Klimatyzacja działa ale z wentylatorem coś nie tak.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Kondore » 26 lip 2007, 22:02

No więc pół roku temu zakupiłem klimę a "anglika" po wielu przejściach i setkach wydanych złotówek udało mi sie ją uruchomić. Chłodzi ślicznie ale... mam parę pytań/problemów:
1) Ile w tym modelu powinno być wentylatorów na chłodnicy? U mnie jest dwa i wydawało mi się, że oba powinny działać ale po wyjechaniu z nabicia klimy działa tylko jeden po lewej stronie patrząc od kierowcy. Jeśli powinny działać obydwa to co może być nie tak?
2) Ile powinno być czynnika chłodzącego w instalacji klimy w tym modelu? (u mnie nabili 700)
3) Co mogą oznaczać zgrzyty przy silniku po włączeniu klimatyzacji.
Moja żona jest zazdrosna o Madzię...:)
Forumowicz

Od: 15 lut 2005, 23:35
Auto: 323f 15 16v DOHC `94

Postprzez Maciek 251 » 27 lip 2007, 08:20

Kondore napisał(a):1) Ile w tym modelu powinno być wentylatorów na chłodnicy? U mnie jest dwa i wydawało mi się, że oba powinny działać ale po wyjechaniu z nabicia klimy działa tylko jeden po lewej stronie patrząc od kierowcy.

Wentylatorów powinno być dwa, jeden do chłodzenia silnika drugi do chłodzenia skraplacza klimy, to żedziała Ci tylko jeden jest jak najbardziej prawidłowym objawem, drugi włączy sie dopiero jak silnik sie przegrzeje

Kondore napisał(a):2) Ile powinno być czynnika chłodzącego w instalacji klimy w tym modelu? (u mnie nabili 700)

Tego nie wiem ale są specjalne tabele do tego, ale nawet bez tabeli jak goście mają samochód podpięty pod sprzet do serwisowania klimy to na pewno nabili tyle ile trzeba :)

Kondore napisał(a):3) Co mogą oznaczać zgrzyty przy silniku po włączeniu klimatyzacji.

To dziwne... ja kiedyś miałem taki przypadek że pomiędzy koło pasowe od klimy a elektromagnes na sprężarce naleciało piachu i żwiru podczas jazdy w deszczu i później po jej zalączeniu było słychać takie właśnie chrobotania, nic innego nie przychodzi mi w tej chwili do głowy oczywiście jeżeli zalozyłeś sprawną sprężarkę

Miłego użytkowania autka z klimą moja jeszcze niekompletna.. ale juz niedlugo :D
Forumowicz

Od: 27 sie 2006, 18:54
Auto: M6 2,0 CiTD 136PS Exclusive'04

Postprzez Kondore » 27 lip 2007, 09:38

Ehh zakładaj jak najszybciej bo powiem szczerze ze pomimo kosztów jestem zadowolony :D
Co do sprężarki to działa jak należy ale znalazłem parę opinii, że coś sie może dziać ze sprzęgłem i wtedy konieczna jest wymiana sprężarki. Tylko to trudno teraz sprawdzić ale nic jeden sezon pojeżdżę jak będzie uciążliwe to wymienię na nową lub używkę. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez Kondore » 27 lip 2007, 09:41

A i jeszcze małe sprecyzowanie.

Maciek 251 napisał(a):
Kondore napisał(a):1) Ile w tym modelu powinno być wentylatorów na chłodnicy? U mnie jest dwa i wydawało mi się, że oba powinny działać ale po wyjechaniu z nabicia klimy działa tylko jeden po lewej stronie patrząc od kierowcy.

Wentylatorów powinno być dwa, jeden do chłodzenia silnika drugi do chłodzenia skraplacza klimy, to żedziała Ci tylko jeden jest jak najbardziej prawidłowym objawem, drugi włączy sie dopiero jak silnik sie przegrzeje

No tak ale czy prawidłowe jest ze działa tylko jeden i ten sam w obu przypadkach. Bo wyłączyłem klimę i poczekałem na postoju aż się temperatura podniesie i włącza sie ten sam wentylator, a ten drugi nie rusza ani przy klimie ani przy wysokiej temperaturze.
Forumowicz

Postprzez kinki » 27 lip 2007, 12:23

jak wlaczasz klime to powinny zalaczyc sie oba wentylatory, a jak sie silnik przegrzeje to chodzi tylko jeden. przynajmniej u mnie tak jest. zobacz czy nie masz ktorejs wtyczki zasniedzialej i dlatego moze nie dziala jeden z wentylatorow
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4

Postprzez Kondore » 27 lip 2007, 16:17

kinki napisał(a):jak wlaczasz klime to powinny zalaczyc sie oba wentylatory, a jak sie silnik przegrzeje to chodzi tylko jeden. przynajmniej u mnie tak jest. zobacz czy nie masz ktorejs wtyczki zasniedzialej i dlatego moze nie dziala jeden z wentylatorow

Najprostsza rada jest najlepsza :) Styki przeczyszczone wtyczka sprawdzona wentylator sie kręci ;Głąb ze mnei ze sam na to nie wpadłem. He he
Forumowicz