest to potrzebne.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:33

loockas napisał(a):ktora jest już znacznie uproszczona

ale i tak 10x trudniejsza niz instalacja windy

loockas napisał(a):ale w czym sie męczyć? Skoro po instalacji (która jest już znacznie uproszczona) masz wszystko gotowe. OO masz, Firefox masz, Kadu masz, odtwarzacze multimedialne masz.

ale nie masz wielu rzeczy – choćby odtwarzacza B&O, ktorego używam i który jest jedyny w swoim rodzaju. Monza mnożyć przykłady, programów (darmowych prostych) jest znacznie mniej pod linuxa niż pod Windowsa.

A poza tym w tym wypadku jaki jest sens linuxa ? co on Ci daje na komputerze domowym? A jak wiele możliwości odbiera? a moze chodzi o lans ? Bo nie rozumiem.

Może zasada – jeśli możesz sobie uprościć życie to po co je utrudniać (np. instalacją Linuxa) jest zła?
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 16:39

loockas napisał(a):Problem tylko z np Visio, ktreog uzywasz.

Visio też, ale Visual Studio miałem na myśli :P

A powiedz mi, czy da się połączyć z netem przy pomocy Nokii 6810?

loockas napisał(a):Skoro po instalacji (ktora jest już znacznie uproszczona) masz wszystko gotowe.

Jeśli dojdzie kiedyś do tego, że instalacja będzie jak w Windowsie – że sam sobie ściągnie stery, będą stery na każdy sprzęt, to rzeczywiście – system będzie super dla totalnych lamerów (jak, nie obrażając, mój tatuś, który umie tylko włączyć przeglądarkę i wysłać maila ;)) – wszystko zintegrowane w jednym miejscu – da się przeglądać net, napisać jakiś dokument i jest luzik, a do tego gratis. Tylko schody się zaczynają, jak trzeba coś, co jest tylko na Windę. I tu jest pies pogrzebany (oprócz tej nieszczęsnej niekompatybilności sprzętu).
Oprócz mojego ojca nie znam nikogo, dla kogo Linux byłby idealnym wyjściem. Bo ludzie najczęściej używają jakiegoś oprogramowania specjalistycznego, albo... po prostu chcą grać.

Nie myślcie, że chcę pozbawić Linuksa czci i wiary, bo tak nie jest, ale moim zdaniem sprawdza się on u dokładnie takiego procentu ludzi, którzy ten system mają u siebie + może u tych, którzy mają Windowsa, ale i tak nic w nim nie robią oprócz przeglądania Naszej Klasy i Onetu. Po prostu z mojego (subiektywnego przecież) punktu widzenia Linux się nie sprawdza aż tak dobrze jak Windows, który jest bez obsługowy przez okres ok. 2 lat, prosty i do tego byle sąsiad jest w stanie pomóc jak się czegoś nie wie.

I żeby była jasność: piszę tu patrząc jako zwykły śmiertelnik, a nie ktoś, kto mógłby używać systemu uniksowego do celów profesjonalnych, jak na przykład jakiś serwer czy ruter sieciowy.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:41

marek napisał(a):ale i tak 10x trudniejsza niz instalacja windy

z 10x to przesada :)

http://taat.pl/ubuntu/

chyba brii mial racje :)

marek napisał(a):ale nie masz wielu rzeczy

Ale nie każdy tego potrzebuje. Ja nie twierdze, ze linuch jest dla kazdego. Kazdy jest inny i ma inne zachcianki. Wiem tylko, ze linuks moze sie sprawdzic w wielu domach ale ludzie ogolnie sa nastawieni negatywnie i nawet go nie sprobuja.

marek napisał(a):Może zasada – jeśli możesz sobie uprościć życie to po co je utrudniać (np. instalacją Linuxa) jest zła?

Dalej nie rozumiem dlaczego to jest urudnianie sobie zycia. Jezeli dane distro ma wszystko co potrzebuje to jestto ulatwienie. Mam wszystko na jednej plycie i po instalacji nie musze szukac danego programu na plytach czy internecie.

Pisze jeszcze raz. Nie uwazam, ze linuks musi byc dobry dla kazdego. Jestem przekonany jednak, ze znalazl by duzo wieksza grupe odbiorcow gdyby wiekszosc ludzi nie bylo do niego negatywnie nastawiona od poczatku...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:42

nemi napisał(a):mój tatuś, który umie tylko włączyć przeglądarkę i wysłać maila

uuu to dobry jest. moj nie potrafi napisać smsa, a maile to wogole kosmos, nawet nie podchodzi. dobrze ze sam przegladarke uruchomi (ale musi miec ikonke na pulpicie) <lol>
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:47

nemi napisał(a):A powiedz mi, czy da się połączyć z netem przy pomocy Nokii 6810?

Siemensem Me45 sie polaczylem. Nie wiem jak z nokia, nie probowalem.

nemi napisał(a):że sam sobie ściągnie stery, będą stery na każdy sprzęt,

Z tym faktycznie jest jeszcze krucho. jednak nie wszystkie komputery sa takie same i duzo juz konfuguracji jest rozponawalne poprawnie i wszystko dziala bez dlubania.

nemi napisał(a):Oprócz mojego ojca nie znam nikogo, dla kogo Linux byłby idealnym wyjściem. Bo ludzie najczęściej używają jakiegoś oprogramowania specjalistycznego, albo... po prostu chcą grać.

A ja znam mase takich ludzi, ktorzy tylko pisza i przegladaja internet. Ogladaja filmy, zdjecia i sluchaja muzyki. Moga drukowac, skanowac i nie musze placic za oprogramowanie do tych czynnosci. Jezeli ktos ma wieksze wymagania i faktycznie chce miec swiety spokoj, nie lubi dlubac, to linuch nie jest dla niego. O tym juz pisalem i bede to na kazdym kroku podkreslac.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:48

loockas napisał(a):z 10x to przesada usmiech

http://taat.pl/ubuntu/

przeczytałem ale jak zobaczyłem np to:

Kod: Zaznacz cały
Gadu-Gadu i Tlen

Zainstalujmy jeszcze komunikator Gnu Gadu 2 obsługujący m.in. protokoły gady-gadu i tlen. Aby to zrobić musimy znowu wyedytować plik ze źródłami pakietów — /etc/apt/sources.list. Uruchom edycję pliku poleceniem:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Na końcu pliku dodaj:

deb http://www.gnugadu.org/ edgy main

Zapisz plik i zaktualizuj listę źródeł:

sudo apt-get update

Pobierz i zainstaluj Gnu Gadu 2 poleceniem:

sudo apt-get install gg2

Po instalacji, komunikator znajdziesz w menu: Aplikacje > Internet > GNU Gadu.

to podziękowałem. Po co się wracać do czasów DOSa ? zaczynałem na DOSie, nawet jeszcze troche komend pamiętam. Historia dla mnie i tak zostanie.
Forumowicz

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:50

loockas napisał(a):ktorzy tylko pisza i przegladaja internet. Ogladaja filmy, zdjecia i sluchaja muzyki. Moga drukowac, skanowac i nie musze placic za oprogramowanie do tych czynnosci.

pod windowsem też za te oprogramowanie nie musisz płacić
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:51

marek napisał(a):przeczytałem ale jak zobaczyłem np to:

masz tylko dopisac ten program do "bazy" i pozniej jednym polecem jest twoj. Wiekszosc programow wlasnie tak sie isntaluje... Jedno polecenie+nazwa programu i masz program gotowy do dzialania. Nie uwazam, zeby to bylo jakies ciezkie zadanie.

Dobrze wiemy, ze sie nie przekonamy. Zaden z Was nie bedzie uzywal linuksa ze wzgledu na aplikacje ktore potrzebuje na codzien. Sa jednak ludzie ktorzy z pewnoscia z tego systemu skorzystaja i mam nadzieje, ze te wypowiedzi im chociaz troche pomoga podjac te decyzje :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:54

loockas napisał(a):Nie uwazam, zeby to bylo jakies ciezkie zadanie.

znacznie trudniejsze od dwukrotnego kliknięcia LPM na pliku aplikacji, tudzież tylko włożenia płyty do napędu.
Forumowicz

Postprzez Sokool » 16 sty 2008, 16:58

I teraz nie można zrobić strony łatwo szybko i przyjemnie, zgodnie z przyjętym standardem tylko trzeba się [tiiit] na około, bo biednemu M$ pewnie brakło kasy na ludzi którzy wiedzą jak zrobić porządnie przeglądarkę Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 17:08

marek napisał(a):znacznie trudniejsze od dwukrotnego kliknięcia LPM na pliku aplikacji, tudzież tylko włożenia płyty do napędu.

No tak :) Jednak duzo szybciej dopiszesz te jedna linijke niz pobierzez program i go zainstalujesz.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 17:09

loockas napisał(a):Jednak duzo szybciej dopiszesz te jedna linijke niz pobierzez program i go zainstalujesz.

nie mowie o tych paru programach ktore masz na wyposazeniu linuxa tylko o wszystkich ktore i tak musisz pobrac
Forumowicz