nemi napisał(a):Właśnie o tym przede wszystkim rozmawiamy...
Ok ja cie rozumiem... ale wyrwales moja wypowiedz z kontekstu

O uzytkowniach domowych juz pisalem, a Marek wszedl na obszar zastosowan w biznesie...
nemi napisał(a):A tam, gdzie przetwarza się miliony transakcji, sieci są bardzo rozległe i obejmują np. cały kontynent, to niestety – sorry
Zgadza się... U nas w firmie też stoją serwery windowsowe. Juz o tym pisalem w wypowiedzi wczesniejszej. Wszystko zalezy co potrzebujemy... Czy to jest na duza skale czy na mala... uwierz, pewnych rzeczy które udało nam sie zrobić na linuksie, są nie do zrobienia w windowsie. Nadajniki wifi, serwery www, poczty, radiusy i inne bzdety mozna zrobic na maszynie 200Mhz. Windows mi tego nie da... Centralka na Asterisku obsluguje u nas kilku tysiecy klientow i nic sie jej nie dzieje. Postawione raz i działa. Nikt do tego nawet nie zaglada...
nemi napisał(a):A tylko dlatego, że brii forsuje cudowność tych systemów nawet dla domu
To dlaczego kierujesz to w moją stronę? Pisałem już o zwykłych userach... sami przeniesliscie temat w strone obslugi biznesowej

O innych zastosowaniach... jest to z wikipedii. Nie jest to moja temtyka, więc musialem sie wspomoc. Wszystkich zastosowan windowsa pewnie tez zaden z nas nie zna

Ponadto z Linuksa korzystają agencje wywiadowcze, kontrwywiad i wojsko, ze względu na bezpieczeństwo, stabilność oraz możliwość audytu oraz modyfikacji kodu (dostępność kodu źródłowego). Niezawodność tego systemu została doceniona przez niektóre banki i instytucje finansowe korzystające z Linuksa (np. system notowań Wall Street oparty jest na tym systemie operacyjnym). Linux jest używany w większości superkomputerów z listy TOP500. Również aparatura medyczna np. Tomografy Komputerowe firmy GE korzystają z systemu operacyjnego Linux. Popularne Access Pointy do dystrybucji sygnału WiFi również opierają się na uproszczonym jądrze Linuksa i procesorach ARM, coraz częściej również słyszy się o telefonach komórkowych z tym systemem na pokładzie.
Jeszcze na koniec wracjac juz do zastosowan domowych. Uzgodnilismy, ze nie jest dla kazdego. Ok. Kazdy uzywa tego co mu wygodniej. Przyczepie sie jednak to wspomnianego kilkukrotnie czasu instalacji. Ze XP to niby 30 minut i wszystko dziala. A gdzie konfiguracja systemu i wszystkie aplikacje? Linuksa jestem w stanie zainstalowac z zegarkiem w reku w 1 godzine razem z tymi nieszczesnymi sterownikami. System bedzie od razu gotowy do pracy biurowej i rozrywki. Sam linux bez aplikacji (czyli jak windows) jest do zainstalowania w 10 minut z przerwa na siusiu