Zmatowiały lakier – jak go poprawić?
1, 2
soshu napisał(a):Włączę się do rozmowy, a czy zanim położy się tempo trzeba umyć samochod jakims np. szampnem poczekac jak wyschnie i dopiero później zabrać się za wosk?
Zawsze przed czymkolwiek myje sie auto. Co pewien czas powinno sie tez wyczyscic lakier doglebnie, np Paint Cleaner od Meguiars'a albo plyn do mycia naczyn – nie czesciej niz co 4 miesiace.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson

"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson

Moze nie jest to odpowiedni wątek ale zapytam
Czym uzupełnić drobne odpryski od kamyków na lakierze?
Porobiło mi się coś takiego i nie wiem co zastosować.
A co do TEMPA to używałem ostatnio i sprawdziła się w 100 %.
Lakier wygładzony i odświeżony. Błyszczy sie pięknie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 4 gru 2006, 23:12
- Auto: Mazda Premacy CP 1840 cm3 74kW – 2003
Chyba tylko zaprawka, bezbarwny i polerka lub lakierowanie calego elementu. Tez bylem zadowolony z Tempo, ale sprobuje G3
Mozecie dac jakiegos linka do sklepu w sieci (bo nie wiem, czy chodzi o G3, czy 3M – chodzi mi o reczna polerke):
=>
http://moto.allegro.pl/item228379703_pa ... f_vat.html ?
=>

Hmm używałem Turtle Wax (i to biały do czerwonego samochodu
akurat taki był pod ręką) i efekt był niezły... zmatowiałe drzwi były nie do odróżnienia od reszty. Po 3 tyg eksploatacji samochodu już gorzej 
- Od: 31 sie 2007, 00:03
- Auto: Mazda 323C, 1.5l, 1996r.
matrix77 napisał(a):Moze nie jest to odpowiedni wątek ale zapytam
Pozdrawiam
Ich do ASO Mazdy, i kup 'touch-up paint' z twoim kodem koloru do 323.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::

Tak wogole to ten temat powoli odbiega od glownego watku.
Wosk czy pasta polerska.
Wosk – chroni lakier, nie poleruje go.
Pasta polerska – np 'step 2 meguiars' albo 'tempo' poleruje go.
Recznie rys sie nie pozbedziesz, jedynie z chropowatego zrobisz mniej chropowaty. Za to przy uzyciu polerki mechanicznej, czyli krazek i odpowiedni srodek (niektore poleruje sie przy dodawaniu wody) uzyskasz lakier jak nowy.
Wosk czy pasta polerska.
Wosk – chroni lakier, nie poleruje go.
Pasta polerska – np 'step 2 meguiars' albo 'tempo' poleruje go.
Recznie rys sie nie pozbedziesz, jedynie z chropowatego zrobisz mniej chropowaty. Za to przy uzyciu polerki mechanicznej, czyli krazek i odpowiedni srodek (niektore poleruje sie przy dodawaniu wody) uzyskasz lakier jak nowy.

Gramlic napisał(a):Nie wiem dlaczego wszyscy chwalą pastę TEMPO. Jej największą zaletą jest cena, innych zalet trudno się doszukać. Może to wynika z braku porównania do innych produktów z wyższej półki. Jeżeli masz zniszczony lakier to ja szczerze mogę polecić Ci produkty firmy 3M – środek polerski "fast cut" średnio ścierny (bo pastą tempo to co najwyżej owady możesz zetrzeć z przedniego zderzaka) , a następnie nanosisz politurę na wysoki połysk tej samej firmy. Nawet przy mocno "zapuszczonych" lakierach świetnie się to sprawdza. Preparaty są do polerowania mechanicznego, ale z powodzeniem można to robić ręcznie i efekt jest podobny, tylko ręka boli
3M bayera pisałem już o tym, w Londynie stosują je w luxusowych myjniach, szczena opada, a na co drugi miesiąc, polecam Amvaya silicone glaze o tym też kilka razy pisałem
Do sprzedania nasza mazda MX3, Londyn cena 500funtów
- Od: 15 cze 2006, 13:35
- Auto: MX-3 1,6
1, 2