Hannibal napisał(a):Orlando sprawdzałeś kiedyś tą metodą sprzęgło?? Jak na mój gust trochę drastyczne traktowanie silnika to jest – bo jeżeli sprzęgło trzyma to silnik nieźle taka próba przeciąża.
A nie zgasło ci auto kiedyś przy ruszaniu jak za mało gazu dałeś? Albo jakoś podobnie przy ruszaniu pod górkę czy coś?
EDIT Acha nos prawdzałem tak auto którymi byłem zainteresowany, i parę samochodów kumpli, diagnoza się potwierdzała jak najbardziej. Zresztą kiedyś w ASO VW mechanik zrobił u nas w golfie podobnie żeby sprawdzić. To że mówię dużo gazu, nie znaczy że masz dać do odcięcia, Ale daj tak 2000obrotów popuść sprzęgło, jak będzie przygasać to dodaj więcej trochę i puść (o ręcznym nie zapomnij

) wtedy auto ma zgasnąć
Raz tak zrobisz to co się stanie? To masz piąty bieg więc auto sobie poprostu zgaśnie jeżeli sprzęgło jest ok. Jeżeli sprzęgło wymaga wymiany, bądź regulacji (to zależy jak wysoko łapie właśnie między innymi) to będzie sobie na tym biegu ślizgać.
moro napisał(a):a słyszyłem że 3-cim? bo na 5-ce to chyba nie tródno silnikowi zgasnąć..
A właśnie że na piątym, bo wtedy jest największe obciążenie sprzęgła. Przecież to o to chodzi że jak wszystko jest ok to auto ma zgasnąć??