Mazda MX-3 (EC) – Opinie i Informacje

Mazda MX-3 1991–1998

Postprzez brii » 11 wrz 2007, 19:08

Znaczy się lampy też??
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez devilek84 » 13 wrz 2007, 18:50

Właśnie zakupiłem MX 1,8 V6 z 92 roku wersja USA(choć nie wiem czy to istotne) i powiem wam,że części nie są drogie jak na japończyka bo orientuję się ile kosztują części do Sonaty i innych.Polecam ten samochód każdemu,kto lubi być indywidualistą i zostawiać niemieckie samochody na światłach <diabełek>
devilek84

Postprzez mlody1921 » 3 paź 2007, 17:30

mam pytanie duży problem jest z przełożeniem deski z starej na nową ? z 1,616v do 1,8v6 ???
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Gość » 14 paź 2007, 18:11

Witam, niedawno kupiłem Mazdę MX-3, w której niestety silnik nie jest w najlepszym stanie. Mam pytanie, czy wie może ktoś jaka jest przyczyna jeżeli wrzucając luz w aucie skaczą obroty i zdarza się, że zgaśnie <głaszcze>
Gość

Postprzez mlody1921 » 14 paź 2007, 20:10

ja mam do sprzedania silnik goły lub kpl. 1,6 16v Dohc od mx-3 97 rok
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Jacol » 14 paź 2007, 22:31

Korzeń20 napisał(a):Witam, niedawno kupiłem Mazdę MX-3, w której niestety silnik nie jest w najlepszym stanie. Mam pytanie, czy wie może ktoś jaka jest przyczyna jeżeli wrzucając luz w aucie skaczą obroty i zdarza się, że zgaśnie

Sprawdz poziom płynu chłodniczego (wiem, wydaje sie nie do wiary,ale to ma wpływ na obroty w mx-3 :P ) a jesli nie to pewnie masz zbyt wysokie obroty biegu jałowego i jak dochodzi do 1,5tys obr./min to działa hamulec obrotów i spadają do 800obr/min :)
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez Gość » 18 paź 2007, 18:28

Witam, wie ktoś może w jakich cenach można kupić silniczek krokowy do Mazdy MX-3?
Gość

Postprzez Adasbb » 19 paź 2007, 13:52

Ostatnio kupowałem za 150zł, ale silniczek był w idealnym stanie i działa jak marzenie :)
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:13
Auto: Aktualnie Seat Leon 1M 1.6 16V Stella granatowy (Kiedyś Renault Megane 1.4 16V Czerwony, Madzia 323C 1.5 wer. Kanadyjska, Mazda MX-3 1.6 SOHC również rdzawo-niebieska, Ford Fiesta MK-4 1.3i Niebieski)

Postprzez j_aneczka » 19 paź 2007, 14:55

Witam,
Właśnie kupuje MX3 z 98', znalazłam ciekawą ofertę z Niemiec, z tym że przeraża mnie trochę przebieg 199 000... dostałam ostatnio wykład na ten temat, że przy takim roczniku taki przebieg jest normalny i jeśli tak stare samochody mają niższe przebiegi to na pewno są nakręcane. poza tym autko wychowywało się w Niemczech to na pewno jest zadbane i dobrze utrzymane mimno najechanych km. Co wy o tym sądzicie?
j_aneczka

Postprzez Gość » 19 paź 2007, 15:21

Dziękuję za odpowiedzi :)
Gość

Postprzez j_aneczka » 19 paź 2007, 15:57

mam do Was jeszcze pytanko natury estetycznej na temat MX3...Mianowcie chodzi mi o kolor, chciałabym żeby samochod był w kolorze czerwonym a na aukcjach często widzi się totalną różnicę między kolorem tych samych mazd. Chciałam się dowiedzieć, czy to wynika z jakości zdjęcia, padającego światła czy różnych odcieni koloru? Czy mazda była robiona w kolorze czerwony metalik czy zwykły czerwony, a może w obu?czasem sprzedawcy piszą o niej, że jest w kolorze metalik a czasem nie, czy to wynika z ich niedopatrzenia, czy rzeczywiscie tak jest? mam na oku jedną ofertę i jestem skłonna kupić ten samochód ale na zdjęciu mazda prezentuję się średnio a kolor wygląda jak makowy...może to bzdura ale dla mnie ważne więc proszę o pomoc:)
pozdrawiam
j_aneczka
j_aneczka

Postprzez MiHaŁ » 19 paź 2007, 18:12

j_aneczka napisał(a):jeśli tak stare samochody mają niższe przebiegi to na pewno są nakręcane

mit ;) nie każde auto np. z rocznika 98 musi miec przebieg około 200 kkm! Jak będzie miało 100 kkm to nie musi od razu znaczyc, że jest na bank kręcone! Najlepiej szukac auta z udekumentowaną historią (książka serwisowa) wtedy będziesz mieć, może nie 100%, ale z 98% pewności, że auto ma tyle kilometrów ile jest na liczniku ;)
j_aneczka napisał(a):poza tym autko wychowywało się w Niemczech to na pewno jest zadbane
z tym, że na pewno jest zadbane to też różnie bywa, ale faktycznie kupując u nich auto powinno być mniej wyeksploatowane niż u Nas :)
Jeśli chodzi o kolor to nic nie słyszałem o różnych (fabrycznych) odcieniach czerwieni. O metaliku w tymże kolorze to już w ogóle.
Różnice w odcieniach mogą być z różnych powodów – tak jak napisałaś: kiepskie zdjęcie, wyblakły lakier, zmatowiały itp.
Generanie zdjęcie jakieby nie było nie odda prawdziwego koloru auta, najlepiej oblookać na żywo.
Jakie auto masz na oku? Jakieś z netu? Jeśli tak to możesz podać tutaj linka moze ktoś juz je widział... :)
Forumowicz

Od: 25 lis 2004, 00:16
Auto: 3 BK MPS rakietowóz
MX-3 taczkowóz

Postprzez j_aneczka » 19 paź 2007, 22:14

chodzi o mazde mx3 1.6 z 98', to jest aukcja, którą mam na oku http://www.mobile.de/SID3.nHXp8Edsr68kr ... 270402852&
j_aneczka

Postprzez Ache » 23 paź 2007, 12:58

j_aneczka napisał(a):Właśnie kupuje MX3 z 98', znalazłam ciekawą ofertę z Niemiec, z tym że przeraża mnie trochę przebieg 199 000...

Jak ja kupowalem swoja Madzie z silnikiem K8 to miala rowno 200 tysiecy..teraz ma 204 tysiace i chodzi bez zarzutu..rocznik '92..moim zdaniem te silniki sa nie do zajechana i taki przebieg nie powinien przerazac..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez brii » 23 paź 2007, 14:32

MiHaŁ napisał(a):Różnice w odcieniach mogą być z różnych powodów – tak jak napisałaś: kiepskie zdjęcie, wyblakły lakier, zmatowiały itp.
Generanie zdjęcie jakieby nie było nie odda prawdziwego koloru auta, najlepiej oblookać na żywo.
Jakie auto masz na oku? Jakieś z netu? Jeśli tak to możesz podać tutaj linka moze ktoś juz je widział...

Przy liftingu delikatnie zmieniono odcień czerwonego, ale niewiele :)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez jarek21 » 24 paź 2007, 19:51

wytrzymałe są silniki 1.8 V6??
tzn nie mam dużo kasy na kupno, lecz wiem ze jak juz kupie to utrzymam to auto,

ale obawiam sie remontu jakiegos bo kupie z 1szej lini produkcyjnej 91rok, to pewnie silnik bedzie miał swoje przeżycia, a i ja mu nie zostawie miłego życia,i pewnie w pewnej chwili już nie bedzie wyjscia.
a wtedy duża lipa??

jedynie ta myśl mnie przed kupnem tego auta trzyma, ( bo jak coś są już 2 czarne mx3 za 7500:) )
jarek21

Postprzez jarek21 » 24 paź 2007, 19:51

jarek21 napisał(a):wytrzymałe są silniki 1.8 V6??
tzn nie mam dużo kasy na kupno, lecz wiem ze jak juz kupie to utrzymam to auto,

ale obawiam sie remontu jakiegos bo kupie z 1szej lini produkcyjnej 91rok, to pewnie silnik bedzie miał swoje przeżycia, a i ja mu nie zostawie miłego życia,i pewnie w pewnej chwili już nie bedzie wyjscia.
a wtedy duża lipa??

jedynie ta myśl mnie przed kupnem tego auta trzyma, ( bo jak coś są już 2 czarne mx3 do kupienia na allegro za 7500:) )
jarek21

Postprzez Mr.M » 24 paź 2007, 20:01

suchaj ja mam mx3 z 91r. fakt miałem nie co do zrobienia i nadal mam ale musze ci powiedzieć że jestem zaszokowany .. silnik ma juz prawie 16 lat. a jest naprawde w dobrym stanie jedynie co mialem do tychczas do wymiany to pompa woda i od momentu kupna strasznie długo kreci przed odpaleniem nie wiem jeszcze musze wymienić siewce i przewody może pomożę ale ... zmierzam do tego ze 3 niezależnych mechaników znajacych sie na mazdach potwierdziło mi że wyczynem jest zajechanie tej V6 no chyba że o nia nie dbasz no to oczywiste . Osobiscie polecam mam uzytkuje na codzien i jak narazie zawsze odpala jedynie ten apety PB98 hehe ale wolno nie jezdze :D wiec reasumujac zbadaj silnik i bierz a nie bedziesz zalowal :)

Pozdrawiam
Mazda 6 User :)
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 21:32
Auto: Mazda 6

Postprzez jarek21 » 24 paź 2007, 21:21

no ale pewnie spali niz jej konkurencja wzgledem kupna (celica ok 13-14) eclipse (ok 13) pczywiscie przy dosc sportowej jezdzie bo inaczej jeszcze nie umiem, wiec mazda tyle samo pali z tego co czytalem :)

hmm a powiedzcie mi może być tak ze pojade spr. silnik, wszystko bedzie lajt , zero niebieksiego dymu, zero latajacych obrotow, zero szarpania przy wolnym ruszaniu, zero stukania spod silnika, a i tak powiedzmy za miecha sie spiepszy i bedzie do remontu i pewnie z 2 tys w plecy????? czy tak zle to napewno nie bedzie?
bo jakby choc te pol roku wytrzymal to pozniej z przyjenoscia zrobie remoncik:)

Te auta bardzo słabną z wiekiem tak ogólnie ?

ps. ile płaciliscie za rozrząd? (sam pasek), oraz cały komplet ?

mam straszny mętlik w głowie <glupek2> <glupek2> <glupek2>
jarek21

Postprzez brii » 24 paź 2007, 22:02

Z czasem raczej nie słabną (chyba, że ktoś je próbował zabić).
Rozrząd z robotą to 1500zł (razem z pompą wody).

Za 7500zł nie kupisz MX3 V6 w dobrym stanie – napewno będziesz musiał potem dołożyć i to całkiem nie małą kwotę (najczęściej w zawieszenie).

Forumowicz