Witam,
jest Mazda 6 z książeczką serwisową z Włoch z okresem gwarancji na 5 lat (zapisane na okładce). Dzwoniłem do ASO do Katowic i powiedziano mi, że okres ten wynosi 3 lata, 5 dotyczy kraju, w którym pojazd był kupiony. W Bielsku-Białej zaś, że skoro jest książeczka gwarancyjna jest na 5 lat, to tak powinno być.
Kto mówi prawdę?
Dziekuję i pozdrawiam
Gwarancja Mazda 6
Strona 1 z 1
–>Ogólny
Standardowo 3 lata lub 100000 km. Jesli Bielsko uznalo 5-letnia gwarancje, mozna jezdzic do nich po 3. roku eksploatacji na darmowe naprawy
Mysle jednak, ze to indywidualna sprawa "dealera", poniewaz brak na razie przedstawicielstwa, ktore rozpatrzy te sprawe odgornie.
Ja ostatnio pytalem sie u dealera w Niemczech. Mazda daje 3 lata lub 100 kkm gwarancji. Dodatkowo kupujac samochod wykupujesz przedluzenie gwarancji w firmie ubezpieczeniowej. Wszystko zalatwi daeler – nie ponosisz dodatkowych kosztow – one sa wliczone w tzw. oplate za sprowadzenie samochodu (ta placisz kupujac nowe auto – ma niby pokryc koszty doproeadzenie pojazdu do stanu uzywalnosci).
Wg. informacji dealear przedluzenie gwarancji wazne jest na niezaleznie od kraju uzytkowania pojazdu – problem polega pewnie na tym, ze niemieccy dealerzy od razu wiedza co zrobic i dokad przeslac rachunek a np. w Polsce musisz zaplacic sam a potem zwrocic sie do firmy ubezpieczeniowej o zwrot...
Mateo_e11
PS. Wszystko oczywisc w ramach dzialalnosc Mazdy – nie jest to jakas tam firma ubezpieczeniowa oferujaca swoje uslugi wszedzie – na kazdym papierku jest pieczatka mazdy i podpis sprzedajacego.
Wg. informacji dealear przedluzenie gwarancji wazne jest na niezaleznie od kraju uzytkowania pojazdu – problem polega pewnie na tym, ze niemieccy dealerzy od razu wiedza co zrobic i dokad przeslac rachunek a np. w Polsce musisz zaplacic sam a potem zwrocic sie do firmy ubezpieczeniowej o zwrot...
Mateo_e11
PS. Wszystko oczywisc w ramach dzialalnosc Mazdy – nie jest to jakas tam firma ubezpieczeniowa oferujaca swoje uslugi wszedzie – na kazdym papierku jest pieczatka mazdy i podpis sprzedajacego.
- Od: 12 lut 2008, 23:09
- Auto: 6 Sport Kombi Active 2.0MZR-CD
3 Sport Active 1.6
Dodam tylko, że belgijski dealer poinformował mnie o możliwości dokupienia tych dwóch dodatkowych lat w każdej chwili na przestrzeni trzech lat standardowych. Koszt to chyba 200 czy 250 € (nie pamiętam). W każdym razie wykupię po pierwszych 18 miesiącach (na które Mazda jest ubezpieczona na 100 %, bez żadnych potrąceń). Tak tu ludzie robią.
Goloizolo napisał(a):Witam,
jest Mazda 6 z książeczką serwisową z Włoch z okresem gwarancji na 5 lat (zapisane na okładce). Dzwoniłem do ASO do Katowic i powiedziano mi, że okres ten wynosi 3 lata, 5 dotyczy kraju, w którym pojazd był kupiony. W Bielsku-Białej zaś, że skoro jest książeczka gwarancyjna jest na 5 lat, to tak powinno być.
Kto mówi prawdę?
Dziekuję i pozdrawiam
Witam,
Pamiętam tę rozmowę i proszę o pewną precyzję. Po pierwsze Mazda w Bielsku nie jest Autoryzowana Stacją Obsługi.
Informacja udzielona przezemnie była następująca :
Gwarancja po okresie 3 lat / 100 tyś km zostaje przejęta przez dealera który jej udziela. W związku z powyższym po tym okresie w każdym kraju płaci się za naprawę ASO która ją wykonuje i zwraca do dealera który jej udzielił o zwrot kosztów naprawy, na podstawie faktur, a on o zwrot kosztów do ubezpieczyciela , który refunduje mu taki zwrot. Taka sytuacja wielokrotnie miała miejsce, a rozjemcą w tym względzie jest MME (Mazda Motor Europe), a nie jej oddziały w poszczególnych krajach.
Tako rzecze pismo (
-
Grubas - Martinez
Strona 1 z 1