Osłona bagażnika – zrób to sam

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez York » 29 gru 2007, 17:58

Witam,

jakiś czas temu natknąłem się na temat osłon do bagażnika dla Premacy. Ponieważ od miesiąca jestem posiadaczem tego samochodu i mnie dotknęła ta "wada". Oryginalna używana osłonka chodzi na allegro po jakieś 450-490zł. Trochę szkoda kasa, więc dla majsterkowiczów parę pomocnych informacji jak samemu zaradzić temu problemowi.

Dla zachęty zdjęcie z osłonką własnej roboty.
Obrazek

Plusy takiego rozwiązania:
– całkowity koszt poniżej 100zł (w zależności od zastosowanej wykładziny)
– zasłonięty bagażnik
– możliwość montażu dodatkowych udogodnień

Minusy:
– trudno dobrać idealny kolor wykładziny
– w prezentowanym rozwiązaniu nie miałem pomysłu jak poradzić sobie z końcówką zasłonki więc jest szpara około 5cm za zaczepem

Niezbędne zakupy:
– wykładzina około 132cm / 70cm
– sklejka grubość 4mm 127cm / 30cm
– dwie listwy 2cm / 1,8cm / 132cm
– ceownik aluminiowy
– śrubki
– rurka aluminiowa fi 5mm
– listewka 1/1cm
– stepler do zszywania wykładziny (ja używałem zwykłego)

Idea
Żona bardzo chciała mieć możliwość wrzucenia czegoś na "tylną szybę" Wpadłem więc na pomysł zamontowania dwóch listewek drewnianych na których osadziłem sklejkę do której steplerem przyczepiłem wykładzinę. Ceownik był niezbędny do osadzenia całości na pierwszej listwie, druga listewka służy tylko jako podpórka. Czarna taśma widoczna na zdjęciach służy wygłuszeniu jesli listewka chciałaby uderzać na wybojach o sklejkę, a na końcach jako element estetyczny (lepiej wygląda czarny niż żywe drewno)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozwiązanie zaczepu

Końcowy zaczep wykonany jest z aluminiowej rurki która trzyma się po zagięciu wykładziny na przyczepionej do tej wykładziny z góry i z dołu listewki 1 / 1 cm.

Obrazek

Jak widać ja stosowałem wykładzinę dosyć grubą na gumowej podkładce. Wybrałem taką głownie z powodu właściwości wyciszających. Ale oczywiście można dobrać dowolną według życzenia :)

Jeśli komuś uda się lepiej rozwiązać zakończenie wykładziny tak by pozbyć się tej 5cm szpary jaka powstaje między zakończeniem zaczepów a tylną ścianką klapy, będę wdzięczny za informację :)

Wszystkich majsterkowiczów zapraszam do pracy i podzielenia się własnymi rozwiązaniami.
Początkujący

Od: 1 gru 2007, 09:33
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2000r.

Postprzez Marek61 » 29 gru 2007, 18:31

Witam,
Ten fragmencik 5 cm brakujących mozesz dorobić z tej samej wykładziny .To i w orginale jest miekki,nieco fruwajacy element.W oryginale rurka-pret metalowy jest wszyty.Tu mozesz po prostu wyciać taki trapez i przynitować go po całej długosci powyzej rurki w stronę kabiny. Mozesz zrobić to tez z dwóch takich samych trapezów ale byłaby potrzeba zszycia boków krótkich trapezu i wierzchołka trapezu ,żeby sie nie rozwarstwiało.
Nity uzyj małe -rurkowe i jakieś 8-10 nitów powinno wystarczyc.A brzegi o których zszyciu napisałem powinna ostatecznie utrzymać taśma obustronnie klejąca firmy 3M.
Z czasem mozesz pomysleć o zastapieniu wykładziny dermą tapicerską w kolorze do tapicerki auta i wtedy byś pręt mógł wszyć jak w orginale.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 12:23
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2002

Postprzez Yard » 29 gru 2007, 18:38

Bardzo, bardzo <spoko> . Gratulacje. W oryginale na końcu jest zwisający "język".
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez Marek podlaskie » 16 mar 2008, 14:40

Ciekawe,ciekawe.Ale jeszcze ciekawsze ,dlaczego wiekszosc Premacy ,trafia sie z brakujaca oslona :( .U mnie rowniez brakowalo oslony bagaznika.Mysle ze spory koszt oryginalu w ASO OKOLO 1000 ZL,sprawia ze mozna kupic pozniej na allegro za 500 zl.Wiec to chyba jest jeden z powodow,dla ktorych brakuje oslony :)
Forumowicz

Od: 25 lut 2007, 22:14
Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km

Postprzez Yard » 16 mar 2008, 17:06

Hmm, czemu kupowane są samochody bez osłon bagażnika? Dlatego potem można je kupić na allegro. Gdyby Premacy były kupowane bez środkowego tylnego siedzenia to pewnie też można by potem je kupić na allegro.
Taka dygresja.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez badolog » 23 mar 2008, 10:38

te rolety sa niestety marnej jakosci u mnie powycierana jest w paru miejscach pozaklejałem to szara taśmą tą na gada :D i narazie jest ok ale faktycznie roletka rozpada sie w rękach ..........
Tanz Der Teufel
Forumowicz

Od: 29 cze 2005, 16:39
Auto: premacy 2.0 ditd 2000r.