Rozrząd – oryginalny czy podróbka? Dyskusja wspólna dla BA/BH
Ja jeszcze nigdy jej nie wymieniałem – Warszawskie ASO tez nie .......matteo9 napisał(a):czy wymiana tej rolki jest konieczna?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
- Od: 8 paź 2007, 13:21
- Auto: 323C/1.5 16V/96r.
ja kupilem taki zestaw tych producentów bez:
zębata rolka prowadząca SKF
i dalem za to 199zl w zwyklym sklepie bez zadnych kosztow wysylki
Nie wiem czy ta rolke prowadzaca sie wymienia ale nikt mi o niej nic nie wspominal;
jednak i tak mysle ze ona nie kosztowałaby 115zl (ale ja sie nie znam)
co do jakosci to zrobilem juz kilka tysiecy od wymiany i narazie wszystko OK
zębata rolka prowadząca SKF
i dalem za to 199zl w zwyklym sklepie bez zadnych kosztow wysylki
Nie wiem czy ta rolke prowadzaca sie wymienia ale nikt mi o niej nic nie wspominal;
jednak i tak mysle ze ona nie kosztowałaby 115zl (ale ja sie nie znam)
co do jakosci to zrobilem juz kilka tysiecy od wymiany i narazie wszystko OK
- Od: 6 paź 2007, 15:11
- Auto: 323 C
Tej zębatej rolki prowadzącej nikt nie wymienia, bo nie ma takie potrzeby.
A propo tematu, to ja przedwczoraj zapłaciłem za części z wymianą 250zł
Pasek Mitsubochi, a dwie rolki to GMB.
A propo tematu, to ja przedwczoraj zapłaciłem za części z wymianą 250zł
Pasek Mitsubochi, a dwie rolki to GMB.
do nr nadwozia 605120 (ost 6cyfr nr) masz napinacz + rolka prowadzaca + rolka zebata i pasek 125zebow , a od nr nadwozia 605120 napinacz +rolka prowadzaca i pasek 123 zeby, co do rolki zebatej, to faktycznie w niewielu katalogach wystepuje, ale mozna ja kupic bez wiekszego problemu. ja u siebie zmienialem w zeszlym tyg rozrzad i dla swietego spokoju wymienilem ja tez
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
Yooziu napisał(a):dla swietego spokoju wymienilem ja tez
Wczoraj odebrałem samochód po wymianie rozrządu. Rolkę zębatą również wymieniłem, mechanik twierdzi, że szumiała. Nie jest to duży wydatek, a święty spokój jest bezcenny
- Od: 13 lis 2005, 15:06
- Auto: Protege LX 1,5 1995r automat,
Jaksa napisał(a):matteo9 napisał:
czy wymiana tej rolki jest konieczna?
Ja jeszcze nigdy jej nie wymieniałem – Warszawskie ASO tez nie .......
Podczepię się pod temat, chce wymienic u siebie rozrząd 323C 1,5 Z5
dzwoniłem do Intercarsu i podali mi n.w. dane:
-pasek 91zł (dot. 123zębów) i 133zł (dot. 125 zębów)
-rolka napinająca 122zł
-2 rolki prowadzące: jedna 63zł a druga 177zł
Jaksa podpowiedz, której z w.w. rolek nie wymieniasz i czy po ostatnich 6cyfrach w nr VIN odczytam ile zębów ma mój pasek. Wzorując się na wypowiedzi Yooziu mam pasek z 125-cioma zębami (moje ostatnie 6cyfr VIN: 314596). Wychodzi z tego, że muszę kupić najdroższy zestaw za 495zł
- Od: 26 lis 2007, 23:45
- Auto: ostatnio: 323F 1,6 16V 92r, 323C 1,5 96r.
Czasami: 323F BA 1,5 96r.,BMW Compact. Na codzień Corsa D oraz E36 320 coupe Vanos R6
Witam
Od tygodnia posiadam Mazdę 323f 1,5 95r. (BA Z5) i zabieram sie do wymiany rozrządu. Poczytałem trochę co piszecie powyżej i mam pytanko czy ten zestaw to dobry wybór?
http://moto.allegro.pl/item304954531_ro ... 5_16v.html
Pozdrawiam
Od tygodnia posiadam Mazdę 323f 1,5 95r. (BA Z5) i zabieram sie do wymiany rozrządu. Poczytałem trochę co piszecie powyżej i mam pytanko czy ten zestaw to dobry wybór?

Pozdrawiam
-
Woland
Wg mnie jest ok. A niewystarczy,ze wymienisz sam pasek.? Ja jak kupilem zrobilem 17 tys.km i do dzis niewymienilem
a jak rozbieralem pokrywe zaworow to pasek oryginal Mazda i jak nowy 
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Woland napisał(a):Witam
Od tygodnia posiadam Mazdę 323f 1,5 95r. (BA Z5) i zabieram sie do wymiany rozrządu. Poczytałem trochę co piszecie powyżej i mam pytanko czy ten zestaw to dobry wybór?http://moto.allegro.pl/item304954531_ro ... 5_16v.html
Pozdrawiam
Właśnie na allegro kupiłem ten zestaw z tym że rolka zębata była SKF. Na razie za mało km zrobiłem po wymianie bo tylko 10 tys. Ale na dzień dzisiejszy wszystko jest ok a po otwarciu rozrządu nie można okiem nic stwierdzić.
- Od: 9 paź 2006, 22:36
- Auto: 323F BA 1.5 (Z5) 10 1994
Witam od niedawna jestem posiadaczem 323BJ 1.5. też wymieniałem rozrząd i jak pytałem po sklepach to włosy mi sie jeżyły jak słyszałem ceny.
Przedewszystkim należy znaleźć sklep gdzie części zaoferują najtaniej
Ja za pasek Continental zapłaciłem 73 rolka napinająca GMB 65 a rolka prowadząca GMB 50
Wymieniłem tylko pasek i napinacz . W tym sklepie pasek Gates i Mitusboschi w tej samej cenie co continental a rolki AVR 110 i 100.
W innych sklepach paski były po 175-200 a komplet rolek GMB 250.
Także panowie nie dawajcie sie naciągać i nie myślcie ze jak zapłacicie o wiele więcej za tą samą cześć to dłużej pojeździcie
Pozdrawiam
Przedewszystkim należy znaleźć sklep gdzie części zaoferują najtaniej
Ja za pasek Continental zapłaciłem 73 rolka napinająca GMB 65 a rolka prowadząca GMB 50
Wymieniłem tylko pasek i napinacz . W tym sklepie pasek Gates i Mitusboschi w tej samej cenie co continental a rolki AVR 110 i 100.
W innych sklepach paski były po 175-200 a komplet rolek GMB 250.
Także panowie nie dawajcie sie naciągać i nie myślcie ze jak zapłacicie o wiele więcej za tą samą cześć to dłużej pojeździcie
Pozdrawiam
- Od: 16 sty 2008, 18:18
- Auto: Mazda 323 BJ '99 1.5 16V
Ja po przeanalizowaniu cen oraz rabatów w IC jakie posiadam i tak stwierdzilem, że kupie rozrząd u kolegi Yooziu 
- Od: 26 lis 2007, 23:45
- Auto: ostatnio: 323F 1,6 16V 92r, 323C 1,5 96r.
Czasami: 323F BA 1,5 96r.,BMW Compact. Na codzień Corsa D oraz E36 320 coupe Vanos R6
Hej.
To w sumie mój pierwszy wpis na forum, więc w razie co z góry sorka z błędy itd...
Niedawno zakupiłem madzię 323f Z5 98r po nr VIN ustaliłem że mam silnik po lifcie i chcę wymienić caluśki rozrząd, wraz z uszczelkami, pompą wody no i oczywiście wszystkie rolki i paski...
Co byście radzili, chodzi mi o firmę, "dostawcę" najatrakcyjniejszego cenowo i czasowo
To w sumie mój pierwszy wpis na forum, więc w razie co z góry sorka z błędy itd...
Niedawno zakupiłem madzię 323f Z5 98r po nr VIN ustaliłem że mam silnik po lifcie i chcę wymienić caluśki rozrząd, wraz z uszczelkami, pompą wody no i oczywiście wszystkie rolki i paski...
Co byście radzili, chodzi mi o firmę, "dostawcę" najatrakcyjniejszego cenowo i czasowo
- Od: 27 maja 2008, 11:41
- Auto: Mazda 323F BA 98r, silnik 1,5l 16v (Z5)
Witam zakupiłem mazdę323f 97-98r po lifcie i mechanik wymienił mi rozrząd (dwie rolki niparts prowadzącą i napinającą pasek 123 zęby) i od tego czasu zaczeło się:na wolnych obrotach słychać jakieś jakby żężolenie.
Mechanik powiedział że to któraś rolka. Ja myślę że to jest za mocno napięty rozrząd .boję że może coś śię stać .Proszę o szczere odpowiedzi dzięki pozdrawiam.
Jestem z okolic Piły woj .wielkopolskie.Może polecicie jakiś dobry warsztat
Mechanik powiedział że to któraś rolka. Ja myślę że to jest za mocno napięty rozrząd .boję że może coś śię stać .Proszę o szczere odpowiedzi dzięki pozdrawiam.
Jestem z okolic Piły woj .wielkopolskie.Może polecicie jakiś dobry warsztat
-
rozi
No ja mam chyba podobnie
Po wymianie rozrzadu sluchac takie dziwne "swiszczenie" czego przed tem nie bylo. Ale ja to sobie tlumacze tak, ze nowe rolki sie "docieraja"
Pasek mam ory a roleczki gmb. W sumie juz dwa lata tak jest 

- Od: 12 kwi 2004, 23:56
- Auto: Mazda 323F (BA) 96r.