Nielegalne ksenony
Najgorsze w tym wszystkim nie jest to że oślepi sie kogos bo w najwyzej mozna za to w ryj dostać( choc sa przypadki że lampy z taka przeróbka swieca dobrze), nie jest najgorsze to ze moga nam zabrac dowód( bo za 30zł zrobi sie przegląd po wyjęciu h.i.d), najgorsze jest to że w razie wypadku, stłuczki lub czegokolwiek jezeli drugi uczestnik bedzie wystarczajaco sprytny, dopatrzy sie tego u nas( lub jezeli zrobi to policja) moze nas nieźle pogonic po portwelu.
Wypadek mógł nawet nie byc z naszej winy, jezeli gosć stwierdzi ze go oslepiłeś, ( nic tu nie pomoze to ze miałeś dobrze ustawione światła) ty nie masz homologacji na ten wynalazek( dokładnie chodzi o to ze masz homologacje na lampe zasilana klasycznymi zarówkami) moze ci udowodnic przed sadem ze to jednak twoja wina, jezeli masz autcasco i policja odnotuje że miałes przeróbke to mozesz sie pozegnac z odszkodowaniem. A najgorsze jest to że ubezpieczyciel u którego masz wykupione OC moze cię skażyć o zwrot kosztów jakie wypłacił osobie poszkodowanej przez ciebie.
Oczywiscie to jest wszystko mało prawdopodobne, ale jezeli ja bym miał taka sytuacje to od razu zagladam gosciowi w lampy co on tam ma.
Wypadek mógł nawet nie byc z naszej winy, jezeli gosć stwierdzi ze go oslepiłeś, ( nic tu nie pomoze to ze miałeś dobrze ustawione światła) ty nie masz homologacji na ten wynalazek( dokładnie chodzi o to ze masz homologacje na lampe zasilana klasycznymi zarówkami) moze ci udowodnic przed sadem ze to jednak twoja wina, jezeli masz autcasco i policja odnotuje że miałes przeróbke to mozesz sie pozegnac z odszkodowaniem. A najgorsze jest to że ubezpieczyciel u którego masz wykupione OC moze cię skażyć o zwrot kosztów jakie wypłacił osobie poszkodowanej przez ciebie.
Oczywiscie to jest wszystko mało prawdopodobne, ale jezeli ja bym miał taka sytuacje to od razu zagladam gosciowi w lampy co on tam ma.
- Od: 17 lis 2006, 00:38
- Auto: Mazda 6 2,0 citd
lucas_ka napisał(a):ale jezeli ja bym miał taka sytuacje to od razu zagladam gosciowi w lampy co on tam ma.
dla mnei to zwykle cwaniactwo i chamstwo i nie mam na to slow
lucas_ka napisał(a): bo za 30zł zrobi sie przegląd po wyjęciu h.i.d),
20 zl chyba ?
andreass napisał(a): wyregulować światła do stacji diagnostycznej,
koles sie nie zorientowal co to hehe jak bym sie nie przyznal na koniec nigdy by nie wiedzial
lucas_ka napisał(a): najwyzej mozna za to w ryj dostać
tak samo brak komentarza
qlesh napisał(a): tak wiedzą lepiej. "Nie sądzą", że oślepiają, "wiedzą lepiej", że nie oślepiają, bo jechali z przeciwka.
Daj se spokój, naprawdę... Jacyś specjaliści, też mi argument.
jedze na zloty tym autem i zawsze po pytam sie z ciekawosci czy kogos oslepiam nigdy sie tan nie zdarzylo. Jeszcze raz powtorze, w tym kraju 1000 krotnie wieksze zagrozenie stwarzaja kierowcy ze zle ustawionymi zwyklymi swiatlami.
qlesh napisał(a):Jacyś specjaliści,
wole okreslenie mietek
Lukas a tak idac Twoim tropem ( oczywiscie nigdy tak nie robie ale, ze jestem wredny to napisze) – jak bede jechal za Toba to wjade Ci w tyl auta i powiem, ze nagle pelno kamieni uderzylo w moja szybe bo nie masz chlapaczy a masz zalozone felgi ( bez homologacji ) ktore wystaja duzo poza obrys tylnego zderzaka
W zyciu we wszystkim trzeba byc szczerym
ravo widzę, z Twoich zdjęć, że wygląda to calkiem OK, z tego co piszesz wynika, że znasz temat, ale od strony prawnej jest to po prostu nielegalne mimo najlepszych intencji i wyniku końcowego.
Dobrze wiesz, że światło ze źle wyregulowanego reflektora "po przeróbce" wielokrotnie bardziej oślepia niż klasyczna, źle ustawiona żarówka – i dlatego za to "gonią".
Dobrze wiesz, że światło ze źle wyregulowanego reflektora "po przeróbce" wielokrotnie bardziej oślepia niż klasyczna, źle ustawiona żarówka – i dlatego za to "gonią".
Ostatnio edytowano 13 paź 2007, 11:30 przez magicadm, łącznie edytowano 1 raz
magicadm napisał(a):ale od strony prawnej jest to po prostu nielegalne mimo najlepszych intencji i wyniku końcowego.
90% osób na forum, które zrobiły taką przeróbkę jest tego świadoma. W dziale Tuning jest temat o xenonach który ma 19 stron i wszystko już zostało tam powiedziane:) również link z pierwszego postu;)
ravo napisał(a):dla mnei to zwykle cwaniactwo i chamstwo i nie mam na to slow
Takie samo cwaniactwo jak i chamstwo jak
ravo napisał(a):20 zl chyba ?
Nie wazne czy 20 czy 30, chodziło mi o sam fakt.
ravo napisał(a):w tym kraju 1000 krotnie wieksze zagrozenie stwarzaja kierowcy ze zle ustawionymi zwyklymi swiatlami.
Co nie znaczy ze auta z przeróbkami nie stwazaja zagrozenia i jak dla mnie to nie jest usprawiedliwienie.
ravo napisał(a): jestem wredny
Ja bym to inaczej nazwał, ale za to jest ban.
Sam zastanawiałem sie nad przeróbka na xenony, mam kilku znajomych co od dobrych kilku lat sie tym trudnia, ale mimo wszystko zrezygnowałem.
- Od: 17 lis 2006, 00:38
- Auto: Mazda 6 2,0 citd
ravo napisał(a):Lukas a tak idac Twoim tropem ( oczywiscie nigdy tak nie robie ale, ze jestem wredny to napisze) – jak bede jechal za Toba to wjade Ci w tyl auta i powiem, ze nagle pelno kamieni uderzylo w moja szybe bo nie masz chlapaczy a masz zalozone felgi ( bez homologacji ) ktore wystaja duzo poza obrys tylnego zderzaka
A proszę bardzo...
Tak dla ścisłości – wg przepisów chlapacze z tyłu nie są wymagane, koła nie mogą wystawać poza obrys nadwozia, ale to chyba oczywiste. Innych uwarunkowań nie ma.
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
ravo napisał(a):nagle pelno kamieni uderzylo w moja szybe bo nie masz chlapaczy
ravo – nawet jeśli tak by się stało to jest to brane jako "wypadek losowy" i nic z tym nie zrobisz ... nawet jeśli zatrzymałbyś kierowcę poprzedzającego auta od którego rzekomo spod jego kół kamień uderzył w Twoją szybę i została ona stłuczona ... bo jak udowodnisz że to właśnie spod kół tego auta poleciał kamień ?
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje 
- Od: 26 wrz 2005, 18:55
- Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i
ravo napisał(a):po lewej auta na HID z soczewkami po prawej na HID z zwylymi kloszami, i co nie widac odcieca ? hehehe
Wiesz jaki jest prawidłowy kąt pochylenia wiązki ? 1 % ! Jak myślisz, ile % ma rozmycie światła powyżej 'linii odcięcia' w tym 'druciaku' z prawej ? Wygląda na przynajmniej kilka %. To oznacza, że świeci po oczach nadjeżdżających.
ravo napisał(a):reflektor czyszcze czesciej niz 99% ludzi ktorzy maja spryskiwacze oryginalne reflektorow
To musisz być w tym dobry, bo ja spryskuję je co piąte użycie spryskiwacza szyby. Rozumiem, że co kilka km zjeżdżasz z trasy i pucujesz szkła
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Grzyby napisał(a):nikt z przeciwka nie migał – zresztą nie sądzę żeby oślepiał

2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
ja odbieram w poniedziałek 
ravo napisał(a):a czemu niby do soczewek nie mozna zalozyc tego ? reflektor czyszcze czesciej niz 99% ludzi ktorzy maja spryskiwacze oryginalne reflektorow, mam ustawione swiatla idealnie a nawet troche nizej i nie oslepiam jak 40% uzytkownikow drog na zwyklych swiatlach, uklad samopoziomujacy nic nie daje na naszych drogach i nie ma prawie roznicy miedzy oryginalem. A poprawia znacznie moje bezpieczenstwo jak i innych
i tego sie trzymaj ,dobrze zamontowane i wyregulowane xenony to bezpieczenstwo i to nie podlega dyskusji,
a dlaczego xenony nie fabryczne wywoluja takie kontrowersje,
zacytuje Ciebie magicadm, ale to nie do Ciebie,
magicadm napisał(a):"Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści stwierdzili,
a jasniej,wedlug mnie,::
specjalisci stwierdzili ze ich zysk drastycznie spada ,bo Ci sami co produkuja xenony dla nich postanowili zwiekszys swoj zysk ,wypuszczajac ja na wolny rynek ,gdzie cena sama sie wyregulowala ,pomijajac ceny z kosmosu tych wlasnie specjalistow.

spryskiwacze: tak faktycznie lepiej niz spryskiwacze sprawdzilyby sie zwykle wycieraczki lamp,spryskiwacze i tak slabo daja sobie rade ,ze tez specjalisci do tego nie doszli, pewnie spryskiwacze to wiekszy zysk dla nich
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
samopoziomowanie ,jedna wielka kpina z uzytkownikow naszych drog , za przeproszeniem gowno daja,i tak nie wyrabiaja z szybka zmiana korekcji na naszych "prostych drogach", wala tak samo po oczach jak zle wyregulowane zwykle lampy.byle zawarcie ,i orginalne samopoziomowanie moze sie okazac drogim ,bezuzytecznym dodatkiem w przeciwienstwie do zwyklych lamp.
zreszta wnioski niech kazdy wyciagnie sam.
z wlasnego doswiadczenia ,pomijajac szczegoly, wiem ze ta "wielka" homologacja o ktora teraz tyle krzyku,to zwykly znaczek czy tez naklejka za gruba kase , a produkt pozostaje ten sam .
pzdr.
Ostatnio edytowano 13 paź 2007, 18:06 przez slav, łącznie edytowano 4 razy
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
lucas_ka napisał(a):le jezeli ja bym miał taka sytuacje to od razu zagladam gosciowi w lampy co on tam ma.
to tak jak ja

a na powaznie na upartego mozna przyczepic sie do masy szczegolow , nawet do glupiego niefabrycznego radia w aucie, i zapewniam Cie ze moglbys sie zdziwic nawet bedac poszkodowanym
slav napisał(a):a jasniej,wedlug mnie,:[...]
Przychylam się do poglądu slava:)
slav napisał(a):a jasniej,wedlug mnie,::
specjalisci stwierdzili ze ich zysk drastycznie spada
slav napisał(a):wiem ze ta "wielka" homologacja o ktora teraz tyle krzyku,to zwykly znaczek czy tez naklejka za gruba kase , a produkt pozostaje ten sam
Nie obraź się, ale dla mnie to jest typowe myślenie Polaka: "Ja wiem lepiej niż osoby robiące na ten temat prace naukowe i pracujące przy fachowym sprzęcie żeby to wszystko dograć jak należy"
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Don Corleone napisał(a):Nie obraź się
nie obrazam sie
ale napewno pamietasz jak byla niedawno wojna o czesci orginalne , czy innaczej z logo np. producenta aut.
ten sam producent czesci ,sprzedawal czesci np. dla (tu wloz wlasna marke auta ,ktor Ci przyjdzie do glowy) czyli z logo auta , i sprzedawal te same czesci z wlasnym logo,
jakie byly roznice ?
ano takie ze cena byla inna i producent auta nie chcial uznawac tych samych czesci , tylko te ze swoiego pudeleczka
wyjasniac chyba nie musze ze chodzilo tylko i wylacznie o kase ?
pzdr.
Montujcie xenony, regulujcie, dbajcie o czystość kloszy i śmigajcie. W MX-6 mam je już dłuuuugo, jasność w nocy cudna. Jeszcze nikt nie mrugnął mi światłami, więc o oślepianiu raczej nie może być mowy. Co do homologacji – dokładnie tak samo sprawa ma się w przypadku "sportowych" kierownic, czy lamp Lexus-Look.
slav napisał(a):ale napewno pamietasz jak byla niedawno wojna o czesci orginalne , czy innaczej z logo np. producenta aut.
ten sam producent czesci ,sprzedawal czesci np. dla (tu wloz wlasna marke auta ,ktor Ci przyjdzie do glowy) czyli z logo auta , i sprzedawal te same czesci z wlasnym logo,
jakie byly roznice ?
ano takie ze cena byla inna i producent auta nie chcial uznawac tych samych czesci , tylko te ze swoiego pudeleczka![]()
wyjasniac chyba nie musze ze chodzilo tylko i wylacznie o kase ?
pzdr.
A tu się zgadzam w 100%.
Nie mniej jednak są to dla mnie absolutnie dwie różne sprawy, ponieważ tam używasz elementu który jest identyczny z oryginałem (nie biorę wogóle pod uwagę zamienników typu śmieć które nie trzymają standardów producenta), a przy ksenonach robisz coś do czego oryginalne lampy nie zostały przystosowane czyt. nie mają homologacji.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Don Corleone napisał(a):a przy ksenonach robisz coś do czego oryginalne lampy nie zostały przystosowane czyt. nie mają homologacji.
a to sorki, tu masz 100% racje , to jest niestety realny problem , ktory byc moze sie kiedys sam rozwiaze jak w przypadku czesci z logo .
osobiscie jadank dalej uwazam ze przy lampach soczewkowych jest to idealne i niedrogie rozwiazanie problemu slabych swiatel,
przy czym jest to nie legalne , tu dyskutowac nie bede.
chodzilo mi tylko o to, ze prawo w tym przypadku jest dretwe i nie czasowe, bo byle zarowka "pseudo xenon " jest bardziej legalna niz nasze przerobki
Piotruś napisał(a):Montujcie xenony, regulujcie, dbajcie o czystość kloszy i śmigajcie. W MX-6 mam je już dłuuuugo, jasność w nocy cudna. Jeszcze nikt nie mrugnął mi światłami, więc o oślepianiu raczej nie może być mowy. Co do homologacji – dokładnie tak samo sprawa ma się w przypadku "sportowych" kierownic, czy lamp Lexus-Look.
z tym sie zgadzam w 100 % , uwazam tak samo.
Możecie mieć nalepsze xenony bez homologacji ale jak by doszło do jakiegoś wypadku z waszym udziałem to bekniecie za te swiatełka.
Nie bez powodu jest wymagana homologacja na elementy samochodu majace bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo.
Może zaczniecie jeszcze hamulce po kowalsku modyfikować bo fabryczne wam nie wystarczają.
Donald T. wczoraj w debacie twierdził że Polacy to uczciwi ludzie – widać w tego typu przypadkach ilu jest uczciwych.
Nie bez powodu jest wymagana homologacja na elementy samochodu majace bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo.
Może zaczniecie jeszcze hamulce po kowalsku modyfikować bo fabryczne wam nie wystarczają.
Donald T. wczoraj w debacie twierdził że Polacy to uczciwi ludzie – widać w tego typu przypadkach ilu jest uczciwych.