Jak przepuscic kable spod maski do wnetrza pojazdu ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jazzzy » 16 sie 2007, 19:07

Potrzebuje puscic jeden kabel miedzy schowek a konsole centralna a drugi przy wywietrzniku obok lewego slupka. Kable to cienkie kable zasilajace nic nadzwyczajnego jednak nie widze oczywistych miejsc gdzie mozna je puscic. Mowiono mi zeby kombinowac z kolumna kierownicy lecz chcialem sie dowiedziec od was uzytkownikow GD gdzie faktycznie sa jakies otwory lub gdzie mozna sie przewiercic.
Forumowicz

Od: 31 sty 2006, 00:43

Postprzez y » 16 sie 2007, 22:52

Witam!

Ostatnimi czasy przy okazji montowania alarmu rowniez szukalem takiego miejsca. Znalazlem i to takie o ktorym bym nawet nie mogl pomarzyc ;) Sprawa sie tyczy MX6 wiec podobnie.
Stojac z przodu auta po prawej stronie miedzy prawym nadkolem a serwem znalazlem gumowa, szara zaslepke na przegrodzie. Ktora sie przyjaznie do mnie usmiechala :) dziura jest mniej wiecej 20cm nad pedalem sprzegla patrzac od srodka. Jutro postaram sie wstawic dokladne foto tej zaslepki. Moze i u siebie znajdziesz takie cudo.
Obrazek 270k wspólnie przejechanych kilometrów...
Forumowicz

Od: 18 mar 2007, 22:44
Auto: MX-6 FS

Postprzez jazzzy » 16 sie 2007, 22:54

y napisał(a):Witam!
dziura jest mniej wiecej 20cm nad pedalem sprzegla patrzac od srodka. Jutro postaram sie wstawic dokladne foto tej zaslepki. Moze i u siebie znajdziesz takie cudo.

z gory dzieki za foto, jesli twoja MX6 to GD to jestesmy blisko jednakze moja wersja to kanada a poza tym nie mam pedalu sprzegla ;)
Forumowicz

Postprzez y » 16 sie 2007, 23:03

(nie)Stety GE ale przynajmniej bedziesz wiedzial czego szukac :) Bo pewnie wiercenie biednej staruszki Ci sie nie usmiecha... ;)
Forumowicz

Od: 18 mar 2007, 22:44
Auto: MX-6 FS

Postprzez jazzzy » 16 sie 2007, 23:04

moge to zlecic rudemu ale to nie rozwiazanie ktorego szukam
Forumowicz

Postprzez jazzzy » 28 sie 2007, 16:31

y napisał(a): Jutro postaram sie wstawic dokladne foto tej zaslepki. Moze i u siebie znajdziesz takie cudo.

czy jest jakis problem z tym zdjeciem ?
Forumowicz

Postprzez yohnny1 » 3 wrz 2007, 00:20

pod schowkiem masz taka osłone z cienkiego plastiku. zdemontuj ją. w komoze silnika znajdziesz czarne okrągłe zaslepki gumowe. ja tamtedy przeciskalem przewody i poszlo calkiem sympatycznie. niestye od strocy kierowcy nigdy nie szukalem miejsca. zazwyczaj mozna wcisna sie z wiązka przewodow el. jednak potem trzeba powalczyc z osdnaleziem takiegfo przewodyu wew kabiny. dlatego proponuje zrobic to po stronie pasazera.
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 22:39
Auto: Mazda 626 coupe 91 2.2 12v

Postprzez adam626 » 3 wrz 2007, 12:01

w moim GD znalazłem jakiś otwór technologiczny pomiedzy skrzynką bezpieczników wewnątrz a siłownikiem sprzegła, przewody wychodza w okolicy filtra paliwa w komorze silnika i gaziarze też z niego skorzystali więc jest tam w tej chwili kilka przewodów otwór ma kilkanascie mm
fabryczna wiazka wchodzi do kabiny pod botnikiem w miejscu połaczenia słupka z przegrodą.
Do wpuszczenia kabli większej srednicy dobre miejsce znajduje się pod nogami pasażera nad maglownicą w okolicach podpory prawej półosi znajduje się wielka gumowa zaślepka, troszkę bardziej do środka pojazdu niż odpływ wody z klimatyzacji
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS

Postprzez jazzzy » 3 wrz 2007, 12:03

OK, dzieki bede szukal/grzebal.
Forumowicz

Postprzez Pierzaktar » 3 wrz 2007, 15:08

Mniej wiecej tu masz zaslepke przez ktora sam osobiscie puszczalem zasilanie do suba a jak ktos wczesniej wspomnial gaziarze tez chyba z tego korzystali :)

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 22 cze 2005, 00:40
Auto: Były:
-626 GD 8V
-626 GD 16V
-626 GD 12V
-2x 626 GE GT V6
Aktualnie:
-626 GD 2.2T

Postprzez Emiel » 3 wrz 2007, 20:35

z prawej strony silnika masz przewody idące od cewki zapłonu do kabiny (do stacyjki), tamtędy możesz bez problemu przetargać kabel. a jak Ci się to nie uda to możesz jeszcze np. wykorzystać miejsce którym przepuszczona jest linka od prędkościomierza (przyklejasz kabelek do linki, odkręcasz ja od skrzyni, wyciągasz zegary i już masz kabelek w kabinie) :)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:16
Auto: MX-6 2.5 V6

Postprzez Mat_Abra » 6 wrz 2007, 20:29

Ostatnio przekładałem pod maskę kabel do wzmacniacz, gruuuby.... Co prawda mam 626 GC, ale podejrzewam że w GD będzie podobnie. Miałem do wyboru kilka opcji: otworem obok linki ssania, obok linki gazu lub przy lince do otwierania maski. Polecam ten ostatni sposób, gdyż jest najmniej kolizyjny. Najprościej jest użyć którejś z linek jako pilota (jak wspomniał Emiel). Dobrze jest zalepić powstała dziurkę w gumowej zaślepce np. silikonem co zapobiegnie przedostawaniu się wody do kabiny.
Opel Corsa 1.4 –> VW Golf 1.8 –> Polonez Caro 1.5 –> MAZDA 626 2.0 :D
Początkujący

Od: 10 sie 2007, 18:38
Auto: 626 2.0 GC

Postprzez steven » 2 lut 2009, 12:35

jeżeli mowa o GD i bez klimatyzacji to masz po stronie pasażera w nogacg dwie zaślepione dziury, poza tym możesz zrobić dziurę w zaślepce od kabli idących do komputera, idą tuż obok, wystarczy zdjąc osłonę nóg pasażera, nie trzeba nawet odkręcach schowka, przestrzegam tylko przed zbyt dużymi dziurami, tzn. nie może być widać prześwitu, bo zrobi się głośniej w kabinie!! :)
Forumowicz

Od: 4 cze 2008, 11:20
Auto: Mazda 626 GD FE3 89'