Ja jestem posiadaczem Canona S3 IS i mogę powiedzieć tyle, że aparacik jest naprawdę fajny, ma nieco uboższe funkcje w stosunku do S5 (np. wykrywanie punktów charakterystycznych na wyświetlaczu), ale full ustawień manualnych (również ostrości), zoom cyfrowy 48x przy dobrym naświetleniu bywa tak dobry, że właściwie można sobie takie zdjęcie wywołać – udało mi się zrobić kilka fotek z cyfrowym zoomem i to z ręki, dzięki dobrej stabilizacji obrazu. Ogólnie aparat bardzo dobry... tylko nie wieczorem i w nocy

. Automatyka nie daje rady – pewnego ranka spadł śnieg, był bardzo wczesny poranek i w zasadzie jedynym światłem były latarnie. Automatyka "widząc" biel śniegu nie dała rady zmierzyć czasu naświetlania i zdjęcia wychodziły... czarne z jasnymi kropkami latarnii

. Ale po ręcznej preselekcji czasu naświetlania fotka-żyleta.
Mam też Nikona – bardzo starą małpkę Coolpix 3700. Moim zdaniem aparat rewelacyjny pod względem jakości zdjęć, biorąc pod uwagę prehistoryczność konstukcji.
Słyszałem powiedzenie, że "Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjęcia" i ze swoich (MALUTKICH) doświadczeń mogę to potwierdzić. Gdybym znalazł Nikona o podobnych parametrach jak S3 i za podobne pieniądze, to na pewno bym go kupił zamiast Canona, chociaż nie twierdzę, że jest zły. Chyba indywidualne wymagania do jakości obrazu

.
Takie foty udało mi się tym Canonem zrobić:
W sumie nie wiem ile warta jest moja opinia – jestem bardzo przeciętnym użytkownikiem aparatów...
I zachęcam do lektury:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0