Czy da się wymienić same tuleje w wahaczu tylnym (wzdłużnym)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez grzywkin » 14 wrz 2007, 20:51

Mam problem sprawdzałem ostatnio zawieszenie na trzepakach, (mam na liczniku 136 tyś km) wyszło mi że mam luzy na tulejach (albo sworzeniach ale ich chyba nie ma z tyłu więc są to tuleje -nie znam się na tym a zapomniałem dopytać jak to się nazywa) w wahaczach [jakich?] i "wypadałoby coś z tym zrobić w najbliższym czasie". Zarówno po stronie koła jak i nadwozia. Byłem dziś w serwisie aut japońskich i gość powiedział że wymienią mi te tuleje za 50zł (od jednej strony) + koszty tulei. Tylko żebym najlepiej zadzwonił do JC i spytał się czy mają takie. Zadzwoniłem i nie mają :( można spróbować dobrać. W innym normalnym( nie japońskim ;) )serwisie powiedzieli mi, że zrobią mi to za 150zł od strony + części heh.
Noi chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was wymieniał je w efce BA)w BG podobno się da), czy należy wymienić cały wahacz, i czy dałbym sobie rade sam założyć taki wahacz – najtaniej chyba było by wymienić same tuleje ale czy to możliwe? I ostatnie pytanie czy przy takim przebiegu możliwe jest że padły te tuleje – od 4,5m-cy jeździ po polskich drogach, a wcześniej w niemczech – czy znaczy że licznik był kręcony.
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 08:21
Auto: 323f 1.5 (LPG- BRC) 96r.

Postprzez anonimka » 15 wrz 2007, 11:54

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40438

w tym watku znajdziesz link który ja dostałam od chłopaków tam mozesz poszukac tuleji zamiennych, odrazu informuje ze nie ma orginalnych tulejek jako czesc zamienna...

tak wiec masz dwa wyjscia

1. oszczedzasz i za jakis czas robisz wymiane na ori
2. wyminiasz tyleje na podrobki...

PS. po wymianie tulejek badz wahacza konieczne jest zrobienie zbieznosci i geometri....

pozdrawiam anonimka
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez grzywkin » 15 wrz 2007, 17:19

Dzięki za odpowiedź i pomoc,
narazie coś pokombinuje i jeszcze poszukam, a w poniedziałek pogadam z mechanikami z serwisu i może oni coś wynajdą. Nie poszukałem dokładnie też na forum, ponieważ odpuszczałem posty nie dotyczące 323f BA, a okazało się że w jednym poscie MX3 pod koniec napisali o 323f. Heh najłatwiej iść po najmniejszej lini oporu, zamiast trochę wysiłku, pogrzebać i dowiedzieć się więcej i szybciej.
Dzieki jeszcze raz , Pozdroionka
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 08:21
Auto: 323f 1.5 (LPG- BRC) 96r.