Kara za brak opon zimowych.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Puhcio » 15 gru 2007, 12:25

Grzyby napisał(a):a dlaczego jesteś zmuszany do płacenia OC. Przecież idąc Twoim tokiem pojmowania rzeczywistości to też niepotrzebne. Przecież jak spowodujesz szkodę to sam ją naprawisz.

Dokładnie tak uważam. Jeśli ktoś uwazą, że byłoby go stać na pokrycie szkody z własnej kieszeni ... po co ma płacić OC ?

Grzyby napisał(a):A napisali że wzrost liczby wypadków został spowodowany włączonymi światłami?
Przestań Paweł. Przecież wiesz że piszesz bzdury usmiech

Nie, ale światła nie obniżyły liczby wypadków – a miały.

qlesh napisał(a):A nie jestes zmuszany do płacenia za autostradę A4?

Nie, mogę jechać obok.

qlesh napisał(a):Do tankowania drogiego paliwa?

Nie, mogę nie tankować.

qlesh napisał(a):Zmuszany jesteś do jazdy z prędkością 50 km/h zamiast 120 w mieście?

Tak, ale to przepisy ogólne. Tak samo jak jestem zmuszany do zakazu zabijania innego.
A opony mogę porównać do nakazu chodzenia zimą w zimowych butach, żebym się nie poślizgnął
i nogi nie złamał. Też mnie zmusicie ?

BZDURA.
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Grzyby » 15 gru 2007, 12:37

Puhcio napisał(a):Dokładnie tak uważam. Jeśli ktoś uwazą, że byłoby go stać na pokrycie szkody z własnej kieszeni ... po co ma płacić OC ?

dobrze wiesz dlaczego. Bo zaraz znalazłoby się mnóstwo cwaniaków twierdzących że ich stać i nie będą płacić.
BZDURA

Puhcio napisał(a):Nie, ale światła nie obniżyły liczby wypadków – a miały.

wiesz co piszesz czy opierasz się na "opiniach". Doskonale wiesz że z miesiąca na miesiąc na naszych drogach przybywa aut. Z analiz wieku pojazdów wynika jedno – auta w Polsce są coraz starsze. Co za tym idzie ich stan techniczny też jest "nie teges".
Czy potrafisz przedstawić mi badania wskazujące że po wprowadzeniu przepisów nakazujących jazdę na światłach ilość wypadków – Z TEGO POWODU – wzrosła?
Czy w ogólnej liczbie wypadków (na jaką się powołujesz) jest zestawienie wskazujące na winę świateł?

NIE – i doskonale o tym wiesz.
A teraz odpowiedz – czy wg ciebie jazda z włączonymi światłami (jesteś bardziej widoczny) jest bezpieczniejsza? Czy nie czujesz się bezpieczniej wiedząc że inni cię widzą?

No. Wiec przestań pisać bzdury :)

Puhcio napisał(a):A opony mogę porównać do nakazu chodzenia zimą w zimowych butach, żebym się nie poślizgnął

Chętnie bym to zrobił :P (oczywiście teraz przeginam). Bo jak złamiesz nogę to wylądujesz w szpitalu który funkcjonuje również za moje pieniądze.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Puhcio » 15 gru 2007, 12:42

Grzyby napisał(a):Chętnie bym to zrobił język (oczywiście teraz przeginam). Bo jak złamiesz nogę to wylądujesz w szpitalu który funkcjonuje również za moje pieniądze.

A ja zakaże Ci pracy powyżej 8h i w stresie ... bo wylądujesz na serce w szpitalu za moje pieniądzę.
Radzę też schudnąć, bo to powoduje miażdżycę i zawał.

Rozumiesz, że to bez sensu ?
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez qlesh » 15 gru 2007, 12:42

Puhcio napisał(a):qlesh napisał:
A nie jestes zmuszany do płacenia za autostradę A4?

Nie, mogę jechać obok.

No możesz, ale żeby jechać "autostradą" musisz zapłacić, inaczej nie wjedziesz.

Do tankowania drogiego paliwa?

Nie, mogę nie tankować.

J.w. Jak nie zatankujesz to nie pojedziesz, proste :)

Zmuszany jesteś do jazdy z prędkością 50 km/h zamiast 120 w mieście?

Tak, ale to przepisy ogólne. Tak samo jak jestem zmuszany do zakazu zabijania innego.

Fakt, przepisy ogólne :)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Grzyby » 15 gru 2007, 13:24

Puhcio napisał(a):wylądujesz na serce w szpitalu za moje pieniądzę

najpierw zacznij płacić podatki (i zarabiać) :P
Przecież napisałem że żartuję :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez bkapust » 15 gru 2007, 13:31

Puhcio napisał(a):Tak, ale to przepisy ogólne. Tak samo jak jestem zmuszany do zakazu zabijania innego.

Jak Polska dluga i szeroka nie ma w niej zakazu zabijania innego czlowieka. :>
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez alf28 » 15 gru 2007, 14:00

Puhcio napisał(a):Ale dlaczego ktoś (państwo) ma mi to bezpieczeństwo podnosić ?
bo; niektórzy nie potrafią zadbać nawet o właściwe ciśnienie w oponach.

Puhcio napisał(a):Czemu tak demonizujesz rolę zimówek ?
tu nie chodzi o zimówki tylko o przepisy.
Puhcio napisał(a):Lubicie jak ktoś za was myśli, szkoda.
nie ,ale podoba mi się jak ktoś pomyśli za "bar.na"który dla którego; mgła.zmieszch i szarówa lub noc nie jest powodem do załączenia świeteł"bo po co"
Puhcio napisał(a):A opony mogę porównać do nakazu chodzenia zimą w zimowych butach, żebym się nie poślizgnął
stary przecież nikt cię nie zmusza do jazdy samochodem.sprzedaj autko i olej wszystkich
Puhcio napisał(a):Dokładnie tak uważam. Jeśli ktoś uwazą, że byłoby go stać na pokrycie szkody z własnej kieszeni ... po co ma płacić OC ?
jak ktoś Ci spowoduje wypadek nie ubespieczonym samochodem, to życze powodzenia w odzyskaniu pieniędzy za twoje straty .wtedy może zrozumiesz.
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez Pit » 15 gru 2007, 14:07

Wyhamujcie.
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez alf28 » 15 gru 2007, 14:22

Piotruś napisał(a):Wyhamujcie.
to dopiero rozgrzewka :D <lol>
Forumowicz

Postprzez Misiek-Bełchatów » 15 gru 2007, 14:23

Piotruś napisał(a):Wyhamujcie

Zimą na letnich się nie da hahaha
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje ;)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i

Postprzez Piotrek » 15 gru 2007, 14:35

ehh, co ten Romek zrobil z mlodzieza w szkolach...strach sie bac.
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez alf28 » 15 gru 2007, 14:38

Piotrek napisał(a):ehh, co ten Romek zrobil z mlodzieza w szkolach...strach sie bac.
e..tam młodzieżą cały RZĄD upadł.
Forumowicz

Postprzez marek » 15 gru 2007, 15:10

dzieci, dzieci <lol>

idąc dalej – po co prawo jazdy – ja powiem że umiem i chce jezdzic i co? tak samo jak z tymi oponami i OC o czym mowicie wyzej.

Puhcio i jacobs, wy macie zdaje się w szkołach taki przedmiot jak WOS.
Tam wam chyba mówili co to demokracja, państwo prawa itd.

A jak widzę jesteście zwolennikami anarchii, proponuję przeprowadzkę do jakiejś Somalii lub innego podobnego kraju który z demokracją nie ma nic wspólnego a dominuje prawo silniejszego.

na boso przez morze śródziemne przejdziecie tak bedziecie zap..lać z powrotem...
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez qlesh » 15 gru 2007, 15:19

Misiek-Bełchatów napisał(a):Piotruś napisał:
Wyhamujcie

Zimą na letnich się nie da

marek napisał(a):na boso przez morze śródziemne przejdziecie tak bedziecie zap..lać z powrotem...

hahaha
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez bkapust » 15 gru 2007, 16:03

Dwie rzeczy:
1. Zgadzam sie z markiem – mozna idac tokiem myslenia Puhcia zrezygnowac z prawa jazdy, OC czy ogolnie przepisow...

2. Puhcio pisalec cos o tym, ze lubimy jak inni za nas mysla... To nie do konca tak. Za mnie nikt myslec o zimowkach nie musi. Ale zyjemy w kraju, gdzie 70% nie rozumie wiadomosci, ktore oglada. Nie oszukujmy sie duzy % spoleczenstwa to idioci [sami ich czesto wysmiewamy wystarczy poczytac tematy o kontrowersyjnym tuningu, wypadkach samochodowych czy mandatach] i za nich zdecydowanie ktos musi myslec.
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Forumowicz

Postprzez Bartek1986 » 15 gru 2007, 16:49

Ja bardziej rozumiem wprowadzenie nakazu jazdy zimą na oponach zimowych, niż nakaz jazdy w pasach ( hehe chyba wywołam kolejną dyskusje <lol> ). W przypadku opon większa sie też bezpieczeństwo innych.

Powiem tak.. nie zawsze zmieniam opony na czas, często zdarza sie, że w pierwsze śnigi śmigam na letnich, a jakby był przepis to bym mnie zmotywowało i bardzo dobrze, bo jestem leniem <glupek2>

Puchcio na mokrym lub suchym asfalcie sobie w groźnej sytuacji poradzisz na zimówkach, a gdy będzisz wracał z trasy w grudniu i zacznie się śnieżyca ( a ty będziesz jechał na letnich, bo przecież taką lekką zimę mamy... ) i sytuacja Cię zmusi do wyhamowania auta lub ominięcia przeszkody to może być lekko mówiąc nie wesoło...
Pisząc to zdaję sobie sprawę z tego, że nie raz sam jechałem w śnieżyce na letnich, ale wiem, że nie powinienem :|
Według mnie taki przepis byłby bardzo dobry :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Puhcio » 15 gru 2007, 17:22

Grzyby napisał(a):najpierw zacznij płacić podatki (i zarabiać)

Akurat płacę ... ;)

alf28 napisał(a):jak ktoś Ci spowoduje wypadek nie ubespieczonym samochodem, to życze powodzenia w odzyskaniu pieniędzy za twoje straty .wtedy może zrozumiesz.

To już nie mój problem, jeśli nie ma OC to musi zapłacić. Najwyżej zajmą mu pensję, samochód, ... etc.

marek napisał(a):idąc dalej – po co prawo jazdy – ja powiem że umiem i chce jezdzic i co?

Uwielbiam waszą argumentację. :D Chodzi o szczegółowość regulowaną przez przepisy. Prawo jazdy, a opony zimowe, to inna sprawa.

bkapust napisał(a):1. Zgadzam sie z markiem – mozna idac tokiem myslenia Puhcia zrezygnowac z prawa jazdy, OC czy ogolnie przepisow...

Hiperbolizacja ponownie. Jestem zwolennikiem państa minimalnego, a nie opiekuńczego.

bkapust napisał(a):To nie do konca tak. Za mnie nikt myslec o zimowkach nie musi. Ale zyjemy w kraju, gdzie 70% nie rozumie wiadomosci, ktore oglada. Nie oszukujmy sie duzy % spoleczenstwa to idioci [sami ich czesto wysmiewamy wystarczy poczytac tematy o kontrowersyjnym tuningu, wypadkach samochodowych czy mandatach] i za nich zdecydowanie ktos musi myslec.

Ale dlaczego mam myśleć za wszytskich ? Możemy zrobić jak w państwach skandynawskich ... płacić ponad 60% podatki i myśleć za wszytskich, dawać im zasiłki etc. Tylko, czy to motywuje do pracy, działania ?

Co do OC .. dlaczego mam płacić, jeśli uważam, że mnie stać na pokrycie szkód ?
To może również obowiązkowe OC osobiste ?

Ja płacę jedno i drugie. Nie stać mnie na nową witrynę sklepową, a na OC za 15 zł tak.
Ale dlaczego, ktoś kto uważa, że go stać ... ma za nią płacić.

Bądźmy odpowiezialni za siebie i myślmy.
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez bkapust » 15 gru 2007, 17:37

Puhcio napisał(a):
bkapust napisał(a):1. Zgadzam sie z markiem – mozna idac tokiem myslenia Puhcia zrezygnowac z prawa jazdy, OC czy ogolnie przepisow...

Hiperbolizacja ponownie. Jestem zwolennikiem państa minimalnego, a nie opiekuńczego.

bkapust napisał(a):To nie do konca tak. Za mnie nikt myslec o zimowkach nie musi. Ale zyjemy w kraju, gdzie 70% nie rozumie wiadomosci, ktore oglada. Nie oszukujmy sie duzy % spoleczenstwa to idioci [sami ich czesto wysmiewamy wystarczy poczytac tematy o kontrowersyjnym tuningu, wypadkach samochodowych czy mandatach] i za nich zdecydowanie ktos musi myslec.

Ale dlaczego mam myśleć za wszytskich ? Możemy zrobić jak w państwach skandynawskich ... płacić ponad 60% podatki i myśleć za wszytskich, dawać im zasiłki etc. Tylko, czy to motywuje do pracy, działania ?

Co do OC .. dlaczego mam płacić, jeśli uważam, że mnie stać na pokrycie szkód ?
To może również obowiązkowe OC osobiste ?

Ja płacę jedno i drugie. Nie stać mnie na nową witrynę sklepową, a na OC za 15 zł tak.
Ale dlaczego, ktoś kto uważa, że go stać ... ma za nią płacić.

Bądźmy odpowiezialni za siebie i myślmy.

Jestem liberalem.

Ale przedewszystkim jestem racjonalista.

Nie mieszajmy tu panstwa scojalnego czy minimalnego.

Tu chodzi o zdrowy rozsadek. Taki przepis nie zwiekszy obciazen fiskalnych do 60%, nie zwiekszy ich nawet o 1%.

Zyjemy w kraju jakim zyjemy. Ludzie sluchaja Ich Troje, jedyne co czytaja [i czasami rozumieja] to Fakt, glosuja na Leppera. Brutalnie to zabrzmi ale duzy % naszych rodakow jest glupia. Za mnie nie trzeba myslec. Ale za nich trzeba. I to koniecznie. B tu nie chodzi o nich [niech sie wytluka na przydroznych drzewach] tylko o nas. Nie chce zeby mi np. kogos z rodziny skasowal jakis idiota na przejsciu dla pieszych – bo jechal zima na 'slickach'.

Popatrz REALNIE na to w jakim kraju zyjesz.

Jak kiedys ludzie cywilizacyjnie sie rozwina, poziom swiadomosci wzrosnie to bedzie mozna rezygnowac z 'myslenia za innych'.

Jestem odpowiedzialny ale niestety duzy % naszych rodakow nie. I jak juz bule tyle kasy na to panstwo to niech przynajmniej ogranicza to skutki bezmyslnosci innych.
Ostatnio edytowano 15 gru 2007, 17:38 przez bkapust, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez marek » 15 gru 2007, 17:37

Puhcio napisał(a):o już nie mój problem, jeśli nie ma OC to musi zapłacić. Najwyżej zajmą mu pensję, samochód, ... etc.

a jak nie ma kasy to nigdy Ci nie zapłaci.

Dlatego jest OC, daje Ci niejaką gwarancję że ten który w Ciebie uderzy "zapłaci" za Twoje szkody.

Puhcio napisał(a):Prawo jazdy, a opony zimowe, to inna sprawa.

róznica jest drobna tak naprawdę. Jeden ma prawo jazdy i jeździ jak w kodeksie napisali a drugi jeździ jakby kodeksu nie było. czyli bez różnicy czy je ma czy nie.
Tak samo z oponami jest, jeden ma w d.... to że wypakuje w kogoś na letnich slickach a drugi zakłada opony żeby w niego nie przyładować.

Hipotetyczna sytuacja – Ty jesteś mądry, masz OC, masz zimowe opony i wali w Ciebie w tyl koleś na letnich oponach, bez OC (bo mowi ze go stac), okazuje sie ze zabiora mu malucha za 300zł i do tego jest na bezrobociu. Juz widze Twoj krzyk "jak prawo zezwala na cos takiego"

To jest tak jak ludzie nie wykupują AC a pozniej jest placz i narzekanie na policje ze nie lapie przestepcow.

Wg mnie powinno być tak że zimówki są obowiązkowe na zasniezonych drogach a nie w jakims tam okresie czasu. Bo co z tego ze ja sie zatrzymam jak ten za mna nie. Jakby mu kazali zalozyc zimowki to by sie zatrzymal.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Piotrek » 15 gru 2007, 17:52

marek napisał(a):Wg mnie powinno być tak że zimówki są obowiązkowe na zasniezonych drogach

Ty, marek, poważnie mówisz? <lol> jak Ty to widizsz? Jedziesz w pazdzierniku w trase, cieplo, laseczki w mini...wracasz dnia nastepnego i niespodziewanie snieg napyla z nieba...to co? mandacik?
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75