Kupno samochodu zagranicą (D,NL,F,USA)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Puhcio » 16 maja 2007, 17:37

Ja jestem zdania, że lepiej zapłacić więcej, ale mieć zadbany samochód.
W tzw. "padaki" trzeba dużo włożyć pieniędzy, by doprowadzić do sensownego stanu. W ogólnym rozrachunku wychodzi drożej.

Ale niektórzy kupują jak najtaniej, a później sami remontują. Jak ktoś ma tanie części, albo zapał ... czemu nie ?
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez PNOmi » 17 maja 2007, 01:06

Puhcio napisał(a):Ja jestem zdania, że lepiej zapłacić więcej, ale mieć zadbany samochód.
W tzw. "padaki" trzeba dużo włożyć pieniędzy, by doprowadzić do sensownego stanu. W ogólnym rozrachunku wychodzi drożej.

Ale niektórzy kupują jak najtaniej, a później sami remontują. Jak ktoś ma tanie części, albo zapał ... czemu nie ?

Generalnie ja juz jestem od jakiegos czasu zdecydowany na kupno w Niemczech i calkowicie podzielam zdanie. Natomiast bylem ciekaw czy ktos mi wytlumaczy ze to glupie. Jesli nie to mam 100 % pewnosc.
PNOmi

Postprzez Adaś » 17 maja 2007, 14:44

większość Mazd z ogłoszeń i tak jest z Niemiec lub dalej:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez PNOmi » 17 maja 2007, 16:34

Adaś napisał(a):większość Mazd z ogłoszeń i tak jest z Niemiec lub dalej:)

I innych samochodow do przedarzy tez i to normalne. Moge kupic od handlarza taniej w Niemczech ale da to taka pewnosc jak tutaj. Szybko sie ucza od nas hehe.
PNOmi

Postprzez lucas_ka » 26 maja 2007, 00:50

Ładne i zadbane auto bedzie zawsze drozsze w niemczech niz u nas. Ludzie nie potrafia zrozumiec tego ze iemcy to nie sa idioci i nie sprzedaja samochodów tanio tylko dlatego ze maja juz siedem lat, a wszystkie te co u nas sa tansze niz zadbane egzemplaze w niemczech musiały miec jakas wade przez która niemiec obnizył jego cene.
Forumowicz

Od: 17 lis 2006, 00:38
Auto: Mazda 6 2,0 citd

Postprzez Lukano » 26 maja 2007, 22:45

lucas_ka napisał(a):Ładne i zadbane auto bedzie zawsze drozsze w niemczech niz u nas. Ludzie nie potrafia zrozumiec tego ze iemcy to nie sa idioci i nie sprzedaja samochodów tanio tylko dlatego ze maja juz siedem lat, a wszystkie te co u nas sa tansze niz zadbane egzemplaze w niemczech musiały miec jakas wade przez która niemiec obnizył jego cene.

Zgadza się, najlepiej jak tą wadą jest zgniecenie w błotniku jak u mnie ;) Bo jak coś z silnikiem to już źle. błotnik u nas zrobi się taniej niż w Niemczech.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez niewyspany » 27 maja 2007, 21:21

Witam
Przymierzam sie do zakupu nowej Mazdy RX-8. Rozwazam zakup w Niemczech i w zwiazku z tym mam takie pytania:

1. RX8 w wersji 231km kosztuje u dealerow 36tys euro natomiast na mobile.de oraz autoscout.de mozna znalezc nowe RX8 231km bez przebiegu w cenach od 28tys euro. Skad taka znaczna roznica, gdzie jest haczyk?

2. Czy na RX8 obowiazuje akcyza 3,1% czy 13,6% jak dla silnikow powyzej 2000 ccm?

pozdrawiam forumowiczow

Dołączyłem do właściwego tematu. Adaś
Początkujący

Od: 27 maja 2007, 19:16
Auto: Mazda RX-8 Rev Reloaded 192hp

Postprzez Gość » 11 lip 2007, 16:07

Witam.
Mam zamiar wybrać się po auto za granicę, w tym celu proszę o opinię na temat tej firmy sprowadzającej auta z Beneluxu. Czy ktoś z Was korzystał z ich usług ? szczególnie do forumowiczów z Lublina prośba o opinię

www.auto-camp.pl

Pozdrawiam

temat edit by Adaś
Gość

Postprzez Markiz » 12 lip 2007, 10:20

ja jak nic nie znajdę dla siebie to chyb az nimi pojedę.
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:53
Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS

Postprzez Gość » 13 lip 2007, 22:58

Też nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza w kraju. Teraz w środę jadą, Markiz dołączasz do mnie ? :D
Edit
No niestety nie pojechałem z nimi gdyż po umowieniu sie z czlowekiem na tydzien wczesniej gdzie byly wolne miejsca na wyjazd dwa dni przed terminem wyjazdu koleś mówi że przykro mu ale nie ma wolnych miejsc...
Także ja z usług tej firmy na pewno juz nie skorzystam, może komuś innemu sie uda dogadać ja zrezygnowałem widząc takie podejście i wcale tego nie żałuję
Pozdro
Ostatnio edytowano 19 lip 2007, 09:31 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
Gość

Postprzez ziggy » 16 lip 2007, 07:40

ja sie przejedziecie z nimi to proszę o opinie na forum – chyba bedzie wiecej zainteresowanych bo w mazdach w polsce nie ma wyboru, tak jak ja szukam 626 po 2000 r

pozdr
rt
Początkujący

Od: 18 kwi 2007, 10:35
Auto: Hi-tec rozm 42

Postprzez Blase » 10 lis 2007, 02:45

Witam
Jako że jestem właśnie na etapie poszukiwania upragnionego samochodu, a dolar tak nisko stoi że aż prawie leży, zainteresowałem się możliwością zakupu w USA. W internecie można znaleźć oferty firm które się tym zajmują, takich jak np:
http://usaautosystem.pl/
http://www.crashescars.com/pl/main

Wiem że są na forum osoby które mają auta zza oceanu i interesuje mnie czy ceny (głównie za transport) które prezentują rzeczone firmy są w miarę uczciwe, oraz opinie na temat czy lepiej ściągnąć auto używane, czy też uszkodzone (a jeśli takie to z jakimi uszkodzeniami oraz czy naprawę w całości przeprowadzać w PL, czy też warto polecić coś zrobić już w USA, jak z dostępnością części do amerykańców – czy euro też będą pasować, czy też nie bardzo?).

Nie mam żadnej rodziny/znajomych którzy mogliby mi dopomóc w zakupie po tamtej stronie, więc będę musiał zdać się na "profesjonalną" pomoc, chyba że któryś z klubowiczy ma możliwość udzielić takiej pomocy.

Czy w USA występuje wersja liftback? Z tego co widziałem w ogłoszeniach to same sedany i kombi.

Wiem że dużo tych pytań, ale temat poważny więc trzeba :D

Z góry dzięki za wszelkie informacje/spostrzeżenia!
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 2 lis 2007, 23:49
Auto: Mazda 6 2,3 Hatchback '07

Postprzez gari » 10 lis 2007, 04:14

Blase napisał(a):Czy w USA występuje wersja liftback?

jest ich niewiele ale sa :)
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez CAM-VID » 10 lis 2007, 11:18

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2007, 16:18
Auto: z ptaszkiem w kółku

Postprzez michalab » 10 lis 2007, 12:57

Witam,

moj pierwszy post na forum.

Zna ktos autobrokera autocc?

Ceny mają zachęcające:
http://autocc.pl/wrapper/index.php?file_wrap=Mazda.htm

Warto u nich kupic M6?
Wyglada, ze sprowadzaja z Litwy lub Lotwy

Z tego co sie orientuje to do ceny trzeba doliczyc
1200 za transport
800 za rachunek powierniczy
i chyba 700 za recykling

czyli w sumie jakies 3000

Chcialbym wersje 2.0 2.0 75 Year Edition, generalnie od Active rozni sie brakiem zmieniarki, bose i ksenonow. Akurat jestem w stanie z nich zrezygnowac zeby nie doplacac 5500.
michalab

Postprzez Grzesiu » 10 lis 2007, 14:49

a uzywana m6 Cie interesuje?
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez michalab » 10 lis 2007, 17:20

Tylko nowa.
michalab

Postprzez momores » 10 lis 2007, 19:55

Jak szukałem auta dla siebie to z acc nie mogłem się dogadać tzn. ze wszystkim robili łaskę i odniosłem wrażenie że nie zależy im na kliencie. A to nie było kompetentnego człowieka do rozmowy o cenie, a to proszę zadzwonić za trzy dni, a na koniec się okazało, że nie ma możliwości zakupu konkretnej wersji i trzeba brać to co jest u dealera w Estonii. Po dwóch tygodniach odpuściłem i kupiłem auto takie jakie chciałem w dobrej cenie w Mazda Frey Kraków i jestem bardzo zadowolony :)

Od: 31 gru 2006, 20:36
Auto: M6 GY MZR-CD 143kM ACTIVE `07

Postprzez pinky » 15 lis 2007, 12:01

Ja załatwiałem auto przez crashescars.com/pl dokładnie przez firmę BIDUX, ceny są ok o ile nie trafisz transportu na terenie usa jakiegoś drogiego. Prowizja to 500$ więc nie jest za wysoka, a reszta to już rozformowanie kontenera w Polsce 950zł, przesłanie dokumentów z usa 150zł i pozostałe opłaty. Jak już upatrzysz sobie jakąś sztukę to warto sprawdzić w Carfaxie i zamówić dodatkową ekspertyzę u nich koło 20-40$, bo na zdjęciach nie zawsze wszystko widać.

Ja sciągałem mazda 6 sedan 2.3i wersja VE z dodatkami, rok 2007 przebieg 10tyś mil. Wyszło mi po wszystkich opłatach 50tyś zł, cena w Polsce podobnego 110tyś zł ;)
ex MSP
Forumowicz

Od: 9 mar 2005, 17:11
Auto: FD3S, SE3P, NC1

Postprzez Blase » 15 lis 2007, 17:52

pinky napisał(a):a sciągałem mazda 6 sedan 2.3i wersja VE z dodatkami, rok 2007 przebieg 10tyś mil. Wyszło mi po wszystkich opłatach 50tyś zł, cena w Polsce podobnego 110tyś zł

Ściągałeś uszkodzony czy niebitą używkę? Cena bardzo dobra a nawet celująca z tego co widzę ;)

Mógłbyś napisać jak wygląda procedura ściągania poprzez tą firmę, bo czytając opis na stronce nie wszystko wydaje się jasne, a dzwonić będę dopiero za tydzień jak będę w PL...

Sam wyszukiwałeś i licytowałeś auto? Jaki jest udział firmy w tym wszystkim, a ile musisz sam załatwić?

pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 lis 2007, 23:49
Auto: Mazda 6 2,3 Hatchback '07