Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 12:42

marek napisał(a):ale w domowych warunkach tudzież w małej firmie te zastosowania nie mają sensu.

racja. ale napisałeś o pracy informatyków wiec odniosłem się do całości. informatycy nie pracują tylko dla domowych użytkowników i małych firm ;)

marek napisał(a):Teraz praktycznie wszystko jest Plug & Play a w linuxie ?

Większość też jest plug&play... są problemy fakt. Jednak j/w odniosłem się do pracy ifnormatyków bo powiedziałeś to zbyt ogólnie. Teraz rozumiem o co Ci chodzi i zgadzam się z Tobą.

nemi napisał(a):Chyba nie mówisz o Windowsie?

Zrobić udostepnienie tak. Ale nawet w domu czy w małej firmie potrzebne będzie jakieś zarządzanie pasmem.

nemi napisał(a):Wymień kilka oprócz zastosowań sieciowych/serwerowych. To przeciętnym użytkownikom w domu jest potrzebne hmmm, do sra*ia. No i do czego jeszcze go można stosować?

A gdzie ja napisalem, że chodzi o uzytek w domu? Napisalem to w odpowiedzi na Marka tekst na temat pracy informatyków. Nie wyobrażam sobie zrobić centrali telefonicznej na windowsie... O uzytku w domu już brii pisał i chyba wcześniej napisałem co o tym myślę. Nie mam zamiaru się powtarzać. Jakie inne zastosowania? Tego Ci nie powiem, zajmuje się sieciami i do tego jest mi potrzebny linux.
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 12:48 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 12:45

nemi napisał(a):W przyszłym semestrze będę miał administrowanie linuksem, to sobie porównam jaka prostota jest tam.

no i znowu... gdzie ja napisałem, ze jest to proste? jak ty mieszasz... jest to funkcjonalniejsze i chyba coś w tym jest skoro w wiekszości sieci to linux pełni funkcje serwera, router czy innych pasci. Nie wspomne o pochodnych linuxa typu mikrotik i staros. Czy ja pisałem, że jest to proste?

Sorry za dwie odpowiedzi z kolei... zapomnielalem wyedytowac. Moderatorze, zrob osobny temat bo widze, ze bedzie jeszcze dluga dyskusja...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 12:48

loockas napisał(a):informatycy nie pracują tylko dla domowych użytkowników i małych firm

ale kiedyś pracowali, więc teraz na siłę próbują wprowadzić linuxa do małych firm żeby wrócić do czasów windowsa 3.11.

W mojej poprzedniej pracy była sieć, duże serwery, kilkanaście sieciowych drukarek, ploterów na około 50-60 komputerów, wszystko na windowsie, a informatyk miał roboty na jeden dzień w tygodniu i jego praca polegała generalnie na upgrade'ach hardware'u czyli wymiana pamięci, dysku czy czy napędu. A na linuxie to pewnie by musiał pracować na cały etat, bo nikt by nie dał rady prostych rzeczy zainstalować/zrobić do których informatyka się nie wzywało...

Informatyk nawet nie próbował forsować przejscia na linuxa bo twierdził że to bez sensu bo będzie miał robotę non stop w naszym biurze.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 12:53

loockas napisał(a):Nie wyobrażam sobie zrobić centrali telefonicznej na windowsie...

Ja pracuję dla banku. Pies z kulawą nogą nie tyka się UNIXa – tylko serwery windowsowe (na froncie i midlu) + maszyny IBMa (w back endzie). Z tego co wiem, to UNIX sprawdza się co najwyżej w średnich zastosowaniach. A tam, gdzie przetwarza się miliony transakcji, sieci są bardzo rozległe i obejmują np. cały kontynent, to niestety – sorry :P

loockas napisał(a):A gdzie ja napisalem, że chodzi i uzytek w domu?

Właśnie o tym przede wszystkim rozmawiamy... To nie jest forum profesjonalistów od sieci, administrowania i programowania. Rozmawiamy przede wszystkim o szarych użytkownikach, którzy zdaniem niektórych windę XP (bardzo stabilną i udaną zresztą) powinni zamienić na Linuksa, który jest moim zdaniem zbyt problematyczny dla zwykłych użytkowników.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 12:53

marek napisał(a):ale kiedyś pracowali, więc teraz na siłę próbują wprowadzić linuxa do małych firm żeby wrócić do czasów windowsa 3.11.

możliwe... nie wypowiem się, bo nie znam tak dogłębnie tematu.

marek napisał(a):Informatyk nawet nie próbował forsować przejscia na linuxa bo twierdził że to bez sensu bo będzie miał robotę non stop w naszym biurze.

wszystko zależy czym się firma zajmuje. Jezeli potrzebna im tylko siec to na linuksie jest to do zrobienia w 30 minut i informatyk bedzie sobie tym zarzadzal nie wychodzac z domu. Co innego jesli firma ciagle wprowadza nowe rozwiazania... jezeli ifnormatyk czuje sie lepiej na windowsie to wiadomo, ze wlasnie windowsa wybierze. System to narzędzie i jeśli są takie osoby o których pisał brii, ze znaja tylko linuksa to nawet w wielkimi wyzwaniami w firmach sobie poradzi. Przyznam rację, ze na pewno istnieje masa programów biurowo-sieciowych, które pod linuksem nie zadziałają. Wtedy mamy problem rozwiązany...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 16 sty 2008, 12:56

loockas napisał(a):no i znowu... gdzie ja napisałem, ze jest to proste? jak ty mieszasz...

Nie mieszam tylko cały czas piszę z punktu widzenia zwykłego śmiertelnika. A tylko dlatego, że brii forsuje cudowność tych systemów nawet dla domu.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 12:57

nemi napisał(a):Właśnie o tym przede wszystkim rozmawiamy...

Ok ja cie rozumiem... ale wyrwales moja wypowiedz z kontekstu :) O uzytkowniach domowych juz pisalem, a Marek wszedl na obszar zastosowan w biznesie...

nemi napisał(a):A tam, gdzie przetwarza się miliony transakcji, sieci są bardzo rozległe i obejmują np. cały kontynent, to niestety – sorry

Zgadza się... U nas w firmie też stoją serwery windowsowe. Juz o tym pisalem w wypowiedzi wczesniejszej. Wszystko zalezy co potrzebujemy... Czy to jest na duza skale czy na mala... uwierz, pewnych rzeczy które udało nam sie zrobić na linuksie, są nie do zrobienia w windowsie. Nadajniki wifi, serwery www, poczty, radiusy i inne bzdety mozna zrobic na maszynie 200Mhz. Windows mi tego nie da... Centralka na Asterisku obsluguje u nas kilku tysiecy klientow i nic sie jej nie dzieje. Postawione raz i działa. Nikt do tego nawet nie zaglada...

nemi napisał(a):A tylko dlatego, że brii forsuje cudowność tych systemów nawet dla domu

To dlaczego kierujesz to w moją stronę? Pisałem już o zwykłych userach... sami przeniesliscie temat w strone obslugi biznesowej :P

O innych zastosowaniach... jest to z wikipedii. Nie jest to moja temtyka, więc musialem sie wspomoc. Wszystkich zastosowan windowsa pewnie tez zaden z nas nie zna :P

Ponadto z Linuksa korzystają agencje wywiadowcze, kontrwywiad i wojsko, ze względu na bezpieczeństwo, stabilność oraz możliwość audytu oraz modyfikacji kodu (dostępność kodu źródłowego). Niezawodność tego systemu została doceniona przez niektóre banki i instytucje finansowe korzystające z Linuksa (np. system notowań Wall Street oparty jest na tym systemie operacyjnym). Linux jest używany w większości superkomputerów z listy TOP500. Również aparatura medyczna np. Tomografy Komputerowe firmy GE korzystają z systemu operacyjnego Linux. Popularne Access Pointy do dystrybucji sygnału WiFi również opierają się na uproszczonym jądrze Linuksa i procesorach ARM, coraz częściej również słyszy się o telefonach komórkowych z tym systemem na pokładzie.

Jeszcze na koniec wracjac juz do zastosowan domowych. Uzgodnilismy, ze nie jest dla kazdego. Ok. Kazdy uzywa tego co mu wygodniej. Przyczepie sie jednak to wspomnianego kilkukrotnie czasu instalacji. Ze XP to niby 30 minut i wszystko dziala. A gdzie konfiguracja systemu i wszystkie aplikacje? Linuksa jestem w stanie zainstalowac z zegarkiem w reku w 1 godzine razem z tymi nieszczesnymi sterownikami. System bedzie od razu gotowy do pracy biurowej i rozrywki. Sam linux bez aplikacji (czyli jak windows) jest do zainstalowania w 10 minut z przerwa na siusiu :)
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 13:26 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez palik » 16 sty 2008, 13:25

Globy napisał(a):Bedziecie mi pomagac zmienic Viste na XP

Tu będziesz miał trochę schodków :D Ja też preferuję zakupy sprzętu zza wilekiej wody. Też nie dawno kupiłem HP tylko, że Pavilion dv9000. Wszystkie sterowniki poszły ok. Jedyny prolem był z kartą dźwiękową, modemem i kartą TV. No i nie wszystkie przyciski na małym, jak i na tym dużym pilocie mają swoje odpowiedniki w XP :/ U Ciebie też jest ten duży pilot??
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
Forumowicz

Od: 13 sie 2007, 13:06
Auto: EA5A SE

Postprzez marek » 16 sty 2008, 13:31

loockas napisał(a):O innych zastosowaniach... jest to z wikipedii.

to jest tzw. marketing.

Już nie raz się włamywano do sieci Pentagonu, CIA oraz do systemów różnych banków, więc nie wiem ile w tym prawdy co w wikipedii piszą
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:31

palik napisał(a):Jedyny prolem był z kartą dźwiękową, modemem i kartą TV

Ciesze mnie ta wypowiedz... :) W tym momencie powinnismy sie mniej czepiac tego braku sterownikow w linuksie. jak widac producenci sprzetu maja tez w nosie starsze systemy windows. Bardzo chamskie zagranie i wciskanie na sile ludziom visty...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:34

marek napisał(a):Już nie raz się włamywano do sieci Pentagonu, CIA oraz do systemów różnych banków, więc nie wiem ile w tym prawdy co w wikipedii piszą

Akurat nie chodzi mi o to czy to prawda, czy nie. Chcialem tylko pokazac jakie moga byc inne zastosowania. Jak wszyscy widza, sa one tak samo roznorodne jak zastosowania windowsa. Z tym, ze wg moich spostrzezn sa bezpieczniejsze, mniej zawodne i tansze.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 13:36

loockas napisał(a):tansze

??

dla firmy wydatek na systemy operacyjne to są grosze nie istotne w relacji do cen programów i sprzętu i nikt tym sobie nawet głowy nie zawraca.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:38

marek napisał(a):dla firmy wydatek na systemy operacyjne to są grosze nie istotne w relacji do cen programów i sprzętu i nikt tym sobie nawet głowy nie zawraca.

Własnie chodzi mi o oprogramowanie i sprzet :) Mowie to bardziej o srednich firmach, bo wiadomo, ze potezne korporacje nie licza takich glupot. Oprogramowanie dla linuska jest czesto darmowe nawet dla zastosowan komercyjnych co sie praktycznie nie zdarza w przypadku oprogramowania dla ms. Sprzet potrzebny do uruchomienia tego softu pod linuksem tez bedzie duzo tanszy ze wzgledu na mniejsze wymagania.
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 13:41 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez palik » 16 sty 2008, 13:41

loockas napisał(a):Ciesze mnie ta wypowiedz... usmiech W tym momencie powinnismy sie mniej czepiac tego braku sterownikow w linuksie. jak widac producenci sprzetu maja tez w nosie starsze systemy windows. Bardzo chamskie zagranie i wciskanie na sile ludziom visty...

Ale taki przypadek jest wyłącznie w HP serii Pavilion. Sterowniki zainstalowałem od jakiejś TOSHIBY która miała takie same podzespoły. Wystarczyło tylko poczytać jakieś forum ;)
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
Forumowicz

Od: 13 sie 2007, 13:06
Auto: EA5A SE

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:42

palik napisał(a):wyłącznie w HP serii Pavilion

Nie tylko. W nowym Dellu też miałem ten problem. Brakowało tam chyba bluetooth. To samo z Toshiba. Marketing... i nikt na to nie poradzimy :)

palik napisał(a):Wystarczyło tylko poczytać jakieś forum

No, to prawie jak przy uzytkowaniu linuksa :P
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 13:43 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 13:42

loockas napisał(a):Mowie to bardziej o srednich firmach

jeśli firma użytkuje coś ponad worda i excela to jedno stanowisko to koszt minimum 10tys zł a w przypadku branży projektowej 20-25tys w górę, zatem nawet przy 1 stanowisku ten koszt 300zł za Winde nie ma znaczenia (tym bardziej że realnie to jest jakieś 200zł)
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:44

Rozudowalem troche moja poprzednia wypowiedz... chodzi mi glownie o oprogramowanie uzytkowe ktore jest tansze...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 13:46

loockas napisał(a):Oprogramowanie dla linuska jest czesto darmowe nawet dla zastosowan komercyjnych co sie praktycznie nie zdarza w przypadku oprogramowania dla ms.

raczej nie dotyczy to profesjonalnych programów obliczeniowych, analitycznych, graficznych itd bo o takich programach mówię. I w ich przypadku wymagania sprzętowe definiuje sam program i nie ma znaczenia pod jaki system jaki jest zainstalowany.
Reszta to dodatki które pod MS kosztują po 100 czy 200zł czyli nadal śmieszne kwoty.
Forumowicz

Postprzez brii » 16 sty 2008, 13:53

Dzisiaj nie dam rady wiele naskrobać, ale powiem jedno – robi się ciekawa dyskusja, a niektórzy już zaczynają uzywać *$#$ z powodu braku argumentów ;)
Będziecie mieli piękne wpracowanko jutro :)
Widzę też nemi, że jesteś pod wpływem FUDu, marek masz zdrowe podjeście do tematu, ale nie jesteś zagłębiony w temacie, bo na systemie pracujesz i niczego od niego nie wymagasz poza uruchamianiem potrzebnych Ci aplikacji :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 13:56

marek napisał(a):I w ich przypadku wymagania sprzętowe definiuje sam program i nie ma znaczenia pod jaki system jaki jest zainstalowany.

wiekszosc aplikacji linuksowych potrzebuje duzo mnie zasobow niz ta sama aplikacja windowsowa. programy obliczeniowe, analityczne.... To wszystko z pewnoscia tez jest dostepne pod linuksa o czym mozna bylo przeczytac we fragmencie z wikipedii. Pytanie tylko jak z cena i wsparciem? Bo firmom glownie na wsparciu bedzie zalezalo. Temat zastosowan w biznesie jest bardzo ,ale to bardzo szeroki. Wszystko zalezy do czego bedziemy ten sprzet i oporgramowanie potrzebowac. Nie zawsze tanie oznacza lepsze, ale czasem nie warto przeplacac :) Zbyt ogolnie Marek rozmawiamy. Ty masz na mysli wielkie korporacje, ja srednie firmy jak np. ta w ktorej pracuje, ktora jest dla mnie swietnym dowodem jak mozna tanio i efektowanie prowadzic firme wykorzystujac glownie oprogramowanie opensource.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra