To, co napisze powinno zaciekawic uzytkownikow mps.
Miałem mozliwosc testowac przez 4 tygodnie Alfe Romeo 159 3,2l V6 260 KM 4x4.
Przedstawiam ponizej moje wrazenia z jazdy. DLa porównania moje wrazenia z 7 miesiecznego uzytkowania mojego mps.
Zaczne od Alfy 159.
1. bardzo ciezkie auto, silnik nie daje rady z taka masa (w porównaniu do MPS), bardzo słaba elastycznosc, 6 bieg do uzycia tylko na drogach szybkiegie ruchu (nadbieg)
2. bardzo miły dziwiek silnika, taki rasowy, ale nawet lepszy niz w BMW
3. strasznie duzo pali, trasa do 130 km/h- 15l 98oktanówki, miasto -19l

!
4. ładna karaoseria- laski ogladaja sie
5. ładna deska i wykonczenie wnetrza (prawdziwe wstawki metalowe!!!), ale słabej jakosci plastiki, super mała i gruba kierownica, słabe trzymanie boczne foteli przednich,
6. mało miejsca w bagazniku w kombiaku
7. Naped 4x4 znosny, ale nie daje takiego poczucia bezpioeczntwa jak w MPS,
8. układ kierowniczy bardziej precyzyjny niz w MPS, nawet bardziej niz w nowym Mondeo,
9. Zawieszenie znacznie gorsze niz w MPS, nadozie wychyla sie na zakretach (chyba tez efekt masy), za mało twarde, ale trakcja w zakrecie jest bardzo dobra
10. dosyc dobrze wyciszony (wszystko oprócz silnika, czyli słychac tylko to co ładnie gra),
11. skrzynka biegów mało precyzyjna, za długie skoki (do auta z taka moca powinnos ie wkładac cos lepszego),
12. cena ponadc 200 tys.

!! powinna wyleczyc kazdego, auto nie jest warte tej ceny. W takim budzecie mozna kupic lepsze auta sportowe, lepsze limuzyny
13. uczucia mieszane, za 200 tys. wolałbym Subaru, EVO IX czy A4, auto dla osób lubiacych lans i szpan
Mazda 6 MPS 2.3 turbo 260 KM, 380 Nm 4x4
1. w stosunku do innych aut tej klasy jest tez dosyc ciezka- 1,7 t, chyba przez wzmocnienia (wieksza sztywnosc) i naped 4x4,
2. bardzo dynamiczny i elastyczny silnik, ciagnie od 3 tys obrotów, osiagi katalogowe sa przekraczane (Vmax- ponad 250km/h),
3. idealna skrzynia biegów (6)– krótka, precyzyjna- najlepsza z jaka jeździłem,
4. dziwek silnika jak w motorze wyscigowym (4 cylindry) powyzej 4 tys. obrotów, do 4 tys. brzmi bardziej rasowo, przyjemnie,
5. super stylistyka wnetrza, surownosc i prostota, ale duzo smaku, siwetna ergonomia, ektra fotele, dobrze trzymaja na bokach,
6. zawieszenie rewelacja, zadnych przechłow, idealne na prostych i w zakretach, nie ma znaczenie czy dorga jest dziurawa, zawsze auto jedzie jak po sznurku,
7. układ kierowniczy bardzo dobry, ale znam lepsze, troszke za mało prezyzyjny (ma lekkie opóxnienie),
8. zbyt głosno w kabinie pow. 140 km/h, słychac szum powietrza,
9. naped nie tak dobry jak w subaru, ale poczucie bezpieczenstwa jest wysokie, w poczatkowej fazie w zakrecie nalezy auto mocniej skrecic, wetdy mozna wjechac sporo ostrzej bez utratu przyczpnosci i toru jazdy, przy za mało ostrym skrecie w zakrecie zachowuje sie jak przednionapedówka,
10. spalanie: min w trasie z predkoscia do 130 km/h – 9,9 l, mieszany- 12,5 do 14,5 l ( w zaleznosi od udziału miasta), nigdy strednia nie przekroczyła 14,5 l (nawet przy ostrej jezdzie w miescie)
11. mimo twradego zawieszenia, bardzo lubie jexdzic w trase, nie daje sie to we znaki, rodzina preferuje wyjzedzac Mazda niz Alfa czy np, Mondeo, jedynie kot czasami wymiotuje jak troche przegne
12. mało jest takich aut w Polsce, nie rzucaja sie w oczy, ale intryguja. najwieksza frajda, jak sie odjezdza wszytskim V6 i zbyt ciezkim V8,
13. spory bagaznik (455l), ale nie ma mozliwosci rozłozenia siedzc (usztwnienia nadwozia), na tylnej kanapie duzo miejsca,
14. swietny sprzet seryjny Bose,
15. Przejechałem dopiero 16 tys. km, wiec o serwisie i awariach nic nie moge napisac (jedyna rzecz to zwariował czujnik i informuje o błedzie silnika, ale silnik błedu nie ma, konieczna wyiana czujnika na gwarancji)
16. auto jest wspaniałe, nie widziałem, ze za 142 tys, zł mozna kupic cos takiego, dopóki tego nie zrobiłem
17. braki w wyposazeniiu: mi osobiscie brakuje inteligentnych wycieraczek i samosciamniajcego sie lusterka wstecznego, wszytsko inne jest
18. koła 215 niski profl na felgach 18cali nie przeszkadzaja w jezdzie nawet w miescie. uwazam, ze mogły byc szersze min. 225, a optymlanie 235, ale nie mam pewnosci,czy zmiesciły by sie pod karoseria