magicadm napisał(a):Wszystko zależy gdzie szukasz i czego.
Ja szukam autka w kraju – nie mam czasu na wycieczki po UE.
Interesują mnie modele kombi z lat 2003/2004
Aktualnie na Allegro:
-benzyna 11sztuk
-diesel ok 60 sztuk (w tym PERFEKCUJNE MAZDY tj IGIEŁKI z Nasielska)
Ale te Twoje, to pierwszy właściciel kupował w Polsce?
Bo jesli nie, to dowodzi tylko tego, że te ściągane z Zachodu, to diesle. Natomiast tam sprzedawane są głównie benzyny... Jest moda na diesle. Ludzie kupują bez zastanowienia, bo lepiej jeżdżą, zużywają mniej paliwa, są nowoczesne, itd... Nikt nie liczy, co mu się bardziej opłaca... Opamiętanie przychodzi z pierwszą awarią... Na szczęście ja robiąc 11kkm rocznie mogłem kupić to co chciałem (no, prawie, bo wolałbym V6), a nie to co kupują wszyscy inni...
magicadm napisał(a):Niedawno liczyłem różnicę w paliwie pomiędzy benzyną o podobnych osiągach, a dieslem. Wtedy brałem pod uwagę Galanta Rekina 2.5 V6 – co mozna porównać do osiągów Twojego 2.3 Przy moich rocznych przebiegach oszczędność w dieslu na paliwie wyszła ok 5-6tys zł na rok.
Możesz przedstawić swoje obliczenia?
Wg mojego stylu jazdy – jazda 50% trasa i 50% miasto.
Trasa 9l/100km, miasto 12l/100km (miasto już mam opanowane, a trasę miałem tylko jedną, więc to wartość przybliżona), dla diesla szacuję na 6 i 8; cena przy benzynie po 4,20 i ropie (najtańszej, w przypadku obaw o jakość sporo ludzi tankuje droższą, "bezsiarkową", któa jest w cenie benzyny) po 4,00, to 38zł/100km oraz 50zł/100km (diesel – 24zł/100km oraz 32zł/100km). W moim przypadku (trasa/miasto –> 50/50), przejechanie 20kkm kosztuje 8,8kPLN a dieslem wyszłoby 5,6kPLN co daje różnicę 3,2kPLN. przy tankowaniu droższej ropy różnica stopnieje do 2,9kPLN. Na pewno wolna jazda spowodowałaby większą różnicę... Inne też mogą u Ciebie być ceny paliw (u mnie są znacząco niższe, więc róznica jeszcze mniejsza – dziś benzyna od 3,78, a ropa od 3,60)...