![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

www.mazdaspeed.pl
Lesiu napisał(a):podniosly sie obroty na jalowym do tysiąca i tyle
MadziaForever napisał(a):podnosi liczbę obrotów na biegu jałowym z 800 do Ok. 1100 to było widać gołym okiem.
ale skoro sa prawidlowe obroty w aucie bez ceramizera , to po uzyciu wypadaloby je ustawic jak nalezy ,po co maja byc wyzsze?
fotokrak napisał(a):Podobna sytuacja jest w niezrozumieniu oleju magnetyc, ktoś mówi że bzdura bo jakim cudem aluminium ma przyciągać magnes.... no fakt, ale tu nie chodzi o taki magnes, tu bardziej można porównać muchę która chodzi po szybie a przecież szyba też nie jest ferromagnetykiem!
Tu chodzi o przyciąganiu międzycząsteczkowym, czy atomowym i napięć powierzchniowych, i jak by nie patrzeć większość olejów ma właściwości penetrujące, a wynika to właśnie z właściwości nazwanej handlowo magnetyc,
Kenichi napisał(a):Nastepną sprawą dziwną jest to że jak może istniec możliwośc podniesienia obrotów na biegu jałowym skoro te obroty są korygowane przez komputer??
Kenichi napisał(a):dziwne że mimo iż posiadamy taką duzą liczbę uczelni wyszszych o profilach mechanicznych, metarulgicznych nikt tego niezbadał
Kenichi napisał(a):jesli by tak było to po wykręceniu świec powinniśmy bez najmniejszego trudu wprawić wał korbowy w ruch za pomocą niewielkiej siły naszej ręki
Kenichi napisał(a):czyli kożysć jest bardzo wymierna bo przedłuża żywotnośc silnika
waldek2000 napisał(a):W niektórych przypadkach mając zablokowane piercienie przez nagar można się spodziewać wzrostu ciśnienia
Kenichi napisał(a):w temperaturze 900 s.C po przez topienie cząstek ceramizera – wg mnie to troche bzdura bo nawet w okolicach pierscieni to wątpie by taka temp. wystepowała
Kenichi napisał(a):jesli pierscien jest już zablokowany przez nagar to to nawet już ceramizer niepomoże
waldek2000 napisał(a):Co wy wy z tym olejem niespuszczonym? Przecież nie jest celem jeżdżenie bez oleju ale poprawa działania silnika lub wydłużenie jego trwałości. Test jazdy bez oleju był robiony zapewne po to aby wytworzyć sztucznie bardzo trudne warunki eksploatacji, czyli niedostateczne smarowanie i małe odprowadzanie ciepła. Ja tam nie myślę jeździć bez oleju nawet pół km, ale w przypadku rozbicia miski olejowej, zgubienia korka lub nieszczelności czujnika ciśnienia oleju można przejechać kilkaset metrów bez dobrego smarowania i w przypadku silnika potraktowanego ceramizerem najprawdopodobniej poniesiemy mniejsze szkody, co miał unaocznić ten test.
Pytanie było jak to się dzieje że większość starych aut notuje poprawę ciśnienia sprężania. Podejżewam że ceramizer zmniejsza tarcie między pierścieniami a rowkami tłoka i przez to pierścienie bardziej sprężyście przylegają do powierzchni cylindra. Ale aby zadziałał to pierścienie muszą się ruszać na tłoku, w przypadku gdy pierścień będzie całkowicie zapieczony to nic nie pomoże stosowanie takich środkow. To tyle mojej teorii.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy Opinie i Poradniki