nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac. przestala mi sie chowac antena – slysze jak silniczek chodzi ale tzreba jej pomoc recznie tzn docisnac i wtedyu sie chowa. Wychodzi normalnie. Nie wiem co zrobic i jak sie do niej dostac, moze wystarczy czyms posmarowac? poradzcie ludzie, bo z antena nie bede jechal do mechanika
pozdro tomek
Naprawa uszkodzonej elektrycznej anteny
Strona 1 z 1
otweirasz bagażnik, odchylasz tapicerkę z prawej strony, odkrecasz srube ktora mocuje antene, odlaczasz przewod antenowy i kostke elektryki, z zewnatrz musisz czyms twardym i ostrym odkrecic delikatnie chromowany pierscien (z niego jakby wysuwa się antena). wyjmujesz wszystko, odwijasz tasme, jeśli jest, odkręcasz zez 5 srubek i jestes w srodku. reszta należy do wd-40, delikatnosci w rekach i jakims dobrym smarze na koniec (ja swojej napryskalem takiego w spray, bialego, lepkiego). osobiscie jeszcze polecilbym zacząc kultywowanie zwyczaju dbania o antene – ja raz w tygodniu przecieram bat z kurzu i wszelkiego syfu co do niego sie przylepil, zapodaję solidna dawke wd-40 i chowam antenę / wysuwam kilka razy z rzędu. jak narazie jeżdżę bez zmartwień. a byly, bo niecala wyjezdzala swego czasu.
Kurna a może ktoś wie jak wymontować antene ze słupka w GD (mam elektryczną) bo mi też żęzi i nic.
Zaglądałem pod nadkole i nic, zerwałem plastiki na słupku w środku i tamtędy tysz sie nie da. No to kurna którędy??????????
Zaglądałem pod nadkole i nic, zerwałem plastiki na słupku w środku i tamtędy tysz sie nie da. No to kurna którędy??????????
Waluś napisał(a):Kurna a może ktoś wie jak wymontować antene ze słupka w GD (mam elektryczną) bo mi też żęzi i nic.
No tos mnie kurna pocieszyl
- Od: 13 sie 2004, 13:17
- Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02
Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.
Mazda to my.
Sebastian napisał(a):Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.
no. a zębatka na "prowadnicy" (plastikowym bacie wewnątrz teleskopu) – rozmiar jest uniwersalny?
Zębatka ma zamontowaną ostatnią część teleskopu można całość (zębatka i ostatnia część teleskopu) wstawić do starego mechanizmu i ewętualnie końcówkę czyli to co jest nakręcone na ostanim elemencie wymienić na ten z Mazdy orginalny (będzie ludzko wyglądało). Zębatka z typowej anteny (fulautomat) powinna pasować jest plastikowa więc można ją skracać \(w razie potrzeby). Jak znajde model anteny z której można wypatroszyć zębatke to zaraz napisze.
Mazda to my.
No ja też mam podobny problem
Napisz ile taka antena moze kosztowac kosztowac i czy wszystko bedzie pasowało jak nalezy do starej??
Sebastian napisał(a):Problem jest prosty do rozwiązania. Kupujesz antene pełny automat. Potem rozbierasz tą którą masz w swoim aucie. Etapem przez który będzie trzeba przebrnąć to wymiana plastikowej prowadnicy. Przeprowadziłem taką operację na swojej antenie(taki sam problem) i od roku działa bez zażutu. Prawdopodobnie masz połamaną prowadnicę.
Napisz ile taka antena moze kosztowac kosztowac i czy wszystko bedzie pasowało jak nalezy do starej??
Madzia 626 Cronos – Trzeba mi książki do niej!!
- Od: 23 sie 2004, 08:14
- Auto: GE FS-DOHC `95
Witam,
Odświeże trochę temat.
Sebastian czy wymieniałeś tylko prowadnicę czy prowadniecę razem z końcówką anteny
?
Opisz jak możesz ten proces proszę
Odświeże trochę temat.
Sebastian czy wymieniałeś tylko prowadnicę czy prowadniecę razem z końcówką anteny
Opisz jak możesz ten proces proszę
- Od: 7 lis 2006, 17:57
- Auto: Mazda XEDOS CA B69 1994r
Honda Accord 2.0 CL VII
mam złamana antene. trzeba wymienic cala ,czy tylko bat. Ile taka antenka kosztuje. prosze o info 
-
mazdorro
Strona 1 z 1