Ja w 626 mam tempomat i zauważyłem, że trzeba koniecznie stosować się do kilku podstawowych zasad aby dobrze działał:
1. normalnie układ musi być wyłączony przyciskiem na desce;
2. po uruchomieniu silnika należy jechac "normalnie" do czasu uzyskania normalnej temperatury silnika;
3. jeśli chce użyć tempomat należy najpierw włączyć układ przyciskiem na desce i odczekać kilkanaście sekund;
4. po tym czsie wprowadzić prędkość do pamięci (przyciskac "gaz" aby pojazd jechał z pożądaną prędkością, przycisnąć i przytrzymać na 2-3 sekundy przycisk "SET" na kierownicy, puścić przycisk, zdjąć nogę z gazu) {teraz samochód sam przyspieszy i zwolni – od tego czasu powinien trzymać prędkość z błędem nie większym niz 5km/h};
5. wpisywana prędkość nie może być niższa niż około 40 km/h;
6. w czasie jazdy można przyciskac "gaz" w celu wyprzedzania co nie powoduje kasowania tempomatu (po zwolnieniu pedału gazu powraca wpisana prędkość);
7. prędkość kasuje się wciskając hamulec;
8. po skasowaniu można wpisać nową prędkość (ad.4) lub przywrócić poprzednią wciskając "RESUME" na kierownicy;
9. jadąc na tempomacie można zwiększyć wpisaną prędkość przyciskając "ACCELERATE" na kierownicy.
10. Przed wyłączeniem silnika wyłączyć tempomat przełącznikiem na desce.
Jeśli stosując się do tych zaleceń tempomat nie trzyma przędkości to:
– uszkodzony jest jeden z czujników,
– dostaje się "lewe" powietrze do dolotu;
– uszkodzona jest ASB lub założona MSB w miejsce ASB;
– "ten samochód Cię kurde nie lubi"
Mój tempomat szczególnie nie lubi trzymania przycisku SET i dopiero wtedy włączania przycisku na desce (trudne do wykonania. bo obydwie czynności robi się prawą ręką, ale Polak potrafi

).
Pozdrawiam
Marek