Przepraszam, że zakładam kolejny temat o czujniku temperatury silnika, ale przeczytałem wszystkie możliwe posty o tym temacie i mam małe wątpliwości.
Moja Mazda ma silnik 1.6 16v SOHC z 92 roku.
W związku z pojawiającym się błędem odczytanym z komputera o numerze 9 więc kupiłem czujnik i chcę go wymienić.
W wielu postach pisze się, że jest on pod układem zapłonowym, u mnie nic tam nie ma. Ma on mieć zieloną wtyczkę. Na termostacie mam coś podobnego do czujnika, ale ma tylko jeden kabelek i jeden styk we wtyku. Więc to chyba od wentylatora. Znalazłem u siebie zielony wtyk za wtryskami wkręcony w silnik, a w zasadzie chyba tak jakby w część kolektora ssącego (zaznaczam, mogę się mylić bo nie jestem mechanikiem i nie potrafię dokładnie opisać elementów:) )
Dlatego też, zrobiłem parę zdjęć i tutaj je zamieszczę. Proszę mi powiedzieć czy ten zielony wtyk to jest czujnik temperatury silnika? Na zdjęciach zaznaczony jest też ten z pojedynczym kablem na termostacie.

Proszę o wskazanie miejsca gdzie jest czujnik, chciałbym go jutro wymienić jak mi się uda :–)
Dziękuję!