magicadm napisał(a):Biorąc pod uwagę niewielką różnicę pomiędzy cenami paliw pod uwagę biorę:
Dla mnie niewielki, ale jeśli ktoś robi parędziesiąt kkm rocznie, to różnica w cenie paliw już jest zauważalna... Chyba, że ktoś się boi najtańszej ropy i na wszelki wypadek kupuje Vervę, Ultimate, itd.. Wówczas cena tej lepszej ropy jest równa cenie najtańszej benzyny 95 – średnio w ciągu roku...
magicadm napisał(a):-ekonomię diesla, serwis tańszy oczywiście (ale jak potrafisz co nieco samemu podłubać – nie pójdziesz z torbami)
Tańszy serwis w dieslu?? A od kiedy??
magicadm napisał(a):lubię jego moment obrotowy (230Nm w 323 jest bardzo przekonujące),
magicadm napisał(a):ale zwykle obawiam się zagrożeń jakie Maciej Loret opisał...
Nie ja... Proszę mnie do tego nie mieszać...
Ja tylko wyłapałem to, co piszą inni... I to nie zaglądając do działu "diesel"... Ciekawe czy lista by była dłuższa, gdyby tam zaglądnąć...
magicadm napisał(a):Choć z tego co czytam na FORUM – jedyny realny problem diesla to SCV, który fortuny nie kosztuje.
SCV, to pikuś którym nie warto się zajmować... Raz wykładasz niecały 1kPLN i masz problem z głowy do końca życia i jeden dzień dłużej... Raz Jaksa coś wspomniał, że nie do końca, ale tylko raz...
magicadm napisał(a):Nie było jeszcze nikogo (może źle czytam) z padniętym kołem dwumasowym, ani na 100% zdiagnozowaną awarią turbiny. A jeżeli nawet były – można to traktować jako incydent

Nie chce mi się do tego wracać... Musisz poszukać, i to poza działem "diesel"...
Kojarzę jakiś wątek z sierpnia lub września...
magicadm napisał(a):Co do benzynki...Słaby moment obrotowy...Zużycie paliwa zauważalnie większe. Na ale zawsze (teoretycznie) można zagazować – tylko czy warto...

?
1. moment – nie jeździ
2. zużycie – oczywiście znacząco większe (w dieslu chyba ciężko zobaczyć chwilowe 170l/100km

)
3. nie warto
magicadm napisał(a):Muszę się przewieźć 6-tką w benzynie i dieslu – może coś się wyklaruje

Zdecydowanie warto porównać... I to z różnymi silnikami...
Co swoje doświadczenie, to swoje...