Jakie zimówki założyć?
vlaad napisał(a):z tego co wiem to standardowe 18'' mają 45, a nie 40.
z drugiej strony faktem jest, że 45 jest mało, są średnio o 100-200 pln droższe niż 40, a dodatkowo żadna 45 nie ma takiego wybajerzonego bieżnika jak Yokohama PA01 225/40ZR18
Mowimy o offsecie felgi 40mm (ET = Einpresstiefe) czyli odleglosc mocowania od geometrycznego srodka felgi a nie o profilu opony
pzdr
- Od: 13 lip 2007, 13:18
- Auto: RX-8 Revolution SP
Znacie jakies sklepy Internetowe gdzie kupie felgi 17" do RX8? Zlozylem w pazdzierniku zamowienie na felgi MOMO w felgi-opony.com, jednak sklep okazal sie nieprofesjonalny i nie przyslali mi felg, ktore wg wczesniejszych zapewnien mialem na 100% dostac. Na opony.com tez obecnie maja felgi tylko w teorii. 
felgi, <a href="http://opony-samochodowe.com">opony samochodowe</a> sklep
- Od: 27 maja 2007, 19:16
- Auto: Mazda RX-8 Rev Reloaded 192hp
niewyspany napisał(a):Znacie jakies sklepy Internetowe gdzie kupie felgi 17" do RX8? Zlozylem w pazdzierniku zamowienie na felgi MOMO w felgi-opony.com, jednak sklep okazal sie nieprofesjonalny i nie przyslali mi felg, ktore wg wczesniejszych zapewnien mialem na 100% dostac. Na opony.com tez obecnie maja felgi tylko w teorii.
Ja w tym samym sklepie probowalem zamowic Alessio Turbo, na drugi dzien na szczescie odpisali ze nie moga zrealizować zamowienia. Gorzej z netcar.pl – we wtorek zamowilem te same felgi a dopiero dzisiaj w sobote (sic!) odpisali ze niestety nie maja na stanie ani u producenta – az pieciu dni potrzebowali zeby to stwierdzic! Gdyby nie ceny to bym olał sklepy internetowe i kupil normalnie, ale ci "normalni" golą frajerów niemiłosiernie.
pzdr
no zgadza sie, normalnie ceny sa o wiele wieksze.
a jesli chodzi o sklepy internetowe, to ja robie tak , ze szukam na stroni numeru tel. i rozmawiam bezposrednio ze sprzedawca wtedy odrazu wiem co maja a czego nie maja. gdybym mial czekac az mi odpisza na maila to pewnie czekalbym spooro czasu.
a jesli chodzi o sklepy internetowe, to ja robie tak , ze szukam na stroni numeru tel. i rozmawiam bezposrednio ze sprzedawca wtedy odrazu wiem co maja a czego nie maja. gdybym mial czekac az mi odpisza na maila to pewnie czekalbym spooro czasu.
- Od: 12 lis 2007, 17:50
- Auto: RX-8
Wreszcie znalazlem sklep, w ktorym maja na stanie felgi AEZ Xylo 7,00x17" rozstaw 5x114,3. Jednak występują dwie wersje ET: 40 oraz ET: 48 i nie wiem, ktora bedzie odpowiednia. Jakas podpowiedz?
pozdrawiam
pozdrawiam
Marcin-RX napisał(a):no i dzisiaj juz wiem, 16" nie wchodza.
wiec szukam na gwalt jakis 17 bo sniegu przybywa..
Kurde, co za pech
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson

"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson

niewyspany napisał(a):Wreszcie znalazlem sklep, w ktorym maja na stanie felgi AEZ Xylo 7,00x17" rozstaw 5x114,3. Jednak występują dwie wersje ET: 40 oraz ET: 48 i nie wiem, ktora bedzie odpowiednia. Jakas podpowiedz?
pozdrawiam
A jaki to sklep?
I mam jeszcze pytanie: jak to jest z dopasowywaniem szerokosci opony do szerokosci felgi? Ja planuje kupic felgi 7.5 cala do opon 225? czy to nie za malo? (felga wychodzi ok 19 cm) Czy do takich opon moge uzycfelg 8.0?
pzdr
Marcin-RX napisał(a):mam jeszcze jedna prosbe, ktore opony beda lepsze :
215/55/17
225/50/17
225/45/17
Jak do 17-tek to chyba 50? Nie znam sie jeszcze za dobrze ale taki profil podobno pozwala zachowac standardowy przeswit + licznik predkosci (?) Z tego co wyczytalem to na zime lepsze sa węzsze opony – ze niby nacisk na cm wiekszy stad lepsza przyczepnosc. Ja tam sie na fizyce uczylem ze wieksza powierzchnia lepiej wplywa na wspolczynnik tarcia dynamicznego ale moze to jakas inna fizyka byla
Marcin-RX napisał(a):felgi juz mam , teraz tylko szybko opony musze kupic
Ja mam dokladnie odwrotnie
pzdr
Im ciensza opona zimowa tym lepsza, do 17stek ja bym wybral z tych 225/50/17 ze wzgledu na profil. Ale lepsze by byly 220/50/17.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::

aybabtu napisał(a):A jaki to sklep?
I mam jeszcze pytanie: jak to jest z dopasowywaniem szerokosci opony do szerokosci felgi? Ja planuje kupic felgi 7.5 cala do opon 225? czy to nie za malo? (felga wychodzi ok 19 cm) Czy do takich opon moge uzycfelg 8.0?
pzdr
Sklep gdzie maja AEZ to www.novax.pl . Takze w opony.com maja na stanie felgi 17" do Rx8 ale tylko Ronal. Natomiast jesli chodzi o szerokosc felg odpowiednia do opon to wejdz na www.momo.com, nastepnie katalog i wheel wizard, wybierz Mazde RX-8 i pokaze sie tabelka z rozpiska do jakich felg jak szerokie opony mozesz zastosowac.
pozdrawiam
Marcin-RX napisał(a):mam jeszcze jedna prosbe, ktore opony beda lepsze:
215/55/17
225/50/17
225/45/17
felgi juz mam , teraz tylko szybko opony musze kupic
Wahalem sie pomiedzy 215/55/17 a 225/50/17 i po lekturze rx8club.com zdecydowalem sie na 215/55/17.
Chcielibysmy sprostowac niekorzystna dla nas opinie Pana Niewyspanego dotyczaca felg MOMO.
Ostatnio edytowano 20 gru 2007, 14:59 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
niewyspany napisał(a):Znacie jakies sklepy Internetowe gdzie kupie felgi 17" do RX8? Zlozylem w pazdzierniku zamowienie na felgi MOMO w felgi-opony.com, jednak sklep okazal sie nieprofesjonalny i nie przyslali mi felg, ktore wg wczesniejszych zapewnien mialem na 100% dostac. Na opony.com tez obecnie maja felgi tylko w teorii.
Nasze sprostowanie:
Chcielibysmy sprostowac niekorzystna dla nas opinie Pana Niewyspanego dotyczaca felg MOMO. Felgi zostaly dostarczone po okolo miesiacu oczekiwania a wynikalo to nie z naszej nierzetelnosci a czasem oczekiwania na sprowadzenie tych felg z zagranicy. Niestety glowa muru nie przebijemy i jak salomon z pustego nie nalejemy, jezeli czegos nie ma w Polsce to oczywistym jest ze czas oczekiwania zawsze sie wydłuża a w przypadku produktów Włoskich bywa czasem niepoliczalny. Pozdrawiamy wszystkich felgi-opony.com
-
Gość
felgi-opony.com napisał(a):Jezeli czegos nie ma w Polsce to oczywistym jest ze czas oczekiwania zawsze sie wydłuża a w przypadku produktów Włoskich bywa czasem niepoliczalny. Pozdrawiamy wszystkich felgi-opony.com
Skoro to takie oczywiste, ze czas sie wydluza to nie rozumiem dlaczego w rozmowie telefonicznej poinformowano mnie, ze felgi dostane najpozniej 15 listopada (czyli po 14 dniach od zlozenia zamowienia). Po miesiacu jak wspomniano otrzymalem zamowione felgi, co potwierdzam zalaczajac kilka zdjec juz zalozonych:
Momo Corse RPM Silver 7,5x17" + Vredestein Wintrac Xtreme 215/55/17

pozdrawiam