Witam!
Jakie powinno byc prawidłowe zużycie benzyny w Mazdzie 626 z silnikime 2,5 V6 z 92 roku.
Jak ewentualnie można zmniejszyć zużycie paliwa np. poprzez regulację silnika.
Czy warto myśleć o instalacji gazowej do mazdy, czy to nie zmulii zbytnio autka oraz czy ekonomicznie warto założyć taką instalację.
Pozdrawiam osdeb
zużycie paliwa – instalacja gazowa
Strona 1 z 1
osdeb napisał(a):Jakie powinno byc prawidłowe zużycie benzyny w Mazdzie 626 z silnikime 2,5 V6 z 92 roku.
Zależne od stylu jazdy. Moje minimum na trasie to 8 litrów, norma około 10l. Gaz około 12l.
Zużycie paliwa udało się zmniejszyć dzięki zamontowaniu 5 biegu z FSa.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
tomekrvf napisał(a):osdeb napisał(a):Jakie powinno byc prawidłowe zużycie benzyny w Mazdzie 626 z silnikime 2,5 V6 z 92 roku.
Zależne od stylu jazdy. Moje minimum na trasie to 8 litrów, norma około 10l. Gaz około 12l.
Zużycie paliwa udało się zmniejszyć dzięki zamontowaniu 5 biegu z FSa.
Czy mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź? Chodzi mi o tę wymianę 5 biegu...co dokładnie zrobiłes?
Nightdream napisał(a):Chodzi mi o tę wymianę 5 biegu...co dokładnie zrobiłes?
Włożyłem koła zębate 5 biegu z FSa. I tyle.
Są pod deklem skrzyni biegów więc wymiana nie nastręcza trudności.
Teraz przy 100km/h mam 2600rpm, wcześniej było 3000rpm.

Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Super....cenna wskazówka. A czy poza spalaniem odczuwasz jeszcze jakies różnice, nie tylko na plus?
Można zrobić jeszcze jeden manewr tj. wrzucić flaki skrzyni od FP. Wtedy przy 100kmh silnik kręciłby się jakieś 2000rpm
No i wszystkie biegi byłyby dłuższe czego mi czasem brakuje(szczególnie 1)
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Strona 1 z 1