padł silnik.............

Postprzez Ziomal » 26 cze 2007, 19:34

Padł mi silnik a dokladnie obrociło mi panewke na wale korbowym, w JC Auto powiedzieli mi za panewki 130 PLN prace wykonam sam bo wiem jak to sie robi sprawdzałem wał nie uległ zniszczeniu jego srednica wynosi 48mm. Teraz mam pytanie czy taka srednica powinna byc na wale korbowym czy moze juz był szlifowany, niestety nie znam historii tego autka ( załuje) i nie wiem czy poprzedni właściciele juz takie cuda robili chodzi mi o szlif. Od zakupu tego autka wiecej czasu spedziłem pod nim niz w nim i zaczyna mnie to strasznie wkurzać. Do tej pory wymieniłem amorki,łożyska kół przednich olej i filtr a teraz znowu bedzie olej i filtr, nie wspominając o prowadzeniu nowego okablowania od audio w srodku bo niestetyale zostało w bardzo brutalny sposób wyrwane z auta.
P.S. Jesli sadzicie ze robota panewek i wału jest nieopłacalna to mi to powiedzcie. Aha i czy zakładanie panewek nieorginalnych tylko zamienników nie bedzie złym rozwiazaniem?
Błogosławieni Ci, którzy nic nie majac do powiedzenia milczą i nie zabieraja czasu innym.

Na poczatku był chaos a potem z niego powstała MX-3 :)
Początkujący

Od: 10 cze 2007, 22:48
Auto: MX-3 1.8 V6 24 V

Postprzez marek » 26 cze 2007, 20:57

nominał 47.940-47.955
ponizej 47.935 so szlifu
max nadwymiar 0.25 co daje min 47.690 po szlifie

zmiesz dokladnie suwmiarka, da się to zrobić do 0,05mm bez problemu
i zmierz też wał na podporach
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail