RoJ
www.mazdaspeed.pl
robert jakubiak napisał(a):mam mazdę 6 2.3 Benzz 2003r.kupiona w Szwajcarii .nie mam możliwości kupić płyty orginalnej GPS na Europę Wschodnią
![]()
miniu napisał(a):Dlatego kupiłem bez nawigacji – mam [tiiit] dodatkowy schowek
robert jakubiak napisał(a):mam mazdę 6 2.3 Benzz 2003r.kupiona w Szwajcarii .nie mam możliwości kupić płyty orginalnej GPS na Europę Wschodnią
.
robert jakubiak napisał(a):brak przedstawicielstwa na Polskę daje nie po raz pierwszy znać o sobie.
robert jakubiak napisał(a):w serwisach też nic nie wiedzą. proszę pomóżcie ! jeżeli wiecie coś na temat przystosowania odtwarzcza dvd od GPS w Mażdzie 6
nawigacja w M6 to zwykły palm z windą CE
xANDy napisał(a):Nie wiem gdzie ale była informacja tutaj na forum z przeciągu ostatniego tygodnia, że nawigacja w M6 to zwykły palm z windą CE
Netto69 napisał(a):Nie kupujcie samochodów z wbudowaną nawigacją – PRZEPŁACICIE !
Netto69 napisał(a):Tzw. "Palm" z Windą CE to zwykła samodzielna (czyli jednozadaniowa) nawigacja bez możliwości zmiany mapy poza to co udostępnia producent.
Netto69 napisał(a):Trochę zajmuję się sprzedażą nawigacji. Tzw. "Palm" z Windą CE to zwykła samodzielna (czyli jednozadaniowa) nawigacja bez możliwości zmiany mapy poza to co udostępnia producent. To taka cecha Windy CE.
Netto69 napisał(a):Prawdziwe "Palmtopy" to takie z Windą 2003, Windą 5 lub najnowszą Windą 6.
Dają one możliwość instalacji dowolnej mapy – co dusza zapragnie – i tego rodzaju urządzenia polecam klientom. Jednak nie każdy "wakacyjny" kierowca chcący mieć GPS – chce mieć "komputer"– niektórzy po prostu nie mają ochoty zostać "informatykami" – bo ich to nie kręci – i dobrze ich prawo.Jednak TYLKO te urządzenia będą mogły Wam służyć długo. Nawet po zmianie samochodu.
Netto69 napisał(a):Nie kupujcie samochodów z wbudowaną nawigacją – PRZEPŁACICIE!
Netto69 napisał(a):Bo "Palmtop" z nawigacją legalną mapą np. Automapa XL z Europą to wydatek ok. 1500 – góra 2000 zł za wypasionego Palma z tel. komórkowym EDGE lub GPRS, Bluetooth, WiFi, i co tam sobie kto wymyśli.
Np. mój ETEN Gloofish M700 na pełną klawiaturę QWERTY
mcbeth napisał(a):Netto69 napisał(a):Tzw. "Palm" z Windą CE to zwykła samodzielna (czyli jednozadaniowa) nawigacja bez możliwości zmiany mapy poza to co udostępnia producent.
To akurat nie zawsze jest prawdą. Właśnie zainstalowałem Automape na VDO MS2110.
Netto69 napisał(a):Prawdziwe "Palmtopy"...
Netto69 napisał(a):...Dają one możliwość instalacji dowolnej mapy ...
Netto69 napisał(a):... TYLKO te urządzenia będą mogły Wam służyć długo.
Maciej Loret napisał(a):Nie do końca. Dlaczego nawigacja typu Garmin, TT, itd... ma służyć krócej?
Netto69 napisał(a):Nie kupujcie samochodów z wbudowaną nawigacją – PRZEPŁACICIE!
Maciej Loret napisał(a):Coś jak "Nie kupujcie Mazdy, Trabant też ma 4 koła, kierownicę i bagażnik"?![]()
Maciej Loret napisał(a):Są już piękne systemy nawigacyjne z przyzwoitymi mapami.
Maciej Loret napisał(a):Takie systemy maja zalety, których nie ma żaden palmtop. Duży ekran, zintegrowanie (bądź taką możliwość) z odtwarzaniem DVD lub TV,
Netto69 napisał(a):czy konieczne były jakieś "magiczne obejścia"?
Netto69 napisał(a):Mam na myśli – mapy zawsze masz szansę wymienic na aktualne.
A jak firma padnie lub zacznie prowadzi politykę bardziej uciążliwą od innych- to zainstalujecie sobie inną mapkę i po problemie.
Netto69 napisał(a):
Mam na myśli koszt instalacji pokładowej w nowym samochodzie ok. 5000 – 7000 tys takie kwoty przynajmniej obiły mi się o uszy.
Jak odbiegają od prawdy to niech ktoś kto wie lepiej poda właściwsze.
Netto69 napisał(a):Co do różnicy w cenie między używanym z nawigacją i bez niech sobie każdy kto ma taki wybór sam odpowie.
Poza tym jak jakims cudem w urzywce z WestEU będzie mapa Polski – to raczej nie za dokładna.
Netto69 napisał(a):Co do możliwości zainstalowania takiej jestem sceptycznie nastawiony – wielu już u mnie pytało – gdybym mógł im pomóc – byłbym bogaty.
Przychodzą do mnie z autkami wszelkich marek – i wszyscy Oni nie dostali mapy Polski do swojej "bryczki" w ASO ani nigdzie indziej.
Netto69 napisał(a):Hmm – skoro uważasz, że:
– wbudowana nawigacja bez mapy Polski oraz z wysoce wątpliwą i trudną do zdobycia aktualizacją map to Mazda,
– natomiast Palmtop, który możesz przełożyc bez żadnych kosztów z auta do auta, z pełną swobodą wyboru map oraz innymi użytecznymi funkcjami to Trabant,
– na to nie mam sensownych kontrargumentów.
Netto69 napisał(a):A czy ja twierdzę, że nie ma?
Twierdzę jedynie, że jak jesteś uwiązany do jednego producenta tylko dlatego, że on tak chce i będzie Ci dyktował warunki, to nie jest dla Ciebie ani nikogo z Nas dobre.
Netto69 napisał(a):No tak – tylko jak jeździsz z nawigacją to raczej się w nią nie "gapisz jak ..." – bez urazy – więc wielkośc ekranu moim zdaniem ma 3-rzędne znaczenie.
Na ekran spogląda się od czasu do czasu na krótką chwilę najczęściej przed skrzyżowaniem. Więc wielki ekran wcale nie jest potrzebny.
Netto69 napisał(a):Co do oglądania DVD czy TV w samochodzie – mam wątpliwości co do racjonalności takich rozwiązań – bo:
– w czasie jazdy kierowca sobie nie poogląda – a jak inni będą – to nawigacja nie działa.
– na postoju odpoczywam – też nie skorzystam.
– na wakacjach nie wyobrażam sobie siedzienia w samochodzie i oglądania 2 godzinnego filmu z DVD czy wiadomości w TV siedząc w samochodzie – byc może mocno nagrzanym.
Maciej Loret napisał(a):Poza tym samo planowanie podróży przed nią jest znacznie wygodnejsze na większym ekranie.
Maciej Loret napisał(a):Dla większości z nas jest to bajer
Pawnik napisał(a):Plamując podróż z przenośną navi to ja leżę sobie w ciepłym łóżeczku ( nierzadko razem z kobietą)
Pawnik napisał(a): Póki co fabryczna navi nigdy nie dogoni w aktualizacji danych przenośnej
Pawnik napisał(a):a jeżeli chodzi o ekrany to są one różne, ja mam 6 cali i to mi wystarcza ( są też dużo większe). W poprzednim samochodzie miałem fabryczną i co? Zaśmiecała pulpit.
Pawnik napisał(a):Map Navteqa nie było, a na forach co miesiąc wybuchała wieść że będzie.
Pawnik napisał(a): W M6 monitor navi zajmuje niepotrzebnie półkę, którą w razie potrzeby i tak wykorzystuje na PDA
Pawnik napisał(a):Maciej Loret napisał(a):Dla większości z nas jest to bajer
..dla mnie cenny ułatwiacz podróży a nie bajer
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6