Kto ma CB radio?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Mundek » 23 lip 2007, 14:23

Zawsze możesz powiedzieć, że kupiłeś je zanim przepis został wprowadzony w życie. A jak kupujesz np. na allegro to homologacja zawsze jest dostosowana :D
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 23:06
Auto: M6 GH, 2.5 PB '08

Postprzez Xavier » 23 lip 2007, 15:00

Mundek napisał(a):A jak kupujesz np. na allegro to homologacja zawsze jest dostosowana

Sam wiesz jaka to "homologacja"..... :D
Z tego co podaje Policja jakaś konkretna data ich nie interesuje. Interesować ich może model radia :

[ciach]

b2 – xavier ta informacja jest już podana na poprzedniej stronie

OK. Sorry.
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03

Postprzez martinpl » 23 lip 2007, 15:15

dziwne ale wczesniej nie zauwazylem tematu :)

ja jezdze z Unidenem 520XL (kupiony dluuugo przed tym jak zabrali homologacje) i Sirio ML145 na magnesie, zasieg testowany... Mazda stala na dzialce a kumpel odjezdzal, przy 10km bylo slychac normalnie, dalej nie sprawdzane...
Forumowicz

Od: 18 lis 2005, 14:08
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez b2 » 23 lip 2007, 15:18

martinpl napisał(a):Zawsze możesz powiedzieć, że kupiłeś je zanim przepis został wprowadzony w życie.

obawiam się, że to może nie wystarczyć
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Xavier » 23 lip 2007, 15:31

b2 napisał(a):martinpl napisał:
Zawsze możesz powiedzieć, że kupiłeś je zanim przepis został wprowadzony w życie.

obawiam się, że to może nie wystarczyć

Też tak myślę. Poza tym komplikacje będzie miał nie policjant tylko kierowca. Przykładowo: Zatrzymają mi radyjko „do wyjaśnienia” jak będę jechał na urlop np. w Gdańsku czy Augustowie…to trzeba będzie tam dymać specjalnie jeszcze raz, po to tylko by się dowiedzieć, że nie mogę go legalnie używać. Po co? Znowu Uniden 520 to żaden cud techniki, by się tak przy tym modelu upierać i narażać na nieprzyjemności. Kupię to co jest dopuszczone i też spełni śmiało swoją rolę.
http://madou-belochka.ru/a7d15
Forumowicz

Postprzez martinpl » 23 lip 2007, 16:08

zaraz sprobuje poszukac czegos w necie, ale z tego co wiem na tego Unidena zabrali homologacje i nie mozna nim obracac, czyli sprzedawac i kupywac, a jak juz masz to mozesz uzywac do woli :) opieram sie na informacjach z innych stron www

tak jakby wycofali z ruchu auta bez pasow na tylnej kanapie

moge sie oczywiscie mylic, sprobuje to potwierdzic jakos i poszukac czegos....

------------------------

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

mylilem sie, faktycznie teoretycznie mozna uzywac, ale na wlasna odpowiedzialnosc bo moga zabrac na testy <glupek2>
ja akurat mam model sprzed paru lat, serwisowany i nie made in china, wiec w najgorszym wypadku powinen przejsc test...
Forumowicz

Postprzez mart » 24 lip 2007, 22:59

... jeśli się posiada odpis z homologacji ( deklaracja zgodności ) to można bez obaw używać tego radia – oczywiście trzeba ten odpis wozić ze sobą w autku

jak ktoś nie posiada to można sobie sciągnąć, wydrukować i wozić ze sobą

http://www.tbs.one.pl/Download/dekl.html
Początkujący

Od: 2 sty 2006, 11:07
Auto: Mazda 626 GE 1.8 96r.

Postprzez Xavier » 25 lip 2007, 09:19

mart
Dzięki. Dobre i to....może być na "przykrywkę" jak jakiś misiak będzie mniej oblatany.
Tyle że to potwierdzenie zgodności jest wyraźnie wystawione na produkt made in USA a nie made in China, a włażśnie tylko tych Chińskich się czepiają ci z UKE. Zobacz piszą wyraźnie "kraj pochodzenia wyrobu Chiny."
http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/36/79/3679.pdf
Dzięki. Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez Xavier » 26 lip 2007, 21:26

OK. Dezcyzja zapadła. Kupuję! Ponieważ muszę na zakup mieć fakturę – kupuję TTI 880 + Sirio ML145 w jednym ze sklepów w Łodzi za 424 zł (za całość). Myślę, że na początek wystarczy.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez Sebas » 18 sie 2007, 15:05

U mnie siedzi cobra 19 i antena stała na dachu midlanda 1,5m
Zdobywca strony 911 nie mylić z nr. informacji i 156
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
Forumowicz

Od: 23 gru 2006, 21:31
Auto: carisma

Postprzez mzat » 28 sie 2007, 23:27

Witam. Chciałbym przedstawić Wam mój sposób montażu radyjka cb w maździe 6.
Może komuś się przyda.
Szukałem w aucie takiego miejsca na radio aby :
1) nie plątało sie między siedzeniami
2) ładnie wyglądało
3) nie rzucało się w oczy
4) najlepiej zeby wygladało jak zamontowane fabrycznie

więc zgromadziłem sprzęt w postaci , brzeszczota, wiertarki, pilniczka ... i jazda.
oto efekty mojej pracy, może nie wygląda całkiem jak fabryczne:) ale zawsze lepiej niż między fotelem a panelem i z czerwonym na widoku.

antenke mam magnesową floride, wiem wiem, zaraz zaczniecie pisać ze to nie antena tylko wyrób antenopodobny. czy ja wiem? nie nażekam jak narazie . przynajmniej moje auto nie jest oszpecone przez dwumetrowy kawał druta na dachu.
W przyszłości pomyśle o małej dziurce w daszku. narazie jest ok.

No dobra. czekam na opinie. ew. sugestie co by poprawić.
pozdrawiam wszystkich.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Początkujący

Od: 16 sie 2007, 17:31
Auto: M6 GY MZR-CD 151 KM 2004 kombi

Postprzez Dry » 29 sie 2007, 07:11

A 'grucha' tak zaczepiona jak na ostatnim zdjęciu nie spada i plącze sie pod nogami ???? Jak dla mnie sam pomysl z miejscem extra !!
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 maja 2007, 14:10
Auto: 626 GW, 2.0 lpg,
2000 r.

Postprzez mzat » 29 sie 2007, 08:05

no z gruchą był mały problem bo nie było gdzie jej wsadzić ale teraz pakuje ją do kiszeni w drzwiach i jest ok. podczas jazdy nie przeszkadza a radio jest na tyle blisko drzwi ze przy otwieraniu tez daje rade.
Początkujący

Postprzez Pawnik » 29 sie 2007, 09:15

mzat napisał(a):no z gruchą był mały problem bo nie było gdzie jej wsadzić ale teraz pakuje ją do kiszeni w drzwiach i jest ok. podczas jazdy nie przeszkadza a radio jest na tyle blisko drzwi ze przy otwieraniu tez daje rade.

Też myślałem o tym miejscu, ale zrobiłem test ergonomii przykładając mniej więcej tam radio i próbując je obsługiwać siedząc za kierownicą. Porażka!
– to jest wersja dla leworęcznych
– nie widać wyświetlacza,
– trzeba się gimnastykować przy obsłudze, co jest w czasie jazdy niebezpieczne;
– ta nieszczęsna grucha ( gdzie ją umieścić?)
– ingerencja w samochód
– właśnie tak umieszczone radio kusi złodzieja!
Wybrałem wersję super praktyczna.
Radio nieużywane, ale podłączone lezy pod siedzieniem pasazera i nic nie widac ze w samochodzie jest CB. Używane w kilka sekund wędruje pomiędzy fotel pasażera a środkową konsolę.
Zalety:
– niewidzialnosć antyzłodziejowa;
– super ergonomiczna obsługa prawą ręką opartą o podłokietnik
– grucha leży w otworach na napoje w tuneli środkowym i jest szybki do niej dostęp
– brak ingerencji w samochód
– widoczny wyświetlacz
– nie traci się schowka na okulary
Dla polepszenia słyszalnosci mam dodatkowy mocniejszy głośnik umieszczony pod konsolą pasażera. Jest to najlepsze wyjście moim zdaniem ( i nie tylko, bo chyba Jaksa ma tak samo) w M6. :) Wygląd może nie jest super profesjonalny, ale nie zamierzam brać udziału w konkursach zabudowy sprzętu :P ,a poza ty, najważniejsza jest ergonomia bo to wpływa wprost na bezpieczeństwo.
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 21:45
Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136 PS

Postprzez mzat » 29 sie 2007, 13:25

hmmmm
1)tak jak pisalem wczesniej grucha mi się nigdzie nie "wala" bo lezy sobie grzecznie w boczku drzwi
2) co do obsługi radia podczas jazdy to nie odnotowałem żadnych problemów. nogi mają tyle miejsca ile przed montażem
3) wyświetlacz? a po co w czasie jazdy na niego patrzyć? ja wrzucam 19 i jade. nie potrzebuje wszystkich świecidełek.
4) wydaje mi się ze nie trzeba specjalnie dobrze władać lewą ręka żeby przekręcic pokrętło SQ lub regulację głośności.
5) co do kradzieży – właśnie teraz radio jest ukryte tak ze nie widać go z zewnątrz. a minusem radia pod siedzeniem jest konieczność ciagłego go chowania pod fotel.

ale oczywiście dzięki za uwagi.
pozdr
Początkujący

Postprzez Pawnik » 29 sie 2007, 13:55

mzat napisał(a): co do obsługi radia podczas jazdy to nie odnotowałem żadnych problemów. nogi mają tyle miejsca ile przed montażem

Nie chodzi o nogi, ale ręce! To miejsce jest kłopotliwe do sięgania i odciaga kierowce skupienia uwagi na drodze. A sq lub głośność trzeba co jakiś czas regulować. Podobie jest z przyciskiem spryskiwacza reflektorów ( w poliftach go już na szczęscie nie ma), cieżko go namacac i użyć. Ale jak jesteś zadowolony z miejsca to ok., zresztą tam już napsułeś w konsoli i niech tak zostanie :D
ps. rozumiem, ze zasłaniasz czymś radyjko skoro twierdzisz że jest niewidoczne dla potencjalnego amatora?
Pozdro
Forumowicz

Postprzez mzat » 29 sie 2007, 16:22

radyjka nie zaslaniam, siedzi wygodnie tak że "potencjalny amator musiałby wsadzić nos w szybe żeby je dostrzec.
co do psucia konsoli to w kazdej chwili mogę zamontować od nowa schowek na okulary gdyż nie niszczyłem go. ja tylko spiłowałem kawałek plstiku za achowkiem bo radio nie chciało całe wejść.
także jak mi sie znudzi lub jednak mnie ktoś przekona że to zły pomysł to mogę powrócić do dawnego układu.
pozdr
Początkujący

Postprzez mzat » 29 sie 2007, 16:25

a tak w ogóle to moje autko zaprezentowałem tutaj :
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40150
widzę że mamy chyba podobny sprzęcik:)
Początkujący

Postprzez Pawnik » 29 sie 2007, 16:38

mzat napisał(a):a tak w ogóle to moje autko zaprezentowałem tutaj :
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40150
widzę że mamy chyba podobny sprzęcik:)

Faktycznie! Wiemy co dobre! <spoko>
Forumowicz

Postprzez martinpl » 29 sie 2007, 17:36

mzat to i moze ja swojego unidena tam wsadze :) jestem leworeczny <glupek2>
jak narazie jak wspominalem jezdzi miedzy fotelem pasazera a tunelem srodkowym, wlozone na wcisk ;P
Forumowicz