Naprawa uszkodzonej elektrycznej anteny

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez tomek » 4 wrz 2004, 20:54

nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac. przestala mi sie chowac antena – slysze jak silniczek chodzi ale tzreba jej pomoc recznie tzn docisnac i wtedyu sie chowa. Wychodzi normalnie. Nie wiem co zrobic i jak sie do niej dostac, moze wystarczy czyms posmarowac? poradzcie ludzie, bo z antena nie bede jechal do mechanika
pozdro tomek
Forumowicz

Od: 4 lip 2004, 06:43
Auto: Mazda 3 2.0 2017

Postprzez Krasnal » 5 wrz 2004, 15:34

możesz ją wymontować i rozebrać na części pierwsze – proponuję przemyć ropą i poskładać – roboty na 30-45 min. ;)
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 20:02
Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT

Postprzez b2 » 11 wrz 2004, 00:22

otweirasz bagażnik, odchylasz tapicerkę z prawej strony, odkrecasz srube ktora mocuje antene, odlaczasz przewod antenowy i kostke elektryki, z zewnatrz musisz czyms twardym i ostrym odkrecic delikatnie chromowany pierscien (z niego jakby wysuwa się antena). wyjmujesz wszystko, odwijasz tasme, jeśli jest, odkręcasz zez 5 srubek i jestes w srodku. reszta należy do wd-40, delikatnosci w rekach i jakims dobrym smarze na koniec (ja swojej napryskalem takiego w spray, bialego, lepkiego). osobiscie jeszcze polecilbym zacząc kultywowanie zwyczaju dbania o antene – ja raz w tygodniu przecieram bat z kurzu i wszelkiego syfu co do niego sie przylepil, zapodaję solidna dawke wd-40 i chowam antenę / wysuwam kilka razy z rzędu. jak narazie jeżdżę bez zmartwień. a byly, bo niecala wyjezdzala swego czasu.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Waluś » 7 sty 2005, 23:14

Kurna a może ktoś wie jak wymontować antene ze słupka w GD (mam elektryczną) bo mi też żęzi i nic.
Zaglądałem pod nadkole i nic, zerwałem plastiki na słupku w środku i tamtędy tysz sie nie da. No to kurna którędy??????????
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez es » 10 sty 2005, 16:05

Waluś napisał(a):Kurna a może ktoś wie jak wymontować antene ze słupka w GD (mam elektryczną) bo mi też żęzi i nic.
Zaglądałem pod nadkole i nic, zerwałem plastiki na słupku w środku i tamtędy tysz sie nie da. No to kurna którędy??????????

No tos mnie kurna pocieszyl :|. Czekalem na wiosne z tym samym problemem. Moze w ta sobote bedzie wiosna. Wiosne z tego weekendu niestety przespalem. Jak zdejmuje sie plastik ze slupka (demolka oczywiscie wykluczona :))?
Forumowicz

Od: 13 sie 2004, 13:17
Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02

Postprzez Sebastian » 10 sty 2005, 17:48

Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.
Mazda to my.
Forumowicz

Od: 3 sty 2004, 14:05
Auto: Mazda 626 GE 2.0 Sedan 92r

Postprzez b2 » 10 sty 2005, 17:58

Sebastian napisał(a):Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.

no. a zębatka na "prowadnicy" (plastikowym bacie wewnątrz teleskopu) – rozmiar jest uniwersalny?
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Sebastian » 11 sty 2005, 10:25

Zębatka ma zamontowaną ostatnią część teleskopu można całość (zębatka i ostatnia część teleskopu) wstawić do starego mechanizmu i ewętualnie końcówkę czyli to co jest nakręcone na ostanim elemencie wymienić na ten z Mazdy orginalny (będzie ludzko wyglądało). Zębatka z typowej anteny (fulautomat) powinna pasować jest plastikowa więc można ją skracać \(w razie potrzeby). Jak znajde model anteny z której można wypatroszyć zębatke to zaraz napisze.
Mazda to my.
Forumowicz

Od: 3 sty 2004, 14:05
Auto: Mazda 626 GE 2.0 Sedan 92r

Postprzez Arthi » 9 kwi 2005, 13:49

No ja też mam podobny problem

Sebastian napisał(a):Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.

Napisz ile taka antena moze kosztowac kosztowac i czy wszystko bedzie pasowało jak nalezy do starej??
Madzia 626 Cronos – Trzeba mi książki do niej!!
Forumowicz

Od: 23 sie 2004, 08:14
Auto: GE FS-DOHC `95

Postprzez Woyt4s » 5 kwi 2007, 15:52

Witam,
Odświeże trochę temat.
Sebastian czy wymieniałeś tylko prowadnicę czy prowadniecę razem z końcówką anteny ???
Opisz jak możesz ten proces proszę :)
MóJ_XEDOSIK! a ten po prawej będzie nastĘpny
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 lis 2006, 17:57
Auto: Mazda XEDOS CA B69 1994r
Honda Accord 2.0 CL VII

Postprzez mazdorro » 7 paź 2008, 15:31

mam złamana antene. trzeba wymienic cala ,czy tylko bat. Ile taka antenka kosztuje. prosze o info :)
mazdorro

Postprzez Beny » 7 paź 2008, 15:34

bat 130 zl ewentualnie szukaj anteny z rozbitka/anglika moze wyrwiesz taniej.Slyszalem tez ze pasuje bat z anteny do lanosa,gdzies na forum czytalem ;)
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez mazdorro » 7 paź 2008, 15:44

Benydziękować. wiem na czym stoje
mazdorro