Wycie skrzyni biegów

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez no_fear » 7 lis 2007, 11:07

Od kilku miesięcy mam takie objawy – na biegu jałowym przy wyciśniętym pedale sprzęgła słychać wycie. Po wciśnięciu sprzęgła – wycie ustaje.
Podczas jazdy (na każdym biegu) również słychać owe wycie.
Dodam, że olej w skrzyni był wymieniany – wrażenia słuchowe bez zmian.
Skrzynia chodzi bardzo precyzyjnie, lekko i bez zgrzytów.

Sprawę zignorowałem bo autko jeździło i nadal jeździ bez zarzutu, ale obecnie mam czas i chęci pozbyć się tego upierdliwego dźwięku.

Co to może być?
a) łożysko oporowe sprzęgła ?
b) łożyska w skrzyni biegów (np. te na wałku sprzęgłowym) ?

Ja obstawiam opcje b...

Pytanie – ile jest łożysk w skrzyni w BA Z5 ? jakie są ich oznaczenia? i czy trzeba wyjąć skrzynie, żeby je wymienić?

z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Sprzedam: aparat P5 z cewką zewnętrzną by "Tadziol"
Obrazekwww.SPAmobile.pl
Forumowicz

Od: 1 lis 2006, 15:47
Auto: Galaxy MK2 2.3

Postprzez LUP » 7 lis 2007, 16:43

Ja obstawiam opcje b...

A ja a... Wygrałem? :)

LUP
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
Forumowicz

Od: 31 paź 2004, 11:50
Auto: 323

Postprzez Briareos » 7 lis 2007, 19:01

no_fear napisał(a):czy trzeba wyjąć skrzynie, żeby je wymienić?

Jeśli jesteś w stanie rozebrać, wymienić łożyska i poskładać skrzynię nie wyciągając jej z auta to choćbyś nic innego nie umiał, masz robotę w każdym warsztacie samochodowym :P

To może być łożysko oporowe i od tego najłatwiej zacząć. Szczególnie jak sprzęgło nie było dawno wymieniane, od razu wszystko zrobić. I tak trzeba :) A jak nie pomoże to można się dalej martwić.
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez no_fear » 7 lis 2007, 19:28

LUP napisał(a):
Ja obstawiam opcje b...

A ja a... Wygrałem? :)

LUP

pomogłeś mi stary dzięki na prawde
Briareos napisał(a):
no_fear napisał(a):czy trzeba wyjąć skrzynie, żeby je wymienić?

Jeśli jesteś w stanie rozebrać, wymienić łożyska i poskładać skrzynię nie wyciągając jej z auta to choćbyś nic innego nie umiał, masz robotę w każdym warsztacie samochodowym :P

To może być łożysko oporowe i od tego najłatwiej zacząć. Szczególnie jak sprzęgło nie było dawno wymieniane, od razu wszystko zrobić. I tak trzeba :) A jak nie pomoże to można się dalej martwić.

fakt palnąłem gafe <ganja>

Ale ponawiam pytanie – ktoś się orientuje ile jest łożysk w skrzyni i jakie są ich oznaczenia?
Sprzedam: aparat P5 z cewką zewnętrzną by "Tadziol"
Obrazekwww.SPAmobile.pl
Forumowicz

Od: 1 lis 2006, 15:47
Auto: Galaxy MK2 2.3