Czytnik linii papilarnych – KONTRA – karta zbliżeniowa
1, 2
Zastanawiam się jak zabezpieczyć dodatkowo samochód. Czy ktoś z szanownych elektroników próbował zastosować jako zabezpieczenie czytnik linii papilarnych? Jest to w ogóle choćby teoretycznie możliwe?
Ostatnio edytowano 19 gru 2007, 09:37 przez Myjk, łącznie edytowano 2 razy
Myjk proponuje odcięcie zapłony z anty-napadem sterowane karta zbliżeniową/identyfikacyjna
czytnik linii papilarnych jest możliwy do zastosowania, jednak koszty itp. w stosunku do poziomu zabezpieczenia będą niewspółmierne
czytnik linii papilarnych jest możliwy do zastosowania, jednak koszty itp. w stosunku do poziomu zabezpieczenia będą niewspółmierne
szybciej nie taniej: 666 066 580
martinpl: dzięki, faktycznie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Czy ktoś z forumowiczów instalował takie zabezpieczenie i może się podzielić doświadczeniami z działania? Ew. może ktoś tutaj trudni się instalacją?
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Czy ktoś z forumowiczów instalował takie zabezpieczenie i może się podzielić doświadczeniami z działania?
Ja mam coś podobnego u siebie w aucie i spisuje się to bardzo dobrze o czym przekonałem się raz jak zapomniałem

- Od: 31 gru 2006, 20:36
- Auto: M6 GY MZR-CD 143kM ACTIVE `07
Hmm, wlasnie zobaczylem ten temat
Nad czytnikiem linii papilarnych mielismy pracowac i moglibysmy go najprawdopodobniej zrobic.
Narazie zrezygnowalismy z tego chwilowo, ale pewnie za jakis miesiac albo dwa nad tym popracujemy.
Najwiekszy problem to to ze samo urzadzenie kosztuje ok. 1000-1500zl. Je trzeba rozebrac, przerobic i podlaczyc do instalacji.
Wszystko spokojnie by dzialalo z tego co sie rozeznalem, wiec jesli chcesz miec cos takiego to mozemy Ci to pewnie wykonac
Placisz i masz
Pozdrawiam
Darek
Nad czytnikiem linii papilarnych mielismy pracowac i moglibysmy go najprawdopodobniej zrobic.
Narazie zrezygnowalismy z tego chwilowo, ale pewnie za jakis miesiac albo dwa nad tym popracujemy.
Najwiekszy problem to to ze samo urzadzenie kosztuje ok. 1000-1500zl. Je trzeba rozebrac, przerobic i podlaczyc do instalacji.
Wszystko spokojnie by dzialalo z tego co sie rozeznalem, wiec jesli chcesz miec cos takiego to mozemy Ci to pewnie wykonac
Pozdrawiam
Darek
- Od: 2 gru 2006, 20:58
- Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo
momores, po za zapomnianą kartą nie było problemów?
darekk86, myślałem że taki czytnik linii papilarnych to kwestia 200-300 zł MAX, jeśli całość wyjdzie ponad 1500 zł, to gra nie jest warta świeczki. Odrzucają mnie też każdego rodzaju przyciski ukryte pod tapicerką. Plan z kartą w kieszeni to chyba najlepsza opcja – to praktycznie bez obsługowe, jakby w ogóle zabezpieczenia nie było. W międzyczasie przeczytałem że jest to całkowicie bezpieczne – przechwycenie sygnału kodowego jest teoretycznie nie możliwe.
PS "instalujecie" zestawy z kartą takie jak zostały podane wyżej?
darekk86, myślałem że taki czytnik linii papilarnych to kwestia 200-300 zł MAX, jeśli całość wyjdzie ponad 1500 zł, to gra nie jest warta świeczki. Odrzucają mnie też każdego rodzaju przyciski ukryte pod tapicerką. Plan z kartą w kieszeni to chyba najlepsza opcja – to praktycznie bez obsługowe, jakby w ogóle zabezpieczenia nie było. W międzyczasie przeczytałem że jest to całkowicie bezpieczne – przechwycenie sygnału kodowego jest teoretycznie nie możliwe.
PS "instalujecie" zestawy z kartą takie jak zostały podane wyżej?
Pozdor Myjk
ivo dokladnie KD instalowalem sam u siebie
momores a nie miales ukrytego przycisku na wypadek wlasnie zgubienia karty czy jak bateria w niej padnie?
Ogolnie KD 2006 ( http://www.amt-alarmy.pl/sklep/product_ ... ucts_id=42 – maja dobra pomoc techniczna ) to nizsza liga
proponuje ewentualnie cos z Proximy
ALBO http://www.digitalsystems.com.pl/nasze_ ... ds050.html
najlepiej poczytajcie elektrode, dzial zabezpieczenia, bo nie ma sensu zebym przepisywal wszystko z tamtego forum
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html
co do samej instalacji to kiedy tu byl moj dlugi post o tym jak to montowalem, okraszony spora iloscia zdjec, ale zostal usuniety przez kogos chyba ze wzgledu bezpieczenstwa (tak mysle, chyba ktorys admin pomyslal ze to sciagawka dla zlodzieja moze byc, tylko szkoda ze mi o tym nie napisal i sam nie sprawdzil ze jest to ogolno dostepne w necie)
momores a nie miales ukrytego przycisku na wypadek wlasnie zgubienia karty czy jak bateria w niej padnie?
Ogolnie KD 2006 ( http://www.amt-alarmy.pl/sklep/product_ ... ucts_id=42 – maja dobra pomoc techniczna ) to nizsza liga
najlepiej poczytajcie elektrode, dzial zabezpieczenia, bo nie ma sensu zebym przepisywal wszystko z tamtego forum
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html
co do samej instalacji to kiedy tu byl moj dlugi post o tym jak to montowalem, okraszony spora iloscia zdjec, ale zostal usuniety przez kogos chyba ze wzgledu bezpieczenstwa (tak mysle, chyba ktorys admin pomyslal ze to sciagawka dla zlodzieja moze byc, tylko szkoda ze mi o tym nie napisal i sam nie sprawdzil ze jest to ogolno dostepne w necie)
martinpl, dzięki za obszerne info. Mój problem polega jednak na tym, że elektryk/elektronik ze mnie jak z koziej pupy trąba. Ponadto samochód będzie nowy i nie chciałbym na wstępie go zniszczyć – zarówno elektryki jak i "powłoki" tapicerskiej. :}
Pozdor Myjk
Myjk to masz chyba problem, poniewaz moja kupiona jako 2 letnia miala jeszcze rok gwarancji i w ASO Ksiezyno i gdy chcialem dolozyc jakies zabezpieczenia u nich, to powiedzieli ze ich alarm wystarczy (a nie mial nawet podlaczonego odciecia zaplonu
czyli tylko w razie kradziezy migal kierunkami) a gdy chcialem jechac do wawy i zalozyc u kumpla, ktory ma autoryzacje i licencje instalatora to w Ksiezynie powiedzieli ze strace gwarancje na cala eletryke, wiec w sumie na caly samochod
ogolnie ASO Ksiezyno na gwarancji nie pozwala robic nic, poza tym co oni zaloza i tylko jeden typ alarmu przez nich montowany...
ps.zadne niszczenie elektryki, tapicerki czy plastikow nie wchodzi w gre, robilem juz 2 szostki i w obu bez problemu
pisalem juz na forum ze wszystko idzie ladnie gladko, sklada sie i rozklada, a potem nawet nie trzessczy 

ogolnie ASO Ksiezyno na gwarancji nie pozwala robic nic, poza tym co oni zaloza i tylko jeden typ alarmu przez nich montowany...
ps.zadne niszczenie elektryki, tapicerki czy plastikow nie wchodzi w gre, robilem juz 2 szostki i w obu bez problemu
martinpl napisał(a):momores a nie miales ukrytego przycisku na wypadek wlasnie zgubienia karty czy jak bateria w niej padnie?
Przycisk jest, oczywiście ukryty, ale bez karty trzeba go naciskać co 15 sekund bo jak nie to znowu zaczyna odliczać ...
- Od: 31 gru 2006, 20:36
- Auto: M6 GY MZR-CD 143kM ACTIVE `07
Właśnie dzwoniłem do dealera, okazuje się że mogą mi zamontować KD-2006 za 480 netto (sic!). Na prawdę montaż tak dużo kosztuje, biorąc pod uwagę, że równocześnie muszą zamontować alarm i nawigację (dodatkowa, na jakimś swoim patencie – dodatkowy zawias do klapki nad centralnym pulpitem) ? Jestem skłonny za to zapłacić, ale nie lubię być dymany praktycznie na niczym, tym bardziej, że zabezpieczam samochód który będzie należeć początkowo do banku (leasing)... 
Pozdor Myjk
Myjk 480zl za sam montaz, czy 480zl z blokada? odejmujac cene blokady (z 1 karta – 100zl) to za montaz blisko 400zl to troche sporo (jak na warunki bialostockie, stolica wiadomo drozsza) a jak 480zl za sam montaz to mysle ze duzo nawet jak na Warszawe, ja mam wersje przed liftem i w niej instalacja tej blokady dla laika (robilem to pierwszy raz w takim aucie) zajela 2 popoludnia, raz 3h drugi raz 2h, nie w ASO (ale firma zajmujaca sie profesjonalnie zabezpieczeniami) chceli ze montaz 150zl
jezeli to bedzie montaz porzadnie zrobiony to warto, jak bedzie takiej jakosci jak w innych ASO to odradzam...
ps.tak na marginesie zamowilem pare dni temu TYTANA DS 050 i bede nim zabezpieczal wlasnie Mazde 6 (osoba z forum) i wtedy powiem czy lepiej zadziala TYTAN (u kolegi) czy KD2006 (mam u siebie)
jezeli to bedzie montaz porzadnie zrobiony to warto, jak bedzie takiej jakosci jak w innych ASO to odradzam...
ps.tak na marginesie zamowilem pare dni temu TYTANA DS 050 i bede nim zabezpieczal wlasnie Mazde 6 (osoba z forum) i wtedy powiem czy lepiej zadziala TYTAN (u kolegi) czy KD2006 (mam u siebie)
martinpl: Cena urządzenia razem z montażem, ale dealer który będzie montować NAVI, alarm i ew. dodatkowe zabezpieczenie jest w Gdańsku.
W takim razie daj znać jeszcze odnośnie TYTANa – pozwolę sobie przypomnieć Ci o tym w nowym roku.
Co mi ASO/dealer może spieprzyć przy instalacji takiego urzadzonka? W złym miejscu, w standardowym miejscu or co jeszcze?![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Co mi ASO/dealer może spieprzyć przy instalacji takiego urzadzonka? W złym miejscu, w standardowym miejscu or co jeszcze?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdor Myjk
Myjk niestety czytnik linii papilarnych jest bardzo drogi, jesli ma to byc urzadzenie niezalezne. Bo takie do komputera sa tanie, tylko ze do nich trzeba caly komputer. Osobne urzadzenie ktore rozpoznaje linie papilarne i uruchamia dana funkcje kosztuje wlasnie 1000-1500zl a sa i duuuzo drozsze. Mozna tez kupic urzadzenie rozpoznajace twarz
To mnie strasznie ciagnie, tylko koszt... :/ No ale takiego samochodu jeszcze nie bylo na swiecie chyba
My nie montujemy takich "zwyklych" systemow
Robimy tylko rzeczy ktorych nikt inny nie chce sie podjac
A montaz takiego zabezpieczenia na karte jest raczej banalny, pare kabelkow i tyle. Samemu powinienes sobie poradzic 
My nie montujemy takich "zwyklych" systemow
Myjk co do ceny nie bede dyskutowac, bo wiadomo ze to pojecie wzgledne
a spieprzyc moze... hmm ukrycie centralki na wierzchu, ukrycie przycisku serwisowego (awaryjnego) w powszechnie stosowanym miejscu, nie podlaczenie odciecia zaplonu (
tak zrobili mi w ASO
) pociagniecie wiazki do urzadzenia przewodami wyraznie wyrozniajacymi sie od instalacji fabrycznej (u mnie podlaczenie do C.Z. zrobili przewodem instalacyjnym elektrycznym 230V
– tez w ASO) czy wreszcie jakas inna pomylka (jak pomylenie plusa stalego z plusem po zaplonie – ASO u mnie to zrobilo:P)
ps.teraz kurierzy kulawo chodza, jak dostane TYTANA przed koncem grudnia to zaloze, ale od 2 stycznia praca i wtedy to dopiero w ktorys weekend sie za to wezme
a spieprzyc moze... hmm ukrycie centralki na wierzchu, ukrycie przycisku serwisowego (awaryjnego) w powszechnie stosowanym miejscu, nie podlaczenie odciecia zaplonu (

ps.teraz kurierzy kulawo chodza, jak dostane TYTANA przed koncem grudnia to zaloze, ale od 2 stycznia praca i wtedy to dopiero w ktorys weekend sie za to wezme
darekk86, właśnie widzę że szalejecie na potęgę. Nie montujcie tych swoich CarComputerów za dużo, bo Wawa całkiem w korku stanie jak wszyscy zamiast jechać zaczną sobie filmy na DVD oglądać...
Tym samym trzeba chyba zarzucić opcję czytnika palców.
Drogie to i nie funkcjonalne.
martinpl, nie strasz! ASO Gdańsk na Hallera ma mi montować alarm. ;( Właśnie wyszukałem że niejaki sebas obsmarował ostro ten serwis na Hallera. Z tym odcinaczem TYTAN się mi nie pali, i tak zapewne w lutym dopiero będę montować.
martinpl, nie strasz! ASO Gdańsk na Hallera ma mi montować alarm. ;( Właśnie wyszukałem że niejaki sebas obsmarował ostro ten serwis na Hallera. Z tym odcinaczem TYTAN się mi nie pali, i tak zapewne w lutym dopiero będę montować.
Pozdor Myjk
Myjk spoko spoko, carcomputerow duzo nie bedzie
Mamy teraz ciekawsze zajecie
A juz niedlugo pewnie o nas uslyszysz albo przeczytasz...
Opcji z czytnikiem kart nie zarzuce. Jak bedzie kasa to to postaram sie zrobic, tak zeby pokazac ze sie da
Bo mazdy odpalanej na odcisk palca to na swiecie chyba jeszcze nie bylo... ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Opcji z czytnikiem kart nie zarzuce. Jak bedzie kasa to to postaram sie zrobic, tak zeby pokazac ze sie da
1, 2