Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
zapomniało mi się – ja grywam tylko w Q3, NFS MW i Civ4 – wszystko działa pod linuxem 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Hej, moj staruszek juz ledwo zipie i potrzebuje na szybko jakis tani sprzet. Przeszukalem uzywki i wpadly mi w oku dwa komputery. Jeden ma procek Athlon 1700+ a drugi Sempron 2200+, oba oczywiscie na Socket A. Jako, że nigdy nie miałem do czynienia z AMD tej generacji, to mam pytanie do was. Który lepszy? Częstotliwość taktowania jest podobna. Różnia sie chyba szyna FSB na korzyść Semprona.
Pierwszy:
http://allegro.pl/item272217832_sempron ... _dual.html
Drugi:
http://allegro.pl/item269724756_athlon_ ... r_mx2.html
Tak, wiem w obu płyty głowne są słabe, ale mam gigabyte'a na zmiane
Po głowie chodzi mi jeszcze takie cos
http://allegro.pl/item270108867_ibm_kom ... oznan.html
Moglbym wykorzystac moje stare kosci pamieci. Wiem, wiem to serwer
Kasy niestety mam mało a na czymś musze pracować i sie uczyć. Co doradzacie? Nie mam też za bardzo czasu i ochoty samemu kupować każdego elementu i go składać. Tak robiłem składając kiedyś nowe komputery. Teraz szukam gotowego narzędzia do pracy. Za tym drugim komputerem przemawia też to, że jest do odbioru pare kilometrów ode mnie i cena spadła do 270zł.
Pierwszy:

Drugi:

Tak, wiem w obu płyty głowne są słabe, ale mam gigabyte'a na zmiane
Po głowie chodzi mi jeszcze takie cos

Moglbym wykorzystac moje stare kosci pamieci. Wiem, wiem to serwer
Kasy niestety mam mało a na czymś musze pracować i sie uczyć. Co doradzacie? Nie mam też za bardzo czasu i ochoty samemu kupować każdego elementu i go składać. Tak robiłem składając kiedyś nowe komputery. Teraz szukam gotowego narzędzia do pracy. Za tym drugim komputerem przemawia też to, że jest do odbioru pare kilometrów ode mnie i cena spadła do 270zł.
Siw-y napisał(a):znowu się kłucicie który system lepszychcę okienka i już
![]()
w tej chwili interesuje mnie jaki sprzęt można wychaczyć za 4k
wczoraj próbowałem coś złożyć i w momencie kiedy miałem wszystko i 3950zł na liczniku zorientowałem się, że brakuje winblowsa i offica

<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
The devil made me do it</center>
<center>Moja "Twarzowa Książka"
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
- Od: 8 kwi 2006, 00:04
- Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99
U mnie stanęło na takiej konfiguracji:
procek Core 2 Duo E4500 BOX
płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
pamięć Kingston 2GB (2x1GB) PC800 (zmieniłem z PC667 za 20zł dopłaty)
grafika PowerColor ATI Radeon X1950Pro 256MB DDR3 Ax2
dysk Samsung (lub Seagate jak nie będzie Samsunga) 160GB Serial ATA II
zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A
Cena ciut wyższa wyszła (ale znalazłem na miejscu, to odpada wysyłka) – w sumie za to wszystko 1680zł.
Teraz tylko czekam na wypłatę
btw. Czy Radeony X2600 mają większą wydajność od X1950? Bo zauważyłem że są tańsze, a w paru sklepach proponowali mi zmianę właśnie na X2600.
procek Core 2 Duo E4500 BOX
płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
pamięć Kingston 2GB (2x1GB) PC800 (zmieniłem z PC667 za 20zł dopłaty)
grafika PowerColor ATI Radeon X1950Pro 256MB DDR3 Ax2
dysk Samsung (lub Seagate jak nie będzie Samsunga) 160GB Serial ATA II
zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A
Cena ciut wyższa wyszła (ale znalazłem na miejscu, to odpada wysyłka) – w sumie za to wszystko 1680zł.
Teraz tylko czekam na wypłatę
btw. Czy Radeony X2600 mają większą wydajność od X1950? Bo zauważyłem że są tańsze, a w paru sklepach proponowali mi zmianę właśnie na X2600.
STEffAN napisał(a):nieeeeee, zostań przy x1950 pro
no to mnie uspokoiłeś ......................................... czyli nici z oszczędności

Olałem te komputery, które przedstawiłem wcześniej. Postanowiłem kupić graty i sam coś złożyć. Jakie to wszystko teraz jest tanie
Płyta Gigabyte K8NS nForce + Sempron 2600+ (Po jakimś czasie może zamienie na Athlona 3000+)
DDR 512MB 400MHZ PC3200
Zasilacz FORTRON FSP 350-60MDN
I za to wszystko zapłaciłem ok 300zł.
Jeszcze jakas grafike za pare groszy i bedzie lux. Co myslicie o GF4 Ti 4200? Wydaje mi sie, ze to bedzie sensowniejsze niż GF FX5200 a cena taka sama. W gry raczej nie gram, no może raz na kiedy Q3 lub Diablo II dla odprezenia, ale to i na moim gracie działa
Płyta Gigabyte K8NS nForce + Sempron 2600+ (Po jakimś czasie może zamienie na Athlona 3000+)
DDR 512MB 400MHZ PC3200
Zasilacz FORTRON FSP 350-60MDN
I za to wszystko zapłaciłem ok 300zł.
Jeszcze jakas grafike za pare groszy i bedzie lux. Co myslicie o GF4 Ti 4200? Wydaje mi sie, ze to bedzie sensowniejsze niż GF FX5200 a cena taka sama. W gry raczej nie gram, no może raz na kiedy Q3 lub Diablo II dla odprezenia, ale to i na moim gracie działa
loockas napisał(a):Jakie to wszystko teraz jest tanie
fakt – kiedyś było duuuuużo droższe
Właśnie oglądam cennik podzespołów jaki wziąłem dzisiaj z jednego sklepu i złożyłem tak na szybko najtańszy zestaw (chociaż ceny są nienajniższe):
Sempron 1.9GHz na AM2
płyta główna pod AM2
DDR 512GB
DVD-RW
dysk 160 GB
grafika ATI 9600PRO
obudowa z zasilaczem 350W
razem – 910 zł

do tego LCD 15" za 380zł

Grzyby napisał(a):DDR 512GB
Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
Grzyby napisał(a):razem – 910 zł szok
do tego LCD 15" za 380zł
No ładnie... kiedyś komputer to było minimum 3kzł. Za swój zapłaciłem 4,5kzł, miał jeszcze płyte w formacie AT
loockas napisał(a):Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
oj sie machłem

Grzyby napisał(a):loockas napisał(a):Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
oj sie machłem
spoko, już niedługo
dziś znalazłem stare z przed 10 lat pisemko kupowane prze ojca z poradami nt. kompów – zalecana wielkość HDD w nim opisana wynosiła 810MB ale jeśli Twoje programy tworzą dużą liczbę zbiorów warto zaopatrzyć się w dysk 2GB

<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
STEffAN napisał(a):4 Ti o wiele lepszym jest wyborem od FX5200
jak yoda mówić zaczynasz przyjacielu

Czolgista napisał(a):dziś znalazłem stare z przed 10 lat pisemko kupowane prze ojca z poradami nt. kompów – zalecana wielkość HDD w nim opisana wynosiła 810MB ale jeśli Twoje programy tworzą dużą liczbę zbiorów warto zaopatrzyć się w dysk 2GB z innych porad dowiedziałem się, że nie warto już kupować kart graficznych które mają mniej jak 1MB a zalecane są takie z 2MB pamięci ram...
"W 1968 wystarczyła moc obliczeniowa dwóch C-64 aby posłać rakiete na księżyc.
Dzis potrzeba siły obliczeniowej C2D 2GHz aby odpalić Windows Vista... coś poszło nie tak."
loockas napisał(a):kiedyś komputer to było minimum 3kzł
ja za swój pierwszy, było to: Pentium 166MMX ( rakieta