Jak przeprowadzić przewody do głośników

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Gość » 6 lis 2007, 12:07

Nie mam zielonego pojęcia jak przeprowadzić przewody między konstrukcją auta i drzwiami . tam poprost albo nie ma miejsca albo ja sie nieznam . Jeżeli ktoś to robił prosze o jakąś rade. :( DZIAŁA MI TYLKO JEDEN GŁOŚNIK W AUCIE
Gość

PostTen post został usunięty przez Gość 20 sty 2013, 01:21.
Powód: porzadki

PostTen post został usunięty przez Gość 20 sty 2013, 01:21.
Powód: porzadki

Postprzez SterylY » 6 lis 2007, 21:07

Wita, co prawda robiłem to w 626, ale w twojej może być podobnie.
1. trzeba zdjąć gumę (osłaniającą kable) biegnącą od drzwi, z kostki znajdującej się w konstrukcji auta.
2. najlepiej wepchnąć drugi koniec tej gumy w drzwi, żeby nie sprężynowała.
3. Wyjąć ile sie da kostkę z otworu w słupku(?) i rozłączyć ją.
4. w górnej części kostki, po obu stronach, jest miejsce na wywiercenie dwóch otworów (3-5mm) w zależności od kabla jaki chcesz przeciągnąć.
5. Ponieważ przeciągnięcie przez te otwory kabla o dł. ok 0,5 metra jest nieco kłopotliwe :) , ja zrobiłem to tak:
– wymierzyłem długość od głośnika, do otworu w drzwiach + ok 10cm.
– poprowadziłem przycięty kabel przez gumę osłaniającą od strony drzwi do kostki
– przeciągnąłem kabelki przez otwory w kostce i na końcu połączyłem z kabelkami czekającymi od strony auta przy pomocy zwykłej kostki elektrycznej (co by można je szybko zdemontować w razie potrzeby)
6. spiąć kostkę elektryczną w otworze w słupku , założyć gumę i gotowe

Jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcia, ale najwcześniej w sobotę

Mam nadzieję że Ci się przyda ten opis

Można też bawić się najpierw ze znalezieniem konektorów (chol..nie małych) których nigdzie nie ma, a potem wpiąć je w kostkę (zapewne jest jeszcze wolne miejsce).
Początkujący

Od: 21 sie 2007, 11:20
Auto: M6 GH 2.0 benzyna kombi 2010
i jeszcze
Mazda 626 GF 2.0 DiTD '98

Postprzez strojan » 3 gru 2007, 13:12

Witam wszystkim!!!!! Mam podobny problem jak kolega pisal wyzej: Kupilem 2 glosniki 6x9 Kennwoda i chce ja zamontowac w polce bagaznika,a co za tym idzie nie mam tam poprowadzonych kabli. W moim zamysleniu postanowilem nowimi kablami wpiac sie w kable [jakich?] glosnikow ktore zanjduja sie w drzwiach. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, a nie chce ni pourywac. Zeby to zrobic musze sciagnac nakladki plastikowe na progi tylnych drzwi, oraz slupek lewej i prawej strony.Kieruje sie wiec z tym problemem do Was, moze ktos juz sciagal plastiki z progów i slupka i moze mi podpowiedziec jak najlepiej to zrobic zeby nic nie uszkodzic. Prosze Bardzo o podpowiedz. Pozdrawiam i z gory dziekuje!!!!!
Strojan ( Mazda 323 F ). Czerwone Ferrari
Początkujący

Od: 31 sie 2007, 15:56
Auto: mazda 323 F 94r 1,5 DOHC 16V

Postprzez Raadek » 3 gru 2007, 13:53

strojan nie kombinuj tylko poprowadź nowe przewody prosto od radia do głośników!
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez strojan » 3 gru 2007, 13:59

Raadek napisał(a):strojan nie kombinuj tylko poprowadź nowe przewody prosto od radia do głośników!

Chyba bede musial tak zrobic..... ale do tego i tak musze wiedziec jak sciaganc nakladki plastikowe na prog, bo chyba najlepiej bedzie ich puscib pod progami z jednej i drogiej strony
Strojan ( Mazda 323 F ). Czerwone Ferrari
Początkujący

Od: 31 sie 2007, 15:56
Auto: mazda 323 F 94r 1,5 DOHC 16V

Postprzez Raadek » 3 gru 2007, 15:12

Możesz przeprowadzić kable tunelem,mniej roboty i krótsza droga :)
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi