Awaryjne podnoszenie elktrycznej szyby

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pemo » 31 lip 2007, 01:55

Az wstyd sie przyznac, ale problemu juz nie ma <glupek2>
Jak sprawdzalem te przyciski to nawet nie patrzylem na ten przelacznik ON/OFF, bo przeczytalem na poprzedniej stronie, ze po stronie kierowcy i tak powinno dzialac zawsze, a nie dzialalo... jednak tak nie jest, naszlo mnie i sprawdzilem jeszcze raz, siostra widocznie przypadkiem przelaczyla na OFF i wszystko dziala <jelen>

A co do elektryka to tutaj raczej byloby sporo drozej, takze cale szczescie ze sie bez niego obejdzie :P

Pozdro
Obrazek
Aczkolwiek, z tym, że nie na pewno, bo jeżeli ktoś komuś coś, a ewentualnie nikt nikomu nic, to po co?

Rover 114 GTI
Rover 114 LD
Xsara 1.6
Mitsu L... 2.0
Początkujący

Od: 27 wrz 2004, 20:23
Auto: Citroën ZX 2.0 16V

Postprzez toady » 31 lip 2007, 10:09

Pemo napisał(a):po stronie kierowcy i tak powinno dzialac zawsze

Tak jest w wiekszosci aut, w tym w moim BG.
Kierowca powinien zawsze miec kontrole nad szybami, ON/OFF sluzy do blokady przelacznikow u pasazerow (np. przed dziecmi).
Michal
Forumowicz

Od: 10 paź 2005, 14:53
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez Majlo » 28 maja 2008, 10:16

Witam. Jako że wczoraj zachciało mi się bawić w elektryka, stwierdziłem że pogrzebie coś w Madzi. Gdy auto kupiłem nie odbijał mi za dobrze przycisk w panelu kierowcy od szyby kierowcy. Rozkręciłem boczek, zdjąłem kostkę i odkręciłem panel. (2 szyby elektryczne przód mam). Po odkręceniu panela, wykręciłem śrubkę mocującą przyciski z płytką i wyleciała mi z niego sprężyką( pewnie ona własnie odpowiadała za odbijanie szyb) i taka mała kóleczka jak z łożyska. Próbowałem nałozyć tą spręzynkę jakoś ale nie wiedziałem jak i stwierdziałem że skręce z powrotem tak jak było. Po skeceniu okazało się, że szyba od strony kierowcy chodzi natomiast od strony pasażera nie działa ani jednym ani drugim przełącznikiem. ( I tu podziękowania dla KEEL'a, że mimo późnej pory użyczył mi swojego panela abym mógł sobie szybę zamknąć :) ) I teraz mam pytanie czy ta kóleczka czasami, (bo wydaje mi się że wyleciała ona z przycisku do blokowania szyby pasażera) nie wpływa na to że nie działa szyba pasażera. Co się mogło stać?? Wiadomo że silniczki chodzą bo na innym panelku wszystko jest ok. I drugie pytanie – czy jak podłacze ten stary panel (tymczasowo żebym mógł swoją szybę chociaż otwierać) to czy prawa szyba nie zejdzie mi w dół? Dzięki za odpowiedź. Ewentualnie mogę odkupić od kogoś taki panel, albo prosze o namiary na niego. Ogloszenie w dziale kupię już jest...
Forumowicz

Od: 4 paź 2007, 15:06
Auto: Toledo II 1,9TDI ARL 150km- 2001r