Mam kłopot z ABS. Kłopot jest szczególnego rodzaju, ponieważ ABS działa. Jednak każdorazowo po wciśnięciu pedału hamulca (powiedzmy po 0,3s – czyli to nie zwarcie) zapala się kontrolka ABS. Po puszczeniu pedału kontrolka od razu gaśnie. Wywołałem kody błędów sterownika co dało w wyniku numery 11, 12, 13. Próba kasowania pamięci błędów nie daje efektów, ale jak czytam nie tylko u mnie nie przynosi to skutku. Błędy nadal pozostają w pamięci.
Usterka zaczęła się pokazywać po tym jak wyjmowałem tablicę wskaźników w celu wymiany przepalonych żarówek podświetlenia. Kody sugerują problemy z czujnikami. Przecież nie zepsuły się wszystkie trzy na raz i to podczas postoju w garażu. I nie wiem czemu kontrolka nie pozostaje zapalona cały czas jeśli problem z ABS-em rzeczywiście jest – rozumiem, że powinna świecić ciągle a nie tylko po wciśnięciu pedału hamulca. I podkreślam jeszcze raz – system działa.
Co mam zrobić z tą nieszczęsną lampką? Pomóżcie, proszę.
I jeszcze jedno. Istnieje przewód łączący sterownik ABS bezpośrednio z alternatorem. Czy to zasilanie (przez stacyjkę przecież też jest), czy może inny wynalazek?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.