Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez iiyama » 8 lis 2007, 23:52

vista jest [tiiit] programem i tylko matołki, które mało się znają , chcą mieć SWOJE zdanie.!!! ( bo ktoś tam mówił, że vista to...)
to tyle i nie kłócić się proszę. :) i nie robić OT.

Co do zmiany języka – Można to tylko zrobić w wersji Vista Ultimate ( można sobie pobrać ok. 24 rózne języki – za darmo!!!)

Najczęsciej w laptopach jest wersja Basic lub Premium – więc nic nie zrobisz !!!!
Możesz go wyrzuć, hehe znaczy skasować system.

Jeśli zainstalujesz Viste wersja z językiem POLSKIM, to nie będzie pasowac KOD z wersji ENG.
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
Forumowicz

Od: 3 paź 2005, 10:20
Auto: ASZ+

Postprzez iiyama » 8 lis 2007, 23:59

[quote="Udesky"], lecz jest tam system Windows Vista w wersji angielskiej, z tego co mi mówił sprzedawca można zmienić język na polski, ale trzeba by mieć płytkę z Vista PL, [quote]

BZDURA, chciałbym to zobaczyć – idż do tego kolesia i zaśmiej mu się w twarz.
(jeśli to nie jest Ultimatum vista – raczej na pewno) Niech to zrobi cfaniak jeden, życze mu powodzenia. Będziesz miał ubaw po pachy.
Forumowicz

Od: 3 paź 2005, 10:20
Auto: ASZ+

Postprzez GofNet » 9 lis 2007, 01:04

Nie wiem, jak jest w Vista (nie korzystałem z niego i nie będę, aż pojawi się z SP1 w serii), ale w XP Pro można dodać języki. Standardowo w wersji PL jest język polski i angielski, między którymi przełączamy się przy użyciu skrótu lewy ALT+SHIFT. W XP Pro języków dostępnych jest kilkadziesiąt. Sądzę, że w Vista oczywiście interface się nie zmieni, lecz język obsługi edytorów, itp. można określić w odpowiedniku XP: Opcje regionalne i językowe w Panel sterowania.

Może być tak, że faktycznie będzie język DE, EN, czy FR, a PL nie będzie, ale warto sprawdzić. No chyba, że oczekujesz zmiany języka interface, a o tym możesz już teraz zapomnieć. Tylko Vista PL ;).

Zerknij jeszcze na to:
<czytaj> Zmiana języka interfejsu dla MS Vista Ultimate i Enterprise
<czytaj> Microsoft – Zmiana języka interfejsu dla MS Vista Ultimate i Enterprise

Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Sylwek_626 » 9 lis 2007, 08:24

iiyama napisał(a):vista jest [tiiit] programem i tylko matołki, które mało się znają , chcą mieć SWOJE zdanie.!!

A co w nim takiego zaj... ze ładne okienka są ? że ikonki się zmieniły ? że niczego znaleźć nie można w ustawieniach . Jak kupisz sobie Bluetootha na USB to sterowników nie znajdziesz ?
Gier jeszcze nie instalowałem ,bo nie mam czasu , myśle jednak że będą problemy z instalką ,zresztą po co jak VISTA wykorzystuje mnusto pamięci to pewnia gra już nie pociągnie.

Myśle jednak że każdy ma prawo do WłASNEGO ZDANIA !!!
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
Forumowicz

Od: 19 gru 2006, 09:29

Postprzez nemi » 9 lis 2007, 09:14

Sylwek_626 napisał(a):A co w nim takiego zaj... ze ładne okienka są ?

Nowa funkcjonalność oraz:
Sylwek_626 napisał(a):że niczego znaleźć nie można w ustawieniach

wszystko jest sensownej zrobione, ale inaczej, niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni i stąd problem.

Sylwek_626 napisał(a):Jak kupisz sobie Bluetootha na USB to sterowników nie znajdziesz ?

??
U mnie wystarczyło wsadzić do kompa i żadnych sterów nie trzeba – nic się nawet nie instalowało.

Jest bardzo efektowna (jak nowa Mazda 6 :D), ma kilka fajnych bajerków jak przeglądanie fotek, własne ustawienia wielkości ikon itp. itd.

iiyama napisał(a):vista jest [tiiit] programem

<czytaj>

Poza tym rewelacyjnie szybko wstaje po hibernacji systemu – aż byłem w szoku.

Jedna wada: pożera zasoby systemowe, przez co niektóre rzeczy jestem zmuszony robić w Windowsie XP – mój sprzęt po prostu nie daje rady z Vistą :( (Pentium M 1.8 GHz, 1 GB RAM, Geforce 7300 GO 256 MB).
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez cob_ra » 9 lis 2007, 11:08

<jupi> juz jedzie UPS-em oby dotarł jak najszybciej
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez brii » 9 lis 2007, 18:17

<spoko>
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Udesky » 9 lis 2007, 19:45

dzięki chłopaki za podpowiedź zaraz się za to wezmę i zobaczę co z tego wyjdzie. Vista faktycznie na pierwszy rzut oka jest tragiczna, ale po paru chwilach zaczyna sie wszystko klarowac, a po jeszcze dłuższej chwili wszystko jest [jakie?] jak w XP. A sprzęt myślę że będzie dawał rady (AMD Turion 2x64 2.0GHZ, 4GB ramu, 200GB HDD i Radeon HD2600 256MB), ale faktycznie pamięci pożera masę ok 1GB ramu.

P.S. Moja wersja Wina to Vista Home Premium, wiec lepsza od Basic ale gorsza od reszty.
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez brii » 9 lis 2007, 22:48

Wow – czyli Vista posiada funkcjonalność GNOME sprzed kilku lat <lol> A do tego pochłania tyle zasobów <szok>
Przecież Pentium M 1.8 to potężny proc który naprawdę wiele potrafi... 1GB RAM to też ogromna ilość pamięci... Co ten system daje takiego, że warto poświęcić aż tyle??

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Riki » 10 lis 2007, 00:43

cob_ra napisał(a):juz jedzie UPS-em oby dotarł jak najszybciej

Życzę Ci tego :) ale.... ja mam niemiłe wspomnienia z UPS-em <lol> :P płacisz za szybką przesyłkę a towar dostajesz w odleeegłym terminie :|
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez cob_ra » 11 lis 2007, 10:40

Riki napisał(a):cob_ra napisał:
juz jedzie UPS-em oby dotarł jak najszybciej

Życzę Ci tego ale.... ja mam niemiłe wspomnienia z UPS-em płacisz za szybką przesyłkę a towar dostajesz w odleeegłym terminie

no ja juz dzis siedze wreszcie normalnie przy lapku i pisze, a nie jak przez 2 miechy rysikiem.
Powiem szczerze ze z UPS jestem zadowolony, cały czas dostajemy paczki i zawsze z rana. Lapek został wysłany 8 późnym popołudniem a wczoraj o 9 juz był u mnie w firmie.
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez nemi » 12 lis 2007, 08:52

brii, po prostu należysz do zagorzałych przeciwników Microsoftu i już :P

A tak z innej beczki – sprawdziłem w pracy ile wytrzyma Windows XP bez restartu. No i po 25 dniach zaczyna mi wyświetlać "Kabel sieciowy został odłączony" + kilka-kilkanaście ikonek z przerwanym połączeniem. Poza tym działa bez zarzutu.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 13 lis 2007, 11:06

nemi napisał(a):brii, po prostu należysz do zagorzałych przeciwników Microsoftu i już

Nie jestem zagorzałym przeciwnikiem – też niekiedy MS używam, ale niektórych rzeczy bez argumentów innych niż marketingowe nie mogę zrozumieć...

Forumowicz

Postprzez Siw-y » 16 lis 2007, 19:52

Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Czolgista » 16 lis 2007, 20:43

chce kupić gotowy zestaw? Kto takie rzeczy w dzisiejszych czasach jeszcze robi :P
rzeby to jeszcze było wiadomo jakich producentów są poszczególne podzespoły (ja w tych linkach sie nie mogę doczytać) bo to przecież jest nie bez znaczenia jeśli chodzi o wydajność i awaryjność ;)

jedno co mogę poradzić to raczej unikanie MoBo z chipsetem VIA – wprawdzie są gorsze rzeczy (ale o traumatycznych doświadczeniach nie chcem tu pisać ;) ) ale za niewiele większe pieniądze można zawsze mieć płytę z chipsetem nVidia nForce... zdecydowanie bym to polecał :)

(poniżej 1GB ram też nie warto w ogole teraz schodzić a widze, że jeden zestaw ma tylko 512mb pamięci...)

Jakby napisał do czego chce używać tego kompa i do jakiej kwoty ma być (i czy z monitorem itp. czy sama skrzynka...) to coś więcej będzie można poradzić :)

EDIT: ostatni zestaw jest za 1900zł i tylko 160GB dysk, 1GB ram i zintegrowana grafika? to jakiś żart – ostatnio taki zestaw (chciałem sprawdzić za ile min, mozna coś złożyć jakoś działającego) za ok. 1000zł poskładałem na stronie komputronika :|
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez Siw-y » 16 lis 2007, 20:57

z tego co wiem to głównie praca biurowa, czasem jakaś gierka, film
wypytam się dokładniej do czego i po co
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez brii » 16 lis 2007, 21:33

Siw-y – jak chcesz kupić coś gotowego to tylko Dell, HP/Compaq lub IBM, to co pokazałeś to najzwyklejsze składaki z doszytą marką ;)

Forumowicz

Postprzez Sokool » 16 lis 2007, 22:45

brii napisał(a):to tylko Dell, HP/Compaq lub IBM

To nie laptop ma być do kupienia :P
Poza tym zrób tak jak proponujesz to przepłacisz 3 razy za markę :P
Zakup gotowego kompa w sklepie według mnie nie ma totalnie sensu. Nie dość że wyjdzie drożej jak samodzielne złożenie to jeszcze przy każdej ewentualnej zmianie będą kasować (bo komp ma pewnie plombę).
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez brii » 17 lis 2007, 00:28

Sokool – rozbierałeś kiedyś i używałeś MARKOWGO kompa stacjonarnego??
Wbrew pozorom jest dużo różnic i cena nie wynika z niczego...
Analogia do świata samochodów – po co kupować Mazdę 6 czy BMW 5, skoro Fiatem SC też dojedziesz na miejsce?? :)
Jeszcze jedna analogia – czym lepiej na codzień jeździć:
– komfortowym samochodem wyższej klasy z silnikiem 185KM
– średnim samochodem niższej klasy z silnikiem 200KM
??
Moc procka czy grafiki to nie wszystko. Płyty główne tak renomowanych producentów są specjalnie optymalizowane i często one same z siebie potrafią podbić wyniki zestawu o kilka % w porównaniu ze składakami (i zużywają mniej prądu) :)
Sokool napisał(a):przy każdej ewentualnej zmianie będą kasować (bo komp ma pewnie plombę).

IBM i plomba <glupek2> – oni nawet piszą w swoich serwisach internetowych (a często nawet pokazują animacjami) jak grzebać w kompie :)
Jeśli kupuje się komputer stacjonarny na 5 lat to warto zainwestować w lepszą markę – będzie ciszej, zawsze będzie dobre chłodzenie, wentylatory się nie zatrą, zasilacz napewno wyrobi, warunki gwarancji są rewelacyjne – wg. mnie warto jeśli nie będziesz kompa składał sam :)
Jeśli Siwemu nie zależy na mega wydajności a bardziej na wygodzie i spokoju to lepiej kupić firmówkę, ale taką naprawdę firmową :)
Ostatnio edytowano 17 lis 2007, 00:58 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Mev » 17 lis 2007, 00:39

Zgadzam się tutaj w 100% z brii – jest dokładnie tak jak mówisz :)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500