Prosba o pomoc – przewody do radia Mazda 121
1, 2
kano1975, ACC i battery to to samo (z angielska akumulator to accumulator lub battery). Takze bialo-czerwony to faktycznie stałe napięcie +12, zwane takze memory.
niebiesko zolty to dokaldnie igintion
czerwono zielony, jesli reaguje na światła to jest illumination, czyli będzie Ci ściemniac wyswietlacz po włączeniu świateł (tryb nocny)
niebiesko zolty to dokaldnie igintion
czerwono zielony, jesli reaguje na światła to jest illumination, czyli będzie Ci ściemniac wyswietlacz po włączeniu świateł (tryb nocny)
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
[quote="Xionc"]kano1975, ACC i battery to to samo (z angielska akumulator to accumulator lub battery). Takze bialo-czerwony to faktycznie stałe napięcie +12, zwane takze memory.
ok, to po co we wtyczce jest oddzielnie +12V BATTERY a oddzielny wtyk ACC ?
ok, to po co we wtyczce jest oddzielnie +12V BATTERY a oddzielny wtyk ACC ?
- Od: 7 lut 2007, 13:41
- Auto: Mazda 121 LX DA 1.3 1988r.
sorki, nie doczytalem Twojej odpowiedzi dokladnie 
czyli podsumowujac?
– czarny grubszy – masa
– bialo-czerwony – +12V
– niebiesko-zolty – ACC. +(12V) (IGNITION)
– czerwono-zielony – Illumination
– czarny grubszy – masa
– bialo-czerwony – +12V
– niebiesko-zolty – ACC. +(12V) (IGNITION)
– czerwono-zielony – Illumination
jest duża szansa, ze tak
Bo jak sie jednak zastanowiłem, to battery to stałe napięce a ACC to to samo co IGNITION, wiec przepraszam za pomyłkę. Wyknułem to z tego obrazka (standardowa kostka ISO)

Bo jak sie jednak zastanowiłem, to battery to stałe napięce a ACC to to samo co IGNITION, wiec przepraszam za pomyłkę. Wyknułem to z tego obrazka (standardowa kostka ISO)

Pozdrawiam,
dzieki.
jeszcze jedno pytanie: czy te kostki, ktore mam /na zdjeciach je widac/, jak rozumiem to sa ISO?
czy to sa standardowe gniazda ISO?
czy teraz wystarczy dokupic piny do tych gniazd i podlaczyc przewody w nich tak jak maja opisane na obudowach?
chodzi o te:
[/url]
jeszcze jedno pytanie: czy te kostki, ktore mam /na zdjeciach je widac/, jak rozumiem to sa ISO?
czy to sa standardowe gniazda ISO?
czy teraz wystarczy dokupic piny do tych gniazd i podlaczyc przewody w nich tak jak maja opisane na obudowach?
chodzi o te:
kano1975 jak to kupić piny? To te kostki są puste? przeciez kable jakies wystają. Dolutowujesz się do tych kabli, izolujesz i juz
Pozdrawiam,
sa puste gdyz wyjalem piny wszystkie poniewaz niektorych byly przewody powyrywane. niektore byly dobre ale po blizszym przyjrzeniu sie podlamane jakby ktos na sile cos wpychal tam.
postanowilem wiec usunac wszyskie i teraz zalozyc nowe. pewnie z zakupem w sklepie elektronicznym problemow nie bedzie, chcialem sie upewnic tylko czy podlaczac ta jak sa opisane na obudowie ISO.
postanowilem wiec usunac wszyskie i teraz zalozyc nowe. pewnie z zakupem w sklepie elektronicznym problemow nie bedzie, chcialem sie upewnic tylko czy podlaczac ta jak sa opisane na obudowie ISO.
kano1975 napisał(a):postanowilem wiec usunac wszyskie i teraz zalozyc nowe. pewnie z zakupem w sklepie elektronicznym problemow
Najlepiej sie w to nie baw tylko kup nowe kostki ISO w sklepie elektronicznym – cena to około 10zł więc szkoda zachodu i czasu na naprawę starych. Oczywiście pod warunkiem że radioodtwarzacz jaki zamierzasz zamontować posiada właśnie wejście na kostki iso – jest to standard – ale nie wszystkie mają.Kable łączysz oczywiście odpowiednio kolorami|: czarny-czarny, biało/czerwony-żółty, niebiesko/żółty-czerwony itd. według wyprowadzeń w kostce ISO i przewodów w Twoim samochodzie. Swoją drogą – ciesz sie że wciąż masz oryginalne kable bo w wielu samochodach "monterzy"

- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
dzieki.
z tego co widze w swoimaucie koles probowal podlaczyc jakies inne radio chyba i ostro namieszal z tymi przewodami.
z tego co widze w swoimaucie koles probowal podlaczyc jakies inne radio chyba i ostro namieszal z tymi przewodami.
Witam.
No i jestem szczesliwym /mam nadzieje
posiadaczem radioodtwarzacza!
I teraz chcialbym to podlaczyc tak by czegos nie spalic wiec jesli mozna prosic o potwierdzenie jak ja to widze?
I tak: radio jest na ISO. Zakupilem do tego kabelek ISO z ktorego wystaja roznokolorowe przewody, ktore sa odpowiednio opisane, czyli:
– zółty: +12V Permanent
– czerwony: +12V Power
– czarny -pewnie masa
– niebieski – Antenna
– pomaranczowy – ILLUMINATION.
W mojej Mazdzie z pomiarow miernikiem wystajacych przewodow i z podpowiedzi milych kolegow powyzej w tym temacie wychodzi mi, ze:
– czarny – masa
– bialo-czerwony: +12V
– niebiesko-zolty: ACC (+12V) Ignition
– czerwono-zielony: ILUMINATION
I teraz pytanie, czy dobrze bede chcial polaczyc:

No i jestem szczesliwym /mam nadzieje
I teraz chcialbym to podlaczyc tak by czegos nie spalic wiec jesli mozna prosic o potwierdzenie jak ja to widze?
I tak: radio jest na ISO. Zakupilem do tego kabelek ISO z ktorego wystaja roznokolorowe przewody, ktore sa odpowiednio opisane, czyli:
– zółty: +12V Permanent
– czerwony: +12V Power
– czarny -pewnie masa
– niebieski – Antenna
– pomaranczowy – ILLUMINATION.
W mojej Mazdzie z pomiarow miernikiem wystajacych przewodow i z podpowiedzi milych kolegow powyzej w tym temacie wychodzi mi, ze:
– czarny – masa
– bialo-czerwony: +12V
– niebiesko-zolty: ACC (+12V) Ignition
– czerwono-zielony: ILUMINATION
I teraz pytanie, czy dobrze bede chcial polaczyc:

kano1975 chcialbys podlaczyc radio permanent do ignition auta czyli po zaplonie tam sie pojawia 12v zamien te kable i bedzie radio zadziala po kluczyku i bedzie trzymalo stacje niebieski zaizoluj i bedzie git
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 16 cze 2006, 13:54
- Auto: BYLO – MX6 KL...
Sorki, ale co z czym mam zamienic?
- Od: 16 cze 2006, 13:54
- Auto: BYLO – MX6 KL...
witam,
dzieki
i nic sie nie stanie jesli tak podlacze?
to bezpieczne jest?
dzieki
i nic sie nie stanie jesli tak podlacze?
to bezpieczne jest?
witam.
I przy pomocy wszystkich tu kolegow udalo mi sie podlaczyc radioodtwarzacz do Mazdy!
Dziekuje wszystkim za pomoc!
Dzieki deejaybialy za pomoc w koncowce podlaczania
Tak oto wyglada moj schemat:
pozdrawiam serdecznie!
I przy pomocy wszystkich tu kolegow udalo mi sie podlaczyc radioodtwarzacz do Mazdy!
Dziekuje wszystkim za pomoc!
Dzieki deejaybialy za pomoc w koncowce podlaczania
Tak oto wyglada moj schemat:

pozdrawiam serdecznie!
1, 2